Kina danas

Dok se mi na zapadu nalazimo između korona karantene i korona psihoze Kina je početkom listopada proslavila svoj Zlatni tjedan. Ove godine takozvani Zlatni tjedan je nastao spajanjem dana proglašenja Narodne Republike Kine (01.10.) i tradicionalnog jesenskog festivala tako da su Kinezi imali 8 slobodnih, neradnih dana.

Kako je riječ o tradicionalnom Zlatnom tjednu usporedbom današnjih i prošlogodišnjih podataka o putovanju možemo najbolje vidjeti utjecaj korone na tamošnje stanje. Tijekom prošle godine na ovaj praznik je 782 milijuna Kineza krenulo na putovanje dok ih je ove godine putovalo iz Kineske perspektive samo,a iz zapadne čak 637 milijuna.

Ti podaci nam govore da je kineska turistička industrija u prvom tjednu listopada zabilježila 79 % rezultata iz 2019 godine. Ovi kineski podaci u njihovom udarnom turističkom terminu su za 27 % bolji od onih u našem udarnom terminu pošto je broj turista u Hrvatskoj tijekom srpnja bio na 52 % od onog u srpnju 2019. U odnosu na Italiju koja je u svom srpnju zabilježila samo 43 % posjeta u usporedbi s prošlom godinom i to prije svega zbog Talijana mi u Hrvatskoj smo dobro prošli, ali u usporedbi s Kinom…..

Nužno nam je pri ovoj usporedbi još navesti kako se kineski udarni tjedan nalazi u listopadu tijekom početka jeseni kada se korona virus vratio dok su udarni tjedni na zapadu bili usred ljeta kada virus nije bio toliko aktivan. Turizam nije jedini u Kini koji se približava prošlogodišnjom rezultatima nego je riječ o cjelokupnoj ekonomiji čiji je danas glavni problem loša kontrola virusa na zapadu što je dovelo do pada potražnje za kineskim proizvodima. Bez obzira na to tamošnja ekonomija će ovu godinu neupitno završiti u plusu.

Da bi otkrili kako je to moguće pogledali smo kako danas ljudi žive u Kini. Osnovu recimo normalnog života čini korona virus aplikacija koju svi Kinezi moraju imati instaliranu na svom mobitelu. Ta aplikacija funkcionira po principu semafora što znači da ima zeleno, žuto i crveno svjetlo. Osobe kojima aplikacija pokazuje zeleno svjetlo mogu slobodno putovati dok one kojima je upaljeno žuto moraju sjediti u izolaciji 7 dana. Ako je upaljeno crveno svjetlo osoba mora biti u izolaciji 14 dana i vršiti redovna testiranja zdravlja pomoću druge aplikacije.

Pri ulasku u javni transport, kina ili neka treća mjesta koja su proglašena rizičnim osoba u Kini mora pokazati QR kod koja ukazuje koje je svjetlo upaljeno. U slučaju ako je žuto ili crveno osobi je zabranjen ulazak. Ta procedura koja iz zapadne perspektive iznimno narušava privatnost osoba je rezultirala pobjedom ove države i povratkom u normalnost tako da Kina danas čeka kada će ostatak svijeta pobijediti korona virus.

Kako se u Hrvatskoj nas vrlo često vode rasprave o niskom broju testiranja pa stoga i niskom broju zaraženih red nam je naglasiti da je Kina provela 160 milijuna testiranja putem čega je otkrila 85.000 zaraženih. Po testiranjima na milijun stanovnika Kina se nalazi na 79 mjestu između 217 država i teritorija dok se po broju mrtvih nalazi na 175 mjestu, a zaraženih na fantastičnom 203 mjestu. U pravom smislu te riječi život u Kini se vratio u novu normalu i sve se događa, razvija potpuno ignorirajući virus.

Cijena koju su Kinezi platili za normalnost je gubitak i ostatka svoje privatnost pa se gledajući iz Europe moramo upitati da li su oni možda uplatili preveliku cijenu za tu novu normalnost ?

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
2 godine prije

[…]   Oni koji tako nešto misle lažu pošto postoje države koje uspješno provode karantenu za strance čime su zaustavili širenje korone na svom području. Dok smo mi u Europi tijekom listopada 2020 živjeli u nekakvoj polukaranteni i s otvorenim granicama u Kini se živjelo potpuno slobodno i s zatvorenim granicama. U doba zlatnog tjedna koji počinje 1.10.2020 godine 637 milijuna Kineza je bilo krenulo na putovanje u svoje rodno mjesto ili na kasno ljetovanje. […]

trackback
2 godine prije

[…] državna kontrola gospodarstva i svega drugog u Kini nam dokazuje zašto je ona porazila koronu. Ta pobjeda se dogodila još prošle godine dok smo mi na zapadu ovo proljeće proveli u […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina