Najskuplji lijekovi

  Jučer smo govorili o europskom projektu milijun genoma kojemu je cilj revolucionirati zdravstvo u smjeru personalizirane medicine. Danas stoga govorimo o tome koji su danas zahvaljujući personaliziranoj medicini najskuplji lijekovi na svijetu.

  Svi znamo da cijene lijekova lete u nebo i teško je naći neki lijek iz 21 stoljeća s kojim se to nije dogodilo. Kao dokaz toga mi volimo citirati Europski parlament koji je sada već davno izglasovao da su cijene cjepiva porasle 68 PUTA u samo 13 godina. Drugi primjer toga je dizanje cijene cjepiva protiv korone od čak 400 % kojeg su osudili američki dužnosnici.

  To letenje cijena ljekova u nebo možemo vidjeti na primjeru Pfizerovog tofacitiniba. Kada izlazi na tržište 2012 godine svi su se križali po pitanju njegove cijene. Riječ je bila o 2 000 dolara za mjesečnu dozu čime trebamo dodati da se lijek mora doživotno piti.

  Tada su se svi križali oko cijene, a danas joj se zdravstvena industrija smije. Ona se smije pošto iz današnje perspektive govorimo o iznimno niskoj cijeni lijeka pošto danas oni koštaju puno, puno više.

  Prije nego što skočimo u sadašnjost podsjetiti ćemo se cijena najskupljih lijekova 2018 godine. Na prvom mjestu se tada nalazio Actimmune čije korištenje mjesečno košta 52,321.80 dolara. Nakon njega se po cijeni našao Daraprim čija mjesečna doza košta 45,000 dolara. Oba lijeka se koriste kod posebnih slučajeva problema s imunološkim sustavom i oni se prestaju koristiti nakon 30-60 dana. Posebnu zanimljivost nam ovdje dava činjenica da Daraprim nije novi lijek nego je stvoren još 1952 godine tako da ne postoji nikakav razlog za takvu cijenu.

  Na trećem mjestu najskupljih lijekova se 2018 godine nalazio Cinryze čija mjesečna doza košta 44,140.64 dolara. Riječ je inače o lijeku koji se koristi u borbi protiv jedne nasljedne bolesti.

  Nakon što smo naveli najskuplje lijekove 2018 godine red je pogledati današnju situaciju koja je prije samo 5 godina bila nezamisliva. Svi najskuplji lijekovi danas su genetički pa stoga postoji određena veza s projektom milijun genoma u Europi.

  Najskuplji lijek na današnjem tržištu je Upstaza od PTC Therapeutics. Riječ je o genetičkoj terapiji kojom se liječi iznimni rijetki genetički poremećaj i koja košta 3.7 milijuna dolara.

  Nakon ovog lijeka koji se koristi u Velikoj Britaniji po cijeni dolazi Hemgenix koji košta „samo” 3.5 milijuna dolara. Taj lijek kao i prethodni predstavlja genetičku terapiju, ali se on konkretno koristi protiv hemofilije B.

  Praktički identičnu cijenu ima i lijek Libmeldy koji je isto genetička terapija. Ovim lijekom koji košta 3.5 milijuna dolara se liječi genetički poremećaj malene djece.

  Na četvrtom mjestu se nalazi lijek Skysona koji košta “samo” 3 milijuna dolara. Njega spominjemo pošto je direktor kompanije koja ga proizvodi pokušao objasniti razloge za tako visoku cijenu. On je naveo da su u cijena lijeka uračunate kliničke beneficije koje on daruje oboljeloj djeci. Članice Europske unije su odbile platiti njegovu cijenu „lijek” pa ga se ne može dobiti u Europi.

  Sve u svemu to su pljačkaške cijene koje zdravstvena industrija postavlja za genetičke terapije. U skladu s tim red je postaviti pitanje smisla europskog projekta milijun genoma kada europske države nemaju novca za plaćanje tih lijekova ?

  Europski genomi se prije i poslije svega skupljaju kako bi bilo isporučeni zdravstvenoj industriji. Taj dio stvarno nitko ne osporava dok je porota još uvijek vani po pitanju beneficija koje nam obećavaju institucije.

4.5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina