Rijeka-karneval-morcic

Njemačka ukazuje na nužne promjene Riječkog karnevala

Ovogodišnji vikend koji je karnevalski proslavljen u velikom dijelu Europe Njemačka je popratila nužnošću edukacije maškara po pitanju onoga što je prihvatljivo, a što ne. Iako se u tekstu Njemačke državne medijske agencije Deutsche Welle niti jednom ne spominje Riječki karneval očito je da biva namjenjen nama pošto je anonimno napisan samo na hrvatskom jeziku. U trenutku pisanja ovog teksta ne postoje verzije ovog teksta na engleskom, bosanskom ili srpskom jeziku nego samo na hrvatskom pa su implikacije jasne.

Tekst kojim se znači napada Riječki karneval govori o maskama koje prikazuju kako su „bijela gospoda zamišljala divljake”. U njemu se kritiziraju bijelci koji se u vrijeme maškara maskiraju u crnce jer tako nešto po Ali Tehar Della predstavniku udruženja crnaca Njemačke nije svakome smješno. Po njemu rasizam nije samo kada ti želiš nekoga povrijediti svojim postupcima nego kada se to dogodi i bez želje za tako nešto.

U Njemačkoj kao i kod nas postoji duga maškarana tradicija gdje se ljudi maskiraju u crnce, ali to danas  više nije političko korektno. Na primjer u Koln-u su postojale maškarane grupe Crnci četvrti Mülheim i Crne glave četvrti Frechen, a slično je bilo i u drugim gradovima. Tokom 2017 godine maškarana povorka „Crnci s juga” gdje su osobe nosile maske crnih ljudoždera je bila hodala uz policijsku pratnju koja ih je štitila od napada i to je bilo to. Takve maškarane grupe su prestale nastupati pošto su zbog suradnje policije i ekstremne ljevice na kraju bile prisiljene na „transformaciju”. 

One su se danas pretvorile u nešto potpuno drugo i to po Deutsche Welle ne zbog režimskog pritiska i napada ekstremne ljevice nego jer su skužili da je neumjesno šaliti se s bojom kože. U tekstu namjenjenom ponovno moramo ovdje naglasiti Hrvatskoj savjetuju da se karnevalske povorke maskiraju u svemirce, Batman-a, Superman-a, vještice, vile, Miki Mausa jer oni se neće buniti zbog prisvajanja njihovog lika za razliku od crnaca.

Svi oni koji mislite da je to jedina promjena koja čeka Riječki karneval i Rijeku u bliskoj budućnosti se varaju. Općenito govoreći već nekoliko godina se vodi tihi internet rat protiv morčića jer on po “zapadnim stručnjacima” isto tako predstavlja naš i sjevernotalijanski rasizam. Kada je princeza Christine od Kenta na vjenčanje princa Harija i Meghan Markle došla noseći venecijansku verziju morčića dignula se buka oko koje se u cijelom svijetu pričalo. Strogo pojednostavljeno princeza Christine od Kenta je javno osuđena zbog rasizma.

Govoreći konkretno o Rijeci i našem morčiću u knjizi izdanoj od strane Manchester University Press se jasno govori kako „antirasisti” grada koji teče se trenutačno bore za prihvat migranata, za prava Roma, za prava Srba pa im borba za ukidanje morčića ne spada u prioritete. To će im postati prioritet tek kada riješe te sada puno važnije probleme.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Ante
4 godine prije

I Njemci su u qurcu , petokraka ih očito ne smeta , stotine tisuća likvidiranih Njemaca nakon kraja ww2 u Slavoniji ih ne brine , njih brinu crnćići ??

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina