Oscar 2021

  Na dodjelu ovogodišnje nagrade Oscar najveći utjecaj su imali prošlogodišnja dodjela Zlatnih globusa i pandemija korona virusa. Pod utjecajem ova dva događa dodjela je prošla u tmurnoj atmosferi bez možemo to slobodno reći ikakvog zabavnog dijela.

  Početkom prošle godine Ricky Gervais je po posljednji put bio vodio dodjelu Zlatnog globusa. Tijekom ove dodjele on je rekao cijeli tucet viceva i neugodnih istina o najvećim holivudskim zvjezdama i najbogatijim ljudima na svijetu pa je nuspojava tih njegovih priča bila ukidanje pozicije voditelja dodjela nagrada. Tada je pored ostalog u svom govoru dobitnike nagrade bio upozorio „Vi niste u pozicije učiti ljude o ničemu. Vi ne znate ništa o stvarnom svijetu”. Ta izjava kao i mnoge druge su bile šokirale glumce i filmske studije.

  Nakon ovog događaja koji je prošle godine dignuo prašinu ovogodišnja dodjela Zlatnog globusa je bila virtualna, a dodjela Oscara je provedena bez službenog voditelja dok su zezancije bile najstrože zabranjene. Tijekom cijele dodjele Oscara koja je trajala gotovo 4 sata samo jednom se pokušalo nasmijati publiku čime je sve rečeno. Ukratko nema veze koga da pitate ovogodišnja dodjela Oscara je bila potpuno razočarenje.

  Oscara za najbolji film je po očekivanju dobio Nomadland. Utjecajni kritičari su za njega navijali još od trenutka kada je osvojio Zlatnog lava u Veneciji što ujedno ne znači da je riječ o filmu oko kojeg postoji konsenzus. Ukratko riječ je o filmu koji u normalnoj godini nikada ne bi imao nikakve šanse, ali ovo nije bila normalna godina. Glavni razlog za pobjedu Nomadland je najvjerovatnije politički pošto je režiser ovog filma Chloe Zhao, Kineskinja koja je osudila kineski režim. Ona je dobila Oscara za redatelja,a glavna glumica Nomadlanda Oscara za najbolju žensku ulogu.

  Neočekivanog Oscara za najbolju mušku ulogu je dobio Anthony Hopkins za film The Father gdje igra ulogu starca koji gubi memoriju. Oscara za najboljeg sporednog glumca je dobio Daniel Kaluuya za ulogu u filmu Judas and the Black Messiah. Riječ je u pravom smislu te riječi o crnačkom filmu kojeg bijelci u SAD odbijaju gledati (samo 21 % njegovih gledatelja su bijelci). Oscara za najbolju sporednu glumicu je dobila Koreanka Youn Yuh-jung za ulogu u filmu Minari. To je film o korejskim migrantima koji su došli živjeti u seoski dio SAD-a (Arkansas) tijekom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Riječ je inače o autobiografskom filmu.

  Još ćemo u našem osvrtu spomenuti Promising young women koji je dobio Oscara za najbolji originalni scenario i Soul koji dobiva Oscara na najbolji animirani film. Film Promising young women je tipični film osvete u kojemu žena ide osvetiti svoju prijateljicu koja je bila silovana dok animirani film Soul govori o crnom jazz pjevaču koji je zaglavio između života i smrti.

  Ukratko prošlogodišnja dodjela Oscara se prije svega bavila napadima na predsjednika Trumpa pa je njena gledanost pala s 29.6 milijuna gledatelja na njih 23.6 milijuna. Ove godine kada više nema predsjednika Trumpa, a niti voditelja koji nasmijava publiku ona je izgubila smisao pa ju je gledalo samo 9.85 milijuna gledatelja što predstavlja pad od 58.3 %

Jednostavno ovogodišnja dodjela Oscara se više bavila političkom ispravnošću nego ičim drugim pa je čak i nasmijavanje publike bilo zabranjeno jer se ne smije nikoga uvrijediti pa smo dobili što smo dobili. Prošlogodišnja nagrada Oscar je bila rasno kritizirana pošto je bilo nominirano previše bijelih glumaca i režisera pa ove godine možemo reći njih praktički nije bilo. Jedini bijeli muškarac koji dobiva Oscara je Anthony Hopkins za film u kojem glumi osobu koja gubi bitku s vremenom. Potom imamo film o beznađu čiji redatelj je Kineskinja koja mrzi Kinu, jedan film o migrantima i dva koji se bave ajmo to tako reći crnačkom tematikom.

Jednostavno dodjela nagrade Oscar je ispunila sve ono što sadašnji američki režim od traži od nje. Činjenica da to nikom nije zanimljivo je u svemu tome potpuno nevažna !?

4 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina