BRICS se usrećio

  Prošle godine BRICS je primio u svoje članstvo 5 novih država. S jednom od njih, s Egiptom BRICS se usrećio toliko da je to nemoguće iskazati.

  Sada već 20 godina zapadni diplomati će Vam govoriti da je Egipat država od koje imaju noćne more. Riječ je o prozapadno nastrojenoj državi s više od 100 milijuna stanovnika koja više od 10 godina pleše na rubu bankrota. 2019 godine, znači prije pandemije 38 % njenog proračuna je odlazilo na isplatu kamata na javne dugove što nam sve govori..

  Egipat je dar Nila, ali on je danas i dar Sueskog kanala od kojega država zarađuje više od 11 milijardi dolara godišnje. Sada zbog Hutu napada na brodove koji idu prema ili od Sueskog kanala taj prihod će biti puno, puno niži. Toga je svjesna i egipatska vlada koja po svijetu traži onoga tko će ih spasiti od državnog bankrota. Trenutačne navodne žrtve su neimenovani saveznici i MMF koji bi trebali dati milijarde dolara Egiptu.

   Dok tako Egipćani trčkaraju po svijetu tražeći dolare oni istovremeno bacaju spin lojalnosti BRICS-u. Taj spin govori da se ova država pridružuje drugim članicama BRICS-a u odustajanju od dolara u trgovini. Po riječima vlade ministarstvo vanjskih poslova aktivno promovira s trgovinskim partnerima trgovinu u nacionalnim valutama. Riječ je o strategiji kojom bi se trebao smanjiti utjecaj dolara na nacionalnu ekonomiju.

   Riječ je o lijepoj populističkoj strategiji koja realno gledajući nema pozitivnog efekta na ekonomiju. Kući će onih mahati zastavom i himnom pozivajući se na nacionalne interese dok su u stvarnosti bankrotirani.

  Toga su svjesni građani koje ovaj i slični vladini spinovi ne uvjeravaju u financijsku stabilnost. To se najbolje vidi u činjenici da službeni tečaj Egipatska funta – Američki dolar iznosi 30.9 funti za dolar, dok je tečaj na crnom tržištu 65 funti za dolar !? Zbog toga je Egipat počeo provoditi velike akcije uhićenja trgovaca na crnom tržištu deviza, ali to ga neće spasiti. To ga neće spasiti pošto Egipat treba dobiti 25 milijardi dolara u sljedeće 4 godine kako ne bi bankrotirao.

  Zbog sveukupne gospodarske situacije MMF zahtjeva da Egipat izvrši devalvaciju, a koliko će ona iznositi ne izjavljuje. S druge strane europske financijske kuće prognoziraju da će Egipat devalvirati 40-50 %. Cilj devalvacije bi kao i uvijek ranije bio smanjivanje uvoza, povećanje izvoza i privlačenje investicija,a da li će to funkcionirati predstavlja drugo pitanje.

  Red je kada govorimo o Egiptu odmah spomenuti i njegovu poziciju po pitanju rata u Gazi koji sigurno ima negativni utjecaj na njega. Po pitanju ovog rata izgleda da Izrael i Egipat povlače koordinirane poteze pošto prvi odugovlači s napadom na Rafah kako bi drugi izgradio zid. Cilj tog zida je sprečiti stanovnike Gaze da migriraju po Egiptu stvarajući ekonomske, socijalne i političke probleme vladi.

  U skladu s tom strategijom Egipat gradi šatore ograđene zidom za buduće izbjeglice iz Gaze. Teoretski govoreći te izbjeglice bi se trebale vratiti u Gazu po završetku izraelske vojne operacije.

  Sve u svemu to je novi član kluba BRICS, Egipat. On očekuje od ostalih članica financijsku pomoć ili ako ništa drugo da u trgovini primaju egipatske funte koje gube na vrijednosti.

  Kao što smo na početku rekli BRICS se stvarno usrećio s Egiptom !?

4.8 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
puravive supplement reviews

This platform is phenomenal. The brilliant information reveals the publisher’s interest. I’m awestruck and envision further such extraordinary material.

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina