Cijene lijekova

  Mi slušamo svake godine o dugovima u našem zdravstvu i nikad se to ne nalaze rješenje. Za te dugove se optužuju korupcija, neorganiziranost, ali nikada cijene lijekova koje su stvarni krivac dugova.

  Kao što smo ranije govorili glavni doprinos Milton Friedmana ekonomskoj misli biva preusmjeravanje novca iz proračuna u privatne džepove. On je izmislio razne matematičke i propagandne poruke koje govore da je to sve u interesu društva. Mi jako dobro znamo da je sve to laž, a primjer toga nam je zdravstvo.

  Svi znamo sve o cijenama zdravstvenih usluga u SAD. Ono što u stvarnosti malo tko zna su cijene zdravstvenih usluga u Europi. Zbog našeg društvenog modela zdravstvo ili preciznije velika većina zdravstvenih fondova je pod kontrolom države.

  Ta državna kontrola ujedno prikriva stvarne cijene. Zahvaljujući jednom od rijetkih slučajeva kada se Europski parlament zauzeo za pravu stvar danas znamo djelomičnu istinu. Danas tako znamo da su cijene cjepiva koje europske države plaćaju između 2001 i 2014 porasle 68 PUTA.

  Te 68 PUTA veće cijene mi svi skupa plaćamo iz proračuna i zdravstvenih davanja, a to je samo dio priče. Riječ je o samo jednom dijelu priče pošto slične stvari vrijede općenito i za druge zdravstvene proizvode.

  Ponekad, samo ponekad se političari javno pobune protiv te pljačke, a sada je jedan od tih slučajeva. Do pobune je došlo jer su prvo Moderna, a potom i Pfizer odlučili povećati cijenu svog korona cjepiva za 400 posto.

  Prvu najavu u tom smjeru je da Pfizer koji još prošle godine obavještava svoje investitore, dioničare o povećanju cijene. On im je najavio da će povećati cijenu za 400 % !?

  Da bi razumjeli što se događa red je vratiti se malo u povijest i pogledati rast cijene korona cjepiva. Svojih prvih 100 milijuna cjepiva Pfizer je u ljeto 2020 prodao SAD-u po cijeni od 19.5 $. Potom ih u prosince iste godine prodaje po 20.11 $,a potom u listopadu 2021 po 24.6 $. Poličari su ovo povećanje od 25 % prešutjeli, a prešutjeli su i 30.48 $ za bivalentno cjepivo iz 2022.

  Na kraju su političari ipak odlučili prestati šutjeti kada je Pfizer najavio da će nova cijene cjepiva biti između 110 i 130 $. Riječ je o povećanju cijene od 300-400 % za cjepivo čije istraživanje je financirala države !?

  Elizabeth „Pocahontas” Warren iz Demokratske stranke je povodom ove odluke Pfizera zazvoznila za uzbunu. U svojoj izjavi ona je zatražila da se etično ponaša i podsjetila na državnu pomoć u proizvodnji cjepiva

  Par mjeseci kasnije i Moderna izlazi s identičnom cijenom, identičnim povećanjem cijene cjepiva protiv korone. Ta odluka dovodi do nove reakcije Elizabeth Warren koja je predsjednica komiteta za zaštitu potrošača u Američkom zastupničkom domu.

   U toj svojoj reakciji ona podsjeća Modernu da je dobila 10 milijardi dolara državnog novca za razvoj cjepiva. Potom govori da je Moderna dioničarima isplatila 18.2 milijarde dolara profita za 2021 godinu. Za kraj ćemo ovde navesti da je Elizabeth Warren zaobilaznim putem optužila Modernu za namještanje cijena u dogovoru s Pfizerom. 

  Ova borba ovi protesti Elizabeth Warren nam govore da zapadni političari čak imaju neke skrupule. Da su Pfizer i Moderna nastavljali povećavati cijenu po 20 % godišnje nitko se ne bi bunio, ali oni su postali arogantni. To je rezultiralo reakcijom.

  Naš savjet Elizabeth „Pocahontas” Warren bi bio da kazni Pfizer i Modernu s 100 milijardi dolara zbog monopolističkog ponašanja. U određenom smislu njen komitet bi tako nešto mogao napraviti, ali samo u određenom smislu. Sve druge mjere jednostavno nemaju nikakvog smisla.

Pismo koje je Elizabeth Warren u ime Kongresa uputila glavnom direktoru korporacije Pfizer možete pročitati na našem portalu !?

5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] volimo citirati Europski parlament koji je sada već davno izglasovao da su cijene cjepiva porasle 68 PUTA u samo 13 godina. Drugi primjer toga je dizanje cijene cjepiva protiv korone od čak 400 % kojeg su osudili američki […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina