dp3t-korona-aplikacija

Aplikacija za praćenje

Izbijanje pandemije korona virusa rezultiralo je u Europi s stvaranjem aplikacija za borbu protiv virusa. Nema ovdje nikakve veze o kojoj članici Europske unije govorimo, da li je to Njemačkoj, Italiji, Austriji ili Hrvatskoj !? Sve te države razvijaju aplikacije koje reagiraju tako da prate kontakte među osobama, a u Hrvatskoj za njenu proizvodnju je zadužena državna tvrtka APIS IT.

Prva od tih aplikacija imena PEPP-PT nam je došla iz Njemačke gdje je prikazana javnosti 1 travnja 2020 godine. Ova aplikacija koja funkcionira koristeći bluetooth tehnologiju za praćenje zaraze je ubrzo dobila podršku glavnog njemačkog stručnjaka za umjetnu inteligranciju Hans-Christian Boos-a, Njemačke vlade kao i vlada još 8 članica Europske unije.

Bez obzira na ovu podršku manje od 4 tjedna kasnije ova aplikacija punog imena Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing je doživjela neslavni kraj u velikoj većini europskih država. Osuda kompjuterskih i hakerskih udruga koje su izjavile da je aplikacija vrlo problematična po pitanju našeg liberalnog-demokratskog društva ju je bila pokopala čemu je nadodana nemogućnost osobe koja je instalirala aplikaciju da ju potpuno pobriše iz centralne baze podataka.

U određenom smislu odgovor na ove kritike je postala švicarska aplikacija imena DP3T ili punim imenom Decentralized Privacy-Preserving Proximity Tracing. Kao što ime govori ovaj program je decentraliziran ili drugim riječima podaci koje program skuplja se ne nalaze na serverima nego na mobitelu osobe koja ga koristi.

Ovaj program instaliran na mobitelu automatski kontaktira mobitele osoba koje se nalaze u njegovoj blizini i potom zadržava te podatke u svojoj memoriji. Ako tokom sljedećih 14 dana ispadne da je neka osoba zaražena onda će ona obavjestiti ostale s kojima je bila u kontaktu putem ID-a aplikacije poslati podatak o zarazi. Da bi se to dogodilo osobe su trebale biti u kontaktu dužem od 15 minuta i istovremeno na udaljenosti od 2 metra. Svi podaci o kontaktima starijim od 14 dana se na mobitelu automatski brišu.

Ovaj DP3T program ima punu podršku Google i Apple korporacija tako da je on postao u Europi standard na čijim temeljima sve države, znači i Hrvatske proizvode svoje korona aplikacije. Na ovim programerskim temeljima su neke države u Europi i svijetu već pustile u javnost svoje programe koje su građani instalirali.

U stvarno glomaznoj Indiji vlada je donijela odluku da je korona aplikacija obvezna za sve stanovnike koji odlaze na posao ili putuju vlakom ili….. Do 17 svibnja 2020 u njoj je instalirano preko 100 milijuna korona aplikacije lokalnog imena Aarogya Setu, dok je na Islandu 40 % stanovnika dobrovoljno instaliralo lokalnu verziju aplikacije,a u Norveškoj 20 %. Početkom svibnja Velika Britanija je počela testirati svoju aplikaciju koja se temelji na ranijem centraliziranom sustavu (PEPP-PT) slanjem pisma svim stanovnicima Isle of Wight da ju instaliraju. Na ovom otoku gdje postoji 80.000 kućanstava 50.000 stanovnika je do 11 svibnja odgovorilo na poziv vlade i instaliralo aplikaciju.

Slagali se mi s instalacijom korona aplikacijama ili ne mi moramo priznati da je ona korisna u ranijem otkrivanju oboljelih i zaustavljanjem širenja epidemije što je i njen smisao. S druge strane osnovni problem svih tih aplikacija je što one prate naše kretanje i narušavaju našu privatnost. Ako ćete vjerovati Google-u i Apple-u programi ne narušavaju našu privatnost, ali to je ako im vjerujete. Chris Yiu, direktor Tony Blair instituta za globalnu promjenu tako govori da se o ovako velikom narušavanju privatnosti ne može niti razmišljati u demokraciji tokom normalne situacije, ali mi ne živimo u normalno vrijeme.

Kada prihvatimo taj argument da je nužno narušiti našu privatnost kako bi nas se zaštitilo od korona virusa opravdano pitanje bi bilo koji će biti sutra opravdani razlog za narušavanje privatnosti ? To je pravo pitanje na koje trebamo tražiti odgovor u isto vrijeme kada se možemo čak i složiti da ćemo uz pomoć korona aplikacije trajno pobjediti korona virus.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
3 godine prije

[…] kako je to moguće pogledali smo kako danas ljudi žive u Kini. Osnovu recimo normalnog života čini korona virus aplikacija koju svi Kinezi moraju imati instaliranu na svom mobitelu. Ta aplikacija funkcionira po principu […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina