Rivian

  Rivian je po tržišnoj vrijednosti četvrta najveća svjetska automobilska kompanija. Riječ je ujedno o kompaniji koja nema baš nikakve prihode od prodaje.

Rivian korporacije nastaje 2009 godine,a dvije godine kasnije će se fokusirati na pravljenje autonomnih električnih vozila. U određenom ova kompanija je slična naših tvrtki Rimac Automobili koja također nastaje 2009 godine.

  Isto kao Rimac tijekom sljedećih godina Rivian se razvijao uz pomoć različitih investitora. Kako je SAD veći i bogatiji od Hrvatske tako je Rivian dobivao puno veću financijsku pomoć.

  Na samom početku je Rivian bio financiran od Floride,a potom i od Illinoisa. Na kraju će najveći investitor tijekom prvog razdoblja postati investicijski fond u vlasništvu saudijskog poslovnog čovjeka. On će uložiti u 450 milijuna dolara u ovu korporaciju vjerujući u njenu budućnost.

  Pretposljednji dio priče o financiranju čine fizičke i pravne osobe koje su naručile primjerke vozila tijekom 2018 godine. Za to su oni platili po tisuću dolara s obećanjem da će automobili biti isporučeni do kraja 2020 godine. To se nije dogodilo i nikom ništa !?

  Rivian biva ponovno spašen pošto se 2019 stvorio poslovni konsenzus da budućnost čine električni automobili. Amazon je ispao oduševljen s tehnologijom koju je stvorila kompanija pa u veljači 2019 godine odlučuje u njega investirati 700 milijuna dolara. Toj investiciji se ubrzo pridružio i Ford koji investira 500 milijuna dolara samo da bi potom postao razočaran napustio suradnju.

  Taj odlazak Forda nije na kraju ništa promjenio pošto 2019 godine Amazon potpisuje enormno veliki ugovor. U skladu s tim ugovorom Amazon je naručio od Rivian korporacije 100 tisuća električnih dostavnih vozila koji trebaju biti dostavljeni do 2024 godine !?

  Kao i sva ostala obećanje koja od svog nastanka Rivian nije ispunio on neće ispuniti niti ovo, ali nitko se ne buni. Iako ugovor još nije ispunjen zadovoljstvo Amazona tehnologijom Riviana je rezultirala produbljivanjem suradnje.

  Ta suradnja kao i ona s drugim investitorima je rezultirala izlaskom kompanije Rivian na dionička tržišta što je investitore dovelo u ekstazu. Investitori su procjenili da Rivian koji je ovom financijskom kvartalu proizveo samo 12 vozila (slika) vrijedi 127 milijardi dolara !?

  Par dana kasnije kada su se smirile emocije vrijednosti Rivian je pala na 113 milijardi dolara. Bez obzira na to gledajući financijsku vrijednost dionica Rivian je veća, vrednija korporacija od Daimlera, General Motors i Ford-a. Od Riviana više vrijede samo Volkswagen, Toyota i Tesla koji je priča za sebe.

  Rivian danas i Tesla jučer su korporacije koje najbolje ukazuju na gospodarske posljedice zapadnog neograničenog tiskanja novca. To nam ujedno ukazuje koliko bi bila velika i moćna bila domaća kompanija Rimac Automobili da je osnovana na zapadu.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina