Kako Kina manipulira medijima

  Američko ministarstvo vanjskih poslova ili ako želite službeno State Department je izašao s izvještajem Kako Kina manipulira medijima. Sažetak izvještaja možete pročitati na desetak jezika među koje spada i srpski, a cijeli samo na engleskom jeziku.

  Ovaj izvještaj Američkog ministarstva vanjskih poslova, ova kritika kineske propagande nam je posebno zanimljiva zbog doba u kojem živimo. Riječ je o dobu kada zapadne države i organizacije otvoreno provode cenzure i kontrole medija i kada sve više njih donose zakone u tom smjeru.

  Nema ovdje nikakve veze da li govorimo o Europskoj uniji i njenom Zakonu o slobodi medija, Velikoj Britaniji i njenom zakonu ili nekom trećem. Iz te perspektive nam je taj izvještaj iznimno zanimljiv.

  U sažetku na srpskom jeziku se pored ostalog govori:

Po pitanjima koja smatra osetljivim, Kina je primenila zastrašivanje na mreži i u stvarnom životu kako bi ućutkala neslaganje i podstakla samocenzuru. NRK je takođe preduzela mere protiv korporacija u situacijama kada je smatrala da one osporavaju njene željene narative…

…Kina promoviše digitalni autoritarizam koji uključuje primenu digitalne infrastrukture za potiskivanje slobode izražavanja, cenzurisanje nezavisnih vesti, promovisanje dezinformacija i uskraćivanje drugih ljudskih prava…

…Pri ciljanju demokratskih država, Peking je naišao na velike zastoje, često zbog otpora koje su lokalni mediji i civilno društvo pružali….”

  Sve u svemu živjele paradržavne „nevladine” organizacije kao in one koje financiraju Soroš i Gates. One se nalaze na branicima naše slobode odbijajući napade Kineza.

  Ako bacimo pogled na glavni izvještaj tamo možemo konkretno otkriti za što SAD optužuje Kinu. U njemu se navode konkretno optužbe za manipulaciju koje kreću od Tik Toka do plaćanja oglasa u stranim medijima.

  Kako nam je cilj ovdje prikazati svima nama u Hrvatskoj i Europi lako razumljive optužbe pogledati ćemo što se navodi o ratu u Ukrajini. Izvještaj navodi 4 primjera kineskih laži o ruskoj invaziji Ukrajini. Ti primjeri su:

  1) Kina je širila lažnu rusku optužbu da su Ukrajinske zdravstvene ustanove i laboratoriji koji su dobili pomoć putem US Department of Defense’s Cooperative Threat Reduction Program u cilju smanjivanja bioloških pretnji u stvarnosti pogoni za proizvodnju biološkog oružja.

  2) Kina često propagira lažnu rusku tvrdnju da pružanjem pomoći Ukrajini SAD eskalira tamošnji rat

  3) Kineski dužnosnici i državni mediji propagiraju lažnu tvrdnju da je za rat u Ukrajini odgovorno proširenje NATO saveza.

  4) Od prvog dana rata Kremlj je promovirao lažnu priču da invazija predstavlja humanitarni napor u cilju denacifikacije Ukrajine. Počevši od svibnja 2022 i kineski mediji su počeli širiti tu priču.

  Mi se sve ovdje slažemo s američkim tvrdnjama po pitanju točaka 1 i 4,a djelomično i u točki 2. Tu samo djelomično pošto je svakome jasno da bi bez američke pomoći Ukrajina kapitulirala, pa stoga ta pomoć produžuje rat. Po pitanju točke 3 mi inače smatramo je Kina potpuno u pravu, a SAD u krivu.

  Još ćemo ovdje samo dodati da se u izvještaju samo jednom spominje područje bivše Jugoslavije. U njemu se spominje samo primjer Bosne i Hercegovine gdje je Kina osnovala Centar za promoviranje i razvoj puta svile. Prvi lideri ovog centara su bili prestavnici državne elite među kojima su bili i bivši članovi vlade. Taj primjer se navodi u cilju dokazivanja kineskog kupovanja utjecajnih osoba na području različitih država.

Sve u svemu tako izgleda američki izvještaj o kineskom manipuliranju medija. Sada možete samo zaključiti da koliko se kinesko manipuliranje razlikuje od zapadnog.

4.7 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina