MMF o inflaciji

  Realno govoreći MMF je babaroga državnih službenika, umirovljenika, radnika i poduzetnika koji ovise o domaćem tržištu. Zbog toga nam studija MMF o inflaciji zvuči prilično neobično pošto se u njoj napadaju korporacije.

  Tijekom proteklih godina smo o inflaciji pisali više puta. Kao razloge inflacije smo uvijek navodili neograničeno printanje novca i korporativni profit, a nikako ne rusku invaziju Ukrajine. S printanjem novca kao razlogom dizanja cijena se složio i MMF navodeći: „veza novca u opticaju i inflacije je bila oslabila nakon osamdesetih godina,a jača nakon 2020 godine”.

  Kao dokaz drugog navedenenog razloga inflacije smo navodili korporativne izjave kao onu generalnog direktora Chevrona:„Mi možemo bušiti više nafte, ali nam to dioničari ne dopuštaju”. Drugim riječima cilj je manja proizvodnja i na taj način dizanje cijene. Isto inače vrijedi u mesnoj i drugim industrijama.

  Prije nego što se osvrnemo na MMF analizu riječ je ukazati na razmišljanja Europske središnje banke koja je u toku s događajima. Philip Lane, glavni ekonomist Europske središnje banke je još u veljači govorio o ekstremnim korporacijskim profitima u 2022 godini,a slično ponavlja i kasnije. Tu priču je bio ponovio u svibnju 2023 kada tvrdi da su korporacijski profiti bili glavni razlog prošlogodišnje inflacije. Po njegovim riječima ove godine će korporacijski profiti pasti jer će tvrtke morati dati veće plaće radnicima.

  Ukratko Europska unija i Europska središnja banka vrlo dobro znaju što se događa, ali ništa ne poduzimaju. Primjer toga su riječi Philipa Lanea koji je najavio da će cijene u prehrambenoj industriji, u onome što ljudi moraju kupovati dodatno porasti.

  U svojoj lipanjskoj analizi MMF se prije svega složio s razmišljanjem da je glavni razlog za inflaciju korporacijska pohlepa samo što nije navodio tako pojednostavljene, „ulične” pojmove. Njegova studija imena „Eura area inflation after the Pandemic and Energy Shock:Import prices, profits and Wages” se pozabavila inflacijom u eurozoni gdje sada i mi spadamo.

  Riječ je o analizi koja navodi da je u 2023 godini zbog korporacijske pohlepe inflacija u eurozoni veća 3.56 %. U posljednjem kvartalu 2022 godine riječ je bila o 3.72 %. Konkretno po MMF-u inflacija je u posljednjem kvartalu 2022 iznosila 8.27 %. Od toga je 3.72 % otpalo na korporacijsku pohlepu, na plaće radnika 1.9 %, a uvozne cijene 2.65 %.

  Inače u zaključku svoje analize je MMF inače bio puno oštriji. Tamo on tvrdi:

„  Dekompozicija potrošačkog deflatora u 2022 ukazuje da jedna trećina inflacije otpada na uvozne cijene, a domaći korporacijski profiti su uticali približno 50 %”.

  Time je po nama sve rečeno jer jedno predstavlja kada korporacijske profite napadaju komunisti, a drugo kada to čine neoliberalne institucije kao MMF !?

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…]   Glavni razlog za inflaciju u Hrvatskoj i Europskoj uniji su po MMF-u i Europskoj uniji ekstremni korporacijski profiti. To su nam konkretno rekli glavni ekonomist Europske središnje banke i studija MMF-a. […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina