Bankari

  Predstavnici financijske industrije, skraćeno bankari danas vladaju najvažnijim europskim državama. Oni su ovu poziciju „naslijedili” nakon što populističke reakcije na vladavinu osoba bez djece postale dovoljno jake da se više nisu mogle ignorirati.

  Tijekom posljednjeg desetljeća zapadnoeuropske članice Europske unije prolaze kroz različite faze vladavina. To je prvi put uočeno 2017 godine tijekom francuskih predsjedničkih izbora kada za predsjednika biva izabran Macron.

  Tada su društvene mreže postale zatrpane komentarima da o budućnosti država i Europe odlučuju osobe bez djece. Te istovremeno reći istinite i populističke kritike su na kraju izašle i u određenom tradicionalnim medijima iako je na njih bio bačen spin.

  Tako je Irish Times 2018 godine pisao o predsjednicima vlada i država zapadne Europe koji nemaju djecu. Na tom popisu su bili Angela Merkel (Njemačka), Emmanuel Macron (Francuska), Leo Vardakar (Irska), Mark Rutte (Nizozemska) i drugi. Zanimljivo nam je primjetiti da u Americi ovo pravilo ne vrijedi.

  U SAD nemati djecu predstavlja iznimni politički problem dok imati ih je neupitni plus. To je izjavila i sama Hillary Clinton tijekom izborne kampanje kada je pohvalila Trumpa zbog njegove djece. Ono što je u Europi bio politički minus je u SAD bio politički plus.

  Zbog realno gledajući reakcija stanovnika na tu neobičnu situaciju u zapadnoj Europi je došlo do političke promjene. Sada po novim principima uvjet za poziciju premijera postaje pripadnost financijskoj zajednici.

  Dok je Macron postao predsjednik Francuske po dvostrukom ključu ostali su to postali po financijskom. Taj dvostruki ključ je po pitanju Macrona da nema djece i da je prvo bio financijski inspektor, a potom Rothschildov bankar.

  Italijom danas vlada od Europske unije instalirani Mario Draghi. Riječ je o bivšem bankaru Goldman Sachsa i guverneru Europske središnje banke.

  U Njemačkoj na vlasti danas imamo bivšeg ministra financija Olafa Scholza. Njegov izbor za kancelara Njemačka nije spriječio niti najveći financijski skandal u povijesti Njemačke. Na parlamentarnom ispitivanju on nije uspio objasniti svoje poteze iz vremena krize, ali je bez obzira na to postao kancelar.

Grčkom vlada Kyriakos Mitsotakis (slika) koji je prije ulaska u politiku radio u nekoliko banaka. Vrhunac prepolitičke karijere mu je bila pozicija direktora banke !?

  U Belgiji se trenutačno na vlasti nalazi bivši ministar financija Alexander de Croo. On je tamo političkim previranjima 2020 smjenio s vlasti Sophie Wilmes koja dolazi iz ministarstva proračuna.

  Gledajući ostale zapadnoeuropske države trebamo napomenuti da samo Španjolska, Portugal, Austrija i Danska nemaju na vlasti bankare.

  Neki su sigurno pomislili da smo govoreći o ovoj tematici zaboravili na Hrvatsku. Red je navesti da nismo zaboravili i da smo ako po ničemu drugome po ovome Zapad. Naš premijer Andrej Plenković je sjedio u komitetu za proračun Europske parlamenta prije nego što je izabran za premijera.

  Bilo bi dobro postaviti pitanje zašto se to kod nas nikada ne spominje. Nije valjda da to itko smatra grijehom koji se treba skrivati ?

  Sve u svemu danas Europskom unijom i možemo reći njenim članicama otvoreno vladaju predstavnici financijske zajednice. O tome se može reći puno stvari, ali nikako da knjigovođe razmišljaju o budućnosti.

  Drugim riječima ništa se nije promjenilo u Europskoj uniji. Prije su njome vladale osobe bez budućnosti, a sada one koji niti ne razumiju pojam budućnost. Oni ne razumiju taj pojam jer su okovima vezani za pluseve i minuse sadašnjice bez da uopće mogu imati ikakvu viziju budućnosti.

5 7 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina