poslusnost

Hrvatska prva na europskom indeksu poslušnosti

Prije kratkog vremena smo dokazali da mladi bježe iz Hrvatske zbog iznimne nejednakosti primanja i jednog od najgorih pravnih sustava na svijetu. Taj sustav nije nastao iz praznog zraka nego je bio stvoren odlukom političke i gospodarske elite s ciljem maksimaliziranja vlastite dobiti. Osnovno obilježje svih takvih elite bez obzira o kojoj državi u svijetu govorimo predstavlja arogantno ponašanje prema vlastitim građanima i ponizno ponašanje prema vanjskim silama.

Jedan vrlo dobar strani primjer takve elite nam dolazi iz bankrotirane Grčke. S jedne strane to je država koja je najgora u skupljanju poreza, a s druge strane to je bankrotirana država koja ima ultra moderne zračne snage koje je kupila u skladu s zahtjevima stranih partnera. Bankrotirana Grčka ove godine namjerava kupiti američke ratne avione F35 za 3 milijarde eura, nadograditi F16 avione i istovremeno kupiti francuska ratne brodove dok prema svojim građanima vodi politiku stezanja remena. Da li će itko biti iznenađen ako ovdje još napišemo da je po udjelu vojne potrošnje u BDP-u Grčka na drugom mjestu u Europskoj uniji, a najsiromašnija članica Bugarska je na prvom ?

Sada kada smo vidjeli kako funkcionira Grčka politička i gospodarska elita red je vratiti se u Hrvatsku kako bi vidjeli našu. Prije kratkog vremena Europska unija je izašla s podacima o svim svojim članicama kao i njihovoj poslušnosti što je za nas posebno zanimljivo. Kako kao što je to rekao jedan europski birokrat za europski ustav “mi ne očekujemo da će ga itko razuman pročitati” mi nismo sve pročitali nego samo podatke za nas i srodne članice.

Počevši s 2011 godinom Europska komisija dava savjete državama koje one ako su dovoljno poslušne trebaju provesti. Osnovni problem s savjetima koje Europska unija šalje svojim članicama predstavlja pretjerano uplitanje u njihove poslove zbog čega se oni vrlo često ignoriraju. Zahvaljujući tim zahtjevima i njihovom ispunjavanju ili neispunjavanju mi smo ovdje stvorili indeks poslušnosti.

Na vrhu ovog indexa poslušnosti među nama sličnim državama se neupitno, nedodirljivo nalazi Hrvatska koja je od 2014 godine do sada ispunila 57 % europskih zahtjeva. Na drugom mjestu indeksa poslušnosti se nalazi Mađarska s 52 % ispunjenih europskih zahtjeva od 2011 godine, na trećem je Slovačka s 50 %, četvrtom Rumunjska s 47 %,a na petom Poljska s 42 % ispunjenih zahtjeva Europske unije.

Ispravnost tih zahtjeva koji se nameću članicama kao i stručnost onih koji ih potpisuju se najbolje može otkriti kada usporedimo taj indeks s onim gospodarskog rasta. Kada promatramo ove navedene države ono što nam svima upada u oči je da Hrvatska koja drži prvo mjesto po indeksu poslušnosti ispadne najgora po gospodarskom rastu. S druge strane Poljska koja je najneposlušnija članica po indeksu poslušnosti ima najviši gospodarski rast. Nakon toga daljnja promatranja i komentari o sposobnosti eurokrata ili o koristi naše poslušnosti nemaju baš nikakvog smisla.

Neki će sigurno reći da mi ovdje manipuliramo podacima pošto ne uzimamo u obzir i druge članice pa ćemo u skladu s tim spomenuti Njemačku koja je ispunila samo 54 % zahtjeva Europske komisije što znači da stoji niže na indeksu poslušnosti od Hrvatske. Jedine države koje stoje drastično “bolje” od Hrvatske na indeksu poslušnosti su one kojima je Europska unija direktno ili indirektno upravljala. Tu su Portugal kojim je upravljala trojka (Europska komisija, Europska središnja banka, MMF) i koji je ispunio 69 % EU zahtjeva i Italija čiji legitimno izabrani premijer je 2011 godine oboren u puču kako bi bio zamjenjen bivšim europskim povjerenikom. Na kraju Italija će ispuniti 68 % europskih zahtjeva i tako na indeksu poslušnosti doći daleko iznad Hrvatske. Kada govorimo o toj poziciji Italije i Portugala nužno je naglasiti da tamo donešene odluke nisu bile donesene od Talijana/Portugalaca i njihove izabrane vlade nego su bile autokratski/diktatorski nametnute od eurokrata za razliku od odluka koje su donosile “naše” vlade i “naše “elite”.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina