Schauble

  Predsjednik njemačkog Bundestaga (parlamenta) Wolfgang Schauble je u travnju izašao s prijedlogom o budućnosti eurozone i Europske unije koji se zbog eksplozivnog sadržaja ciljano ignorira u medijima.

  U tom prijedlogu on nam govori kako je 12 listopada 2020 godine javni dug Njemačke po prvi put u povijesti rastao po stopi većoj od 10.000 eura u sekundi. Ta eksplozija javnog duga koja se događa u Njemačkoj i svim drugim zapadnim država po njemu predstavlja opasnost za naša društva.

  Kreditori prema kojima su naše države sve zaduženije su bogataši koji zahvaljujući rastu javnog duga postaju sve bogatiji. S druge strane javni dug dovodi do osiromašivanja građana što na kraju krajeva prijeti stvaranjem političkog bura baruta koji samo čeka iskru da dođe do eksplozije.

  Istovremeno s tim zaduživanjem tiskara euro novčanica radi u prekovremenim smjenama kao nekada ona na Topčideru (Jugoslavija). U konkretnim brojevima to znači da je 2009 godine u opticaju bilo tisuću milijardi eura. Krajem 2020 godine u opticaju je bilo 5 tisuća milijardi eura, a u lipnju 2021 godine će ih biti 6 tisuća milijardi s tim da su europska vlade dogovorile daljnja tiskanja novca. To tiskanje novca bi prije ili kasnije trebalo dovesti do inflacije što po Schauble predstavlja značajan budući problem i opasnost.

  Ta stvarna inflacija izvan sektora potrošnih dobara je već sada vidljiva u Njemačkoj,a dodati ćemo ovdje i u Hrvatskoj. U Rijeci su tako bez obzira na koronu cijene stanova u dvije godine porasle 16, Osijeku 10, a u Zagrebu bez obzira na razorni potres 9 %. Po ovom pitanju puno goru situaciju imamo u Njemačkoj gdje su cijene domova išle gore 11 % u samo jednoj godini što predstavlja najbolji dokaz novotiskanog novca koji završava u rukama bogatih.

  Zbog istovremene nužnosti financiranja ekonomije tijekom pandemije korona virusa i straha od eksplozije inflacije i vidljivih društvenih nejednakosti europski državnici, financijski stručnjaci i Europska središnja banka vode razgovore kako dalje. Svi su svjesni kako bi obustava tiskanja novca dovela do povećavanja kamata na javni dug i potencijalnog financijskog kolapsa dijela članica Unije dok s druge strane nastavak tiskanja novca predstavlja nastavak zombifikacije ekonomije.

  U skladu s tim sve države moraju trenutačno poduzimati mjere za borbu protiv pandemija, ali i pripremati mjere za razdoblje nakon nje. Osnovna mjera za razdoblje poslije pandemija bi trebala biti uspostavljanje uravnoteženog proračuna što je po riječima Schaubla praktički nemoguće postići bez vanjskog pritiska kada govorimo o visoko zaduženim državama.

  Svoj osvrt na kraju predsjednik parlamenta Njemačka završava nužnošću formiranja Ujedinjenih država Europe kako bi se javni dug članica stavio pod kontrolu. On to tako inače ne navodi nego ide zaobilaznim putem pa navodi kako bi Europska unija trebala provesti Hamiltonsku financijsku reformu. Riječ je inače o reformi kojom su financije neuspješne Američke konfederacije (1776-1789) transformirane u uspješni SAD (slika tadašnje novca). To inače nije nova pozicija Njemačka pošto se sadašnja tamošnja vlada za nju zalagala još prije 10 godina kada je Schauble bio ministar financija.

  Po nama osnovna pogrešna pozicija predsjednika Bundestaga bi bila da se on slijepo drži pozicije da inflacija predstavlja nešto loše. Bezbroj ekonomista će mu odgovoriti da se kontrolirana inflacija može iskoristiti za smanjivanje javnog duga, što je za Schaubla nezamislivo. Druga kritika njegovo prijedloga bi bila europska  konstantna. Nema veze koji je problem i tko ga je stvorio !? Ispravan odgovor uvijek mora biti jača centralizacija Europske unije.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Rivian danas i Tesla jučer su korporacije koje najbolje ukazuju na gospodarske posljedice zapadnog neograničenog tiskanja novca. To nam ujedno ukazuje koliko bi bila velika i moćna bila domaća kompanija Rimac Automobili da je […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina