Skeptik

  Govoreći o modernoj medicini i cjepivima istovremeno sam svjestan njihovih beneficija i nemoralnosti njihovih proizvođača što mi ubija vjeru u njihov proizvod.

  Korist koje čovječanstvo ima od cjepiva je stvarno neprocjenjiv. Ništa nam to bolje ne ukazuje od smrtonosnih epidemija prošlih vremena koje se više ne pojavljuju u zapadnom svijetu. Dovoljno nam je na primjer sjetiti se dječje paralize koja je američkog ratnog predsjednika Franklina Roosevelta prikovala za kolica i možemo to tako reći ubila 1945 godine. Zbog njene raširenosti i težine ova bolest je dovela do stvaranja prvih intenzivnih odjela u bolnicama, ali nje danas praktički više nema zahvaljujući cjepljenju. Prvo cjepivo za dječju paralizu je bilo stvoreno 1950 godine, a ubrzo dolazi i ono Salka 1955 nakon kojeg je ova bolest istrebljena.

  Praktički identično se dogodilo s boginjama za koje se prvo praktično industrijski proizvedeno cjepivo radilo još u 19 stoljeću. Zahvaljujući tom i drugim cjepivima bolest boginja s smrtnošću od 33 % je potpuno istrebljena do 1980 godine. Iz sigurnosnih razloga države u svojim strateškim rezervama još uvijek imaju cjepivo protiv boginja, ali je ono u realnom životu nepotrebno. Cijena cjepiva protiv boginja zavisno od tipa iznosi 115 ili 139 američkih dolara. Mi bi rekli previše za cjepivo koje postoji već negdje 150 godina !?

  Za kraj ćemo još kao primjer koristi cjepiva navesti ono protiv ospica. Zahvaljujući cjepivu stvorenom 1963 godine ospice su bile praktički poražene u Europi, ali su se na iznenađenje svih vratile u 21 stoljeću. Razlog za to se nalazi u problemima Ukrajine koja je možemo to tako reći obustavila cjepljenja i dolaska migranata iz država gdje je samo manji broj ljudi cjepljen.

  Nakon ovog možemo to slobodno reći herojskog doba borbe protiv bolesti došli smo u doba neoliberalizma, u doba kada je profit važniji od dobrobiti društva. Kao primjer tog novog doba navesti ćemo smjernice o visini tlaka iz 2017 godine u SAD. Do 2017 godine osoba s krvnim tlakom 140/90 je bila smatrana zdravom, dok je ona sada proglašena bolesnom pošto nova maksimalna visina krvnog tlaka iznosi 130/80.

  Ako ćemo vjerovati stručnjacima do ove promjene se došlo radi zaštite života građana. Ako ćete vjerovati skepticima kao što sam ja do ove promjene se došlo kako bi farmaceutska industrija prodala više lijekova. U određenom smislu s pozicijom skeptika se slaže i Harvard koji tvrdi da je zahvaljujući novim parametrima između 70 i 79 % muškaraca starih više od 55 godina sada proglašeno bolesnicima jer boluju od previsokog tlaka.

  Druga stvar koja ne valja s modernim zdravstvom su cjepiva. Po službenim podacima Europskog parlamenta između 2001 i 2014 godine cijena cjepiva za jedno dijete je porasla 68 puta. Time smo još jednom baš sve rekli o cjepivima i moralu farmaceutske industrije. Lice i naličje naše moderne farmaceutske industrije je Martin Shkreli (slika) koji je kupio tvrtku i onda 5000 % povećao cijenu tableta koje ona prodaje. Shkreli je na kraju završio u zatvoru, ali cijena lijeka nije bila smanjena do pojave generičke kopije.

  Nakon svega ovoga red je da se svako od nas sam upita koliko vjeruje da je cilj farmaceutske industrije njegovo izlječenje ili zaštita od bolesti,a ne njihovo povećanje profita po svaku cijenu ?

  S sigurnošću možemo ovdje tvrditi da cjepivo protiv korona virusa štiti osobu koja ga je primila od ove virusne bolesti. Isto tako s sigurnošću možemo tvrditi da će sljedeće i svake kasnije godine cijena ovog cjepiva ići gore, ići u nebo i da će tako farmaceutska industrija musti naše državne proračune. Ono što danas nikako ne možemo reći su potencijalne nuspojave koje se neće vidjeti danas nego za na primjer desetak godina.

  Na dušu svakog od nas ide izbor da li će uzeti cjepivo koje rade duboko nemoralne kompanije ili ne i svako od nas će nakon svog izbora trpiti vlastite pozitivne ili negativne posljedice.

  Ukratko autor ovog teksta je farmaceutski skeptik pošto zna da se poslovni model farmaceutskih kompanija više ne temelji na društvenoj odgovornosti nego na nemoralu. On zna da farmaceutskim korporacijama upravljaju kulturnije verzije Shkrelija !?

5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
3 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
3 godine prije

[…] Skeptik […]

trackback

[…] protiv cjepljenja nego portal koji postavlja neugodna pitanja. Ta neugodna započinjemo s potpunom nemoralnošću farmaceutskih kompanija, nakon čega idemo […]

trackback

[…] što ga čeka. Odluka autora ovog teksta da se ne cijepi je vezana s osobnim zdravstvenim stanjem i nemoralom farmaceutske industrije. Realno svatko od nas treba po pitanju cijepljenja donijeti odluku za sebe i ne maltretirati druge […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina