euro-zone

Euro nije naša neminovnost

Većina onih koji su nezadovoljni našim današnjim sustavom vole govoriti HDZ=SDP ili u prijevodu da nema nikakve razlike između dvije domaće najpopularnije stranke. U slučaju da želimo priznati istinu nužno je naglasiti da je ta izjava najbliža realnosti u sferi ekonomije i vanjske politike. Obje vladajuće stranke su se zalagale prvo za ulazak u NATO savez, potom za ulazak u Europsku unij, a sada se njihova rukovodstva zalažu za ulazak u eurozonu navodeći pri tome da mi po svim ovim pitanjima nemamo nikakvog izbora.

Kako nema nikakvog smisla plakati za prolivenom vodom mi se nećemo sada baviti niti izmjenama zakona o referendumu kojima je omogućen naš ulazak u Europsku uniji niti drugim prošlim potencijalno kontroverznim pitanjima. Naš cilj nije govoriti o Hrvatskoj 1941, 1945 ili 2013 nego o Hrvatskoj 2041 godine.

Kao što smo imali priliku vidjeti prije par dana predsjednik HDZ-a i predsjednik SDP-a podržavaju ulazak u eurozonu pa bi se po ovom pitanju stvarno moglo reći HDZ=SDP. Kada govorimo o ovome nužno je navesti izjavu Bernardića iz 2017 godine koja glasi:

Ja sam za euro, ali ne u ovom trenutku. Mi nismo spremni ni fiskalno ni monetarno u ovom trenutku uvesti euro. Ja sam protiv uvođenja eura u ovom trenutku. Priču oko eura treba jako dobro pripremiti prije nego uđemo u bilo kakav aranžman. Dakle, Hrvatska se ne može tek tako odreći svoje suverenosti”. Kada gledamo tu izjavu iz 2017 i ovu iz 2020 godine jedino što možemo zaključiti bi bilo da je Bernardić oduševljen poslom koji je napravio Plenković u pripremi uvođenja eura pa je stoga promjenio mišljenje tako da možemo konstatirati HDZ=SDP

Službena pozicija vlade glasi da su Hrvati na referendumu 2013 godine glasovali istovremeno za ulazak u Europsku uniju i eurozonu čime je diskusija završena. Nećemo ovdje sada uopće ulaziti u diskusiju o tom referendumu i njegovom demokratskom legitimitetu nego ćemo samo ustvrditi da nije istina što tvrdi vlada. Švedska je bila 1994 godine na referendumu glasovala za ulazak u Europsku uniju, ali je ipak na novom referendumu 2003 godine odbila ući u eurozonu. Danas 25 godina nakon ulaska u Europsku uniju Švedska i dalje nije članica eurozone što ujedno znači da ulazak ne predstavlja obveze Hrvatske bez obzira što vlada tvrdi nešto potpuno drugačije.

Na Švedskom referendumu 2003 godine samo dvije tamošnje regije su bile glasovale za ulazak u eurozonu dok su sve ostale bile protiv. Normalno jedna od te dvije pokrajine je bila ona glavnog grada Stockholma, najbogatije, najelitističkije državno područje,a slična situacija se ukazala i na gotovo svim drugim referendumima koji su se ticali Europske unije.

Vrativši se u Hrvatsku možemo slobodno reći kako situacija po pitanju eura na sreću još nije zaključena. To smo otkrili na okupljanju Opcije za promjene u Rijeci 10.03.2020 gdje je kandidat za predsjednika HDZ-a Miro Kovač spomenuo referendume i primjere Švedske, Poljske i drugih koji nisu uveli euro. Nakon toga ja, Robert Jurčić sam mu postavio pitanje:

Kako ste gospodine Kovač spomenuli Švedsku koja je provela referendum o euru da li ćete Vi ako budete izabrani za predsjednika HDZ-a provesti euro referendum”

Na što je odgovor Kovača bio:

Da, obvezno. Ja govorim sve vrijeme o tome da mi moramo pitati birače da na referendumu iskažu svoje mišljenje o svim važnim temama”

Nakon čega se dvoranom prolomio pljesak koji ukazao na jasno iskazano mišljenje HDZ članova.

To ujedno znači da kada govorimo o razmišljanju članstva da nema znaka jednakosti između HDZ i SDP, ali između sadašnjih rukovodstva taj znak kada govorimo o ekonomiji i vanjskoj politici može vrijediti. Pozicija kandidata za predsjednika HDZ-a ujedno nam dokazuje da euro nije naša neminovnost, a da li će on postati predsjednik ili ne saznati ćemo u nedjelju.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
2 godine prije

[…] ne znamo što to više može učiniti. Za kraj ćemo još samo navesti da je Švedska dokazala kako euro nije naša neminovnost […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina