Novi Mesić

  Novi Mesić je titula koju slobodno možemo danas prilijepiti Zoranu Milanoviću. Ako ništa drugo uvjereni smo da su mu ovu titulu prilijepili naši zapadni partneri nakon izjava o Ukrajini.

  U stvarnosti pozicija predsjednika Republike Hrvatske je pozicija fikusa pošto on ne sudjeluje u stvaranju unutrašnje politike. On za razliku od premijera nema pravo donositi zakone, uredbe vezane s plaćama, inflaciji, migrantima, korupciji… Njegove jedine ovlasti nalazimo u vojnim pitanjima kao i djelomične ovlasti iz sfere vanjske politike.

  Njega možemo zvati novi Mesić pošto kao i on Milanović danas u skladu s svojim ovlastima vode vanjsku politiku koja iznimno iritira Washington DC. SAD su bili iznimno iritirali susreti Mesića s predsjednikom Irana, redovna putovanja na Kubu i slično. Ti potezi su izazivali proteste SAD-a na koje se predsjednik Mesić jednostavno nije obazirao.

  Kao što je ranije Mesić svojim potezima izazivao ovaj bijes sada ga je izazvao predsjednik Milanović. On ga je izazvao svojom izjavom o Ukrajini u kojoj najavljuje da Hrvatska vojska tamo neće sudjelovati u slučaju eskalacije. To je sve začinio izjavom da je zapad odgovoran za sadašnju situaciji i možemo reći revoluciju, puč koji se tamo dogodio 2014 godine.

  Potpuno se ovdje slažemo s onim što je Milanović rekao o revoluciji u Ukrajini i potencijalnom ratnom sukobu. Govorimo potencijalnom pošto rata neće biti ili do njega može doći samo nakon legitimnog pokušaja Ukrajine da povrati kontrolu na Donjetskom. Službena pozicija Bidenove administracije od praktički prvog dana je da će Rusija izvršiti invaziju,a to nikako da se dogodi.

  Bez obzira na sve naše zaključke koje smo ovdje naveli i koji sigurni smo iritiraju SAD veleposlanstvo činjenica ostaje da je Milanović progrešio. Hrvatska je malena članica NATO saveza i ona se treba tako ponašati. To znači treba diplomatski poručiti da nećemo sudjelovati u slučaju potencijalnog sukoba u Ukrajini i na tome stati.

  Slanje te poruke megafonom je isto tako neozbiljno kao Mesićeva putovanja na Kubu. To samo nanosi štetu Hrvatskoj u odnosu s partnerima, a zauzvrat mi baš ništa ne dobivamo.

  Tu njegovu izjavu da Hrvatska neće slati vojnike u Ukrajinu zajedno s NATO članicima su prenijeli baš svi mediji. Ruska novinska medijska agencija TASS tako navodi da Milanović osuđuje Bidenovu administraciju dodajući pri tome da Hrvatska neće slati vojsku u slučaju sukoba Ukrajina-Rusija. Citiranje Milanovićevih riječi su završili riječima da Hrvatska od ove situacije treba bježati kao od vatre.

  Američki politički časopis The Hill je s druge strane citirao Milanovićeve riječi i potom one ministra vanjskih poslova Radmana. Gordan Grlić-Radman se u svojoj izjavi zaklinjao u lojalnost NATO savezu i dodatno je naveo s predsjednik ne govori za Hrvatsku nego samo za sebe. Iz toga se onda postavlja pitanje za koga Grlić govori ? Samo za sebe, za premijera ili Hrvatsku ??

  Ukratko izjava Milanovića kojom je on sigurni smo htio nanijeti štetu Plenkoviću ga je stavila na crni spisak. Sada je on u Washingtonu postao isto omražen ili čak omraženiji od Mesić. Predsjednik Mesić je svoju politiku vodio diplomatski tiho dok Milanović javno govori što stvarno ne bi trebalo tako raditi.

5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina