Kinu nećeš zaustaviti

  Samo idioti vjeruju da se državu-civilizaciju sankcijama može zaustaviti. Kinu nećeš zaustaviti tehnološkim sankcijama zbog njenih gotovo neograničenih resursa i poklonjenih tehnoloških znanja.

  Kao što smo već bezbroj puta rekli zahvaljujući zapadnoj korporativnoj pohlepi i kineskoj dugoročnoj strategiji ova država je postala svjetska velesila. Napoleon i drugi su govorili da se Kinu ne dira jer će ona upravljati svijetom, ali u ime kratkoročne dobiti naši lideri su je probudili.

  Sada nakon što je ona budna Zapad predvođen SAD-om pokušava zaustaviti njegov razvoj. Šanse da Zapad postane uspješan u ovoj strategiji su identične šansama da nas pogodi asteroid sličan onome koji je istrebio dinosaure.

  U vrijeme uvođenja američkih sankcija protiv svojih tehnoloških firmi Kina je već dobrim dijelom bila neovisna. Stručnjaci su znali da će sankcije imati minimalni efekat prije svega u cilju ubrzavanja kineske tehnološke neovisnosti.

  Mi smo ovdje još u kolovozu 2022 govorili da je Kina razvila svu nužnu tehnologiju i copyright za proizvodnju vlastitih kompjutera. Govorili smo kako je Kina razvila vlastite procesore i grafičke kartice za kompjutere pa je po ovom pitanju neovisna. Sličnu situaciju imamo i po pitanju mobitela iako sada njih nećemo spominjati.

  Rezultat navedenog je prodaja PC kompjutera napravljenih uz pomoć kineskog procesora i kineske grafičke kartice. Neuspjeh prvobitnih kineskih tehnoloških sankcija je rezultirao odlukom SAD-a da donese nove sankcije.

  Te „prvobitne” sankcije koje je SAD donio ne samo da su bile neuspješne nego su bile i štetne za zapadno gospodarstvo. Kineske korporacije suočene s sankcijama su počele dodatno ulagati u svoj razvoj i jedna od druge kupovati proizvode. Završni rezultat biva porast prodaje mašina koje proizvode mašine u Kini i stagnacija u svijetu.

  Time želimo reći da je prodaja kineskih korporacija po ovom pitanju drugim kineskim korporacijama porasla 62 %. Istovremeno je prodaja zapadnih sličnih proizvoda kineskim korporacijama zbog tih sankcija porasla samo 12 %.

  Po Albertu Einsteinu ludilo je pokušavati ponovno i ponovno istu stvar očekujući drugačiji rezultat. Držeći se tog pravila mi živimo u doba ludila jer SAD ponovno pokušava napraviti istu stvar očekujući drugačiji rezultat.

  Konkretno SAD želi da nizozemska korporacija ASML obustavi prodaju svojih proizvoda Kini. Za one koji ne znaju nužno biva naglasiti da je ASML svjetski monopolist u prodaji „mašina” koje služe u proizvodnji najmodernijih procesora. Da postoje i druge, japanske korporacije koje proizvode te mašine, ali one nemaju dovoljne proizvodne kapacitete pa su gotovo nevažne.

  Sve u svemu SAD javlja 27 siječnja 2023 da je postignuo dogovor s Nizozemskom i Japanom o novim sankcijama Kini. Tim dogovorom se namjerava spriječiti Kinu u pravljenju najmodernijih procesora koji se po snazi mogu natjecati s američkima.

  Odgovarajući na te pregovore o sankcijama direktor korporacije ASML biva njima otvoreno užasnut. U svojoj izjavi on ih je osudio navodeći da su štetne za Zapad. Zbog tih najnovijih sankcija će udvostručiti, utrostručiti ulaganja u proizvodnju „mašina koje proizvode procesore” pa će ih same proizvesti. Oni koji misle da će sankcijama zaustaviti tehnološki razvoj Kine će ga zahvaljujući njima samo dodatno ubrzati.

  Mi se ovdje potpuno slažemo s njegovom izjavom. Kao što smo u uvodu rekli Kina ima gotovo neograničene resurse i nužna znanja pa se sankcijama baš ništa ne postiže !?

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] za Rusiju i Kinu. Njima se traži zabrana jednostrani sankcija, a ne smijemo zaboraviti da se i Kina nalazi pod američkim sankcijama. Ovime ujedno završavamo naš komentar kineskog mirovnog plana […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina