tax-haven

Agrokor i izbjegavanje plaćanja poreza u Europskoj uniji

Jedna od neupitnih štetnih posljedica članstva u Europskoj uniji biva izbjegavanje plaćanja poreza od strane korporacija koje u njoj posluju. Danas normalni korporacijski model poslovanja u Uniji se temelji na sklapanju dogovora s onima koje slobodno možemo nazvati lopovskim ili parazitskim državama. Na popisu tih parazitskih ili lopovskih država se nalaze prije svega Luxemburg, Nizozemska, Belgija, Irska i Malta u kojemu pravni subjekti za svoje poslovanje na području kompletne unije plaćaju de facto 0 % poreza. Kako bi se to postiglo korporacije poslovne operacije organiziraju tako da poslovnice u Njemačkoj, Hrvatskoj i drugim normalnim državama nemaju nikakav profit pošto moraju plaćati licencna prava na korištenje korporacijskog imena “središnjici” u članici gdje se plaća 0 % poreza.

Danas u javnosti najpoznatije korporacije po izbjegavanju plaćanja poreza u Europskoj uniji su neupitno Apple koji je zahvaljujući svojem specijalnom dogovoru s Irskom platio porez na prihode u visini od 0.005 % dok u njegovoj blizini odmah stoji nesposobniji Amazon koji je platio porez u visini od 0.55 % na svoje poslovne operacije u Europskoj uniji.

Apple i Amazon nisu izuzeci, nego samo dvije od bezbroj sličnih korporacija koje su sklopile ovakve dogovore o izbjegavanju plaćanja poreza. Među njima se nalaze Fiat, Starbucks, MacDonalds, Deutsche Bank i bezbroj drugih. Nakon otkrića ovog neplaćanja poreza, ovog potkradanja država Apple se preselio iz Irske na drugi teritorij gdje također ne treba plaćati porez za svoje europske operacije, a slično je bio najavio i MacDonalds. Praktički identično će se dogoditi i u Hrvatskoj s bivšim Agrokorom, a sadašnjom Fortenovom grupom čiji vlasnik je registriran u Nizozemskoj tako da on uopće neće plaćati nikakav porez Hrvatskoj,a porez slične visine, znači nikakav će plaćati u državi svoje registracije.

Kako je teško izračunati koliko su proračuni država oštećeni ovim putem spomenuti ćemo samo službeni britanski izračun iz 2013 godine. Tada je Margaret Hodge, bivša britanska ministrica turizma i u to doba predsjednica parlamentarnog odbora za financije britanskog parlamenta izašla službeno s podatkom o 120 milijardi funti koje izgubi Velika Britanija zbog korporacijskog izbjegavanja plaćanja poreza. Te 2013 godine prihodi britanskog proračuna su iznosili 600 milijardi funti pa je tako moguće reći da je 20 % proračuna ukradeno izbjeganjem plaćanja poreza ove i sve kasnije godine.

Taj de facto ukradeni novac se onda kasnije uzima socijalnim službama, zdravstvu i svim drugim osnovnim potrebama za funkcioniranje moderne države,a isto tako se događa i u drugim europskim državama gdje živi velika većina europskih građana. Kako se identična situacija s izbjegavanjem plaćanja poreza događa i u SAD tamošnja Trumpova administracija je bila odlučila donijeti posebni porez koji će korporacije plaćati kada šalju novac između svojih međunarodnih podružnica s ciljem izbjegavanja plaćanja poreza. Tom razumnom i makroekonomski opravdanom potezu se najoštrije suprotstavila Europska unija izjavom „sprečavanje izbjegavanja plaćanja poreza predstavlja važan cilj, ali smatramo da američki zakon ima potencijalnu mogućnost da bude vrlo štetan za međunarodno bankarstvo, osiguranja i internacionalne financijske transakcije pošto bi one potpale pod zakon o nepovratnom porezu od 10 %”.

Ta izjava s kraja 2017 godine jasno govori da Europska unija u potpunosti podupire korporacijsko izbjegavanje plaćanja poreza državama, a presudu s identičnim rezultatom je ranije donio i Europski sud. Gledajući sveukupnu situaciju možemo strogo pojednostavljeno zaključiti da službena pozicija Europske unije po pitanju izbjegavanja plaćanja poreza godišnje košta države članice 750 milijardi britanskih funti godišnje. To je 750 milijardi funti koje su oduzimaju od socijalnih službi država članica, to je 750 milijardi funti koje Europska unija kasnije utjeruje od država putem sadističkih mjera štednje. Za kraj možemo samo utvrditi kako je lijepo vidjeti da novac koje korporacije troše za lobiranje unutar Europskih institucija višestruko vraća uloženu vrijednost.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Trenutačnog nemamo namjeru ponavljati da Apple, Amazon, Deutsche Banka i drugi plaćaju porez od 1 posto na svoj profit. Te korporacije samo iskorištavaju posebno napisane europske zakone kao i slične zakone u […]

trackback

[…]   Za one koje zanima zašto je Agrokor postao Nizozemske korporacija smo govorili još prije dvije godine. Razlog za to ispadne da je Nizozemska parazitska država koja služi za izbjegavanje plaćanja poreza u Europskoj uniji. […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina