Neuspjeh ofenzive

  Glavni problem današnje Ukrajine i njenog predsjednika Volodimira Zelenskog je neuspjeh ofenzive. Ona jednostavno govoreći nije ispunila niti jedan strateški cilj i pitanje danas biva kako dalje.

  Po službenim podacima Ministarstva za Reintegraciju Privremeno Okupiranih Područja Ukrajine Zapadni partneri su od početka Ruske invazije pa do kraja lipnja poslali 170 milijardi eura pomoći Ukrajini. Konkretno Ukrajina je dobila 85 milijardi eura financijske pomoći i 68 milijardi eura vojne pomoći,a ostalo je bilo humanitarne prirode.

  Govoreći konkretno o vojnoj opremi tijekom 2022 godine Ukrajina je dobila više od 200 tenkova T-72, protuzračne sustave S-300,a potom haubice i Himarse. Potom u prvoj polovici 2023. dobiva još 31 Abrams tenk zajedno s 14 Challengera 2 i 21 Leoparda 2. Tim tenkovima se treba dodati još 40 AMX-10, 100 Bradleya, 40 Mardera, 50 CV90 i drugih pomoćnih oklopljenih vozila.

  Tim podacima red je dodati i pripremu Ukrajinskih vojnika na ofenzivu. Kada to govorimo ciljamo na 9 ukrajinskih brigada (45 000 vojnika) koje je opremio i trenirao SAD kako bi bili spremni na ofenzivu.

  Na kraju svi smo napeto čekali proljetnu ukrajinsku ofenzivu koja nikako da krene. Ona je iz Ukrajinske perspektive krenula na ljeto 2023, znači početkom lipnja, a iz zapadne u kasno proljeće. To govorimo pošto veliki broj stanovnika bivšeg Sovjetskog saveza smatra da ljeto počinje 01 lipnja. 

  Potencijalni uspjeh ove ofenzive je potpomogla Prigožinova avantura, ali…. To ali predstavlja da ofenziva nije realno govoreći baš ništa postigla. Od nje ili preciznije od njenog rezultata je ostao gorak okus u ustima Europske unije i SAD koji su potpuno podržali Ukrajinu.

  Kako je lipanj prelazio u srpanj i približavao se mjesec dana Ukrajinske ofenzive frustracije su počele izlaziti u javnost. Vrhovni vojni zapovjednik Ukrajinske armije Valerij Zalužni je na kritike Ukrajinske ofenzive izjavio da ovo nije kompjuterska igra. Potom je nastavio u klasičnom Ukrajinskom stilu optuživati Zapad za neuspjeh ofenzive. Njemu su potrebni ratni avioni F-16 i 100 tisuća topovskih granata tjedno da bi ofenziva bila uspješna. Kako ih ne dobiva od Zapada…

  Identično tako njegov šef Volodimir Zelenski za neuspjeh ofenzive optužuje isto Zapad, ali iz drugih razloga. On optužuje Zapad jer mu je zapadna vojna oprema kasno stigla pa se Rusija uspjela ukopati. Normalno on je isto zatražio da mu SAD pošalje ratne avione F-16 kako bi mogao pobjediti u ratu.

  Osnovni problem tog zahtjeva za F-16 biva što svi znaju da su oni nerealni. F-16 je slabiji puno slabiji ratni avion od ruskog Su-35,a da Ukrajina obriše pod s ruskim avionima njoj treba američki F-22 ili F-35.

  Sve u svemu pozicija Ukrajine biva da je Zapad kriv za neuspjeh vojne ofenzive. On je kriv jer joj kasno dostavlja vojnu opremu ili je stigla nedovoljna količina ili je ona smeće ili…Sve u svemu iz perspektive Kijeva za neuspjeh ofenzive je kriv Zapad, a ne njihova nesposobnost ili čak korupcija.

  Ukratko Ukrajina je dobila po podacima svoje vlade 170 milijardi eura od Zapada, ali taj isti Zapad je kriv neuspjeh ofenzive. Takve pozicije kada prosac jer realno govoreći Ukrajina je prosac vječito kritizira one koji ga pomažu je duboko problematična.

Najgora stvar za svakog lidera biva priznanje da ne može osloboditi teritorij koji je okupirala druga država. To danas predstavlja osnovni problem Volodimira Zelenskog i ukrajinske političke elite.

4.3 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina