Ruska imovina je zamrznuta

  Vijest o prodaji ruskog udjela u Fortenovoj grupi je iznenadila Hrvatsku. Riječ je o opravdanom iznenađenju pošto govorimo o onome što bi trebala biti ruska zamrznuta imovina u Europskoj uniji.

  Nakon što su u javnost izašli podaci kako je naš premijer Plenković spasio Agrokor on 2018 javno govori: „Sve što smo radili – radili smo u interesu kompanije”. Tome je još dodao da su spasili domaće gospodarstvo od sloma pa im svima treba dati medalje, a ne ih kritizirati.

  Ono što on nije tada govorio, što se u osnovi skrivalo biva da je tim „spašavanjem” Agrokor prestao biti domaća korporacija. Ona je nakon „spašavanja” postala nizozemska korporacija pod imenom Fortenova grupa.

  Za one koje zanima zašto je Agrokor postao Nizozemske korporacija smo govorili još prije dvije godine. Razlog za to ispadne da je Nizozemska parazitska država koja služi za izbjegavanje plaćanja poreza u Europskoj uniji.

  Na kraju stručnjaci koji su preuzeli upravljanje Agrokorom/Fortenovom grupom i nisu ispala takvi stručnjaci. 2021 godine su bili prisiljeni prodati Ledo kako bi smanjili korporacijski dug. Nužno je tome dodati da je i Todorić prije nacionalizacije Agrokora pokušao prodati poslovnu jedinicu u cilju smanjivanja duga, ali to nije uspio.

  Sada smo već polako došli do 2022 kada sve iznenađuje vijesti da je Sberbanka prodala svoj udio u Fortenovoj grupi. Kako je to izvela nikome nije jasno pošto se ova banka nalazi pod totalnim američkim sankcijama od travnja 2022 i europskim od srpnja.

  Nakon vijesti o ruskoj prodaji udjela od 43.4 % u Fortenovoj grupi vlada se počela praviti blesava. Nitko nas nije obavijestio o prodaji, mi ništa ne znamo i na kraju glavni komentar ispadne „pitajte Nizozemsku i Veliku Britaniju”.

  Sada iznenada Agrokor/Fortenova grupa prestaje biti spašena domaća korporacija i postaje strana korporacija. Konkretno po riječima državnog tajnika u ministarstvu financija Fortenova grupa je Nizozemska korporacija pa ta država, a ne Hrvatska daje dopuštenje o prodaji. Nacional nam govori da to baš i nije istina.

  Ukratko naša vlada koja se ranije hvalila spašavanje domaće korporacija sada govori da ona više ne postoji. Ona sada govori da je riječ o Nizozemskoj korporacija, pa stoga domaća vlada nije odgovorna po pitanju ove prodaje. Po toj priči Banskih dvora oni nisu odgovorni po pitanju potencijalnog kršenja europskih sankcija protiv Sberbanke i Rusije.

  Ajmo reći da teoretski, samo teoretski oni nisu krivi za ovaj potencijalni zločin, za ovo kršenja europskih sankcija protiv Rusije. Ako vlada nije kriva za taj zločin onda je vrlo vjerojatno kriva za drugi zločin koji ona pokušava prikriti prvim.

  Praktički istog dana kada izlazi vijest o prodaji Fortenove grupe je došla vijest i o prodaji tvrtke Đure Đaković – Termoenergetska postrojenja. Tu domaću tvrtku je prodao ruski oligarh Aleksej Mordašov austrijskoj korporaciji,a do prenosa vlasništva je došlo i u sudskom registru.

  Problem s ovom prodajom je višestruk i od njega vlada ne može bježati PR smicalicama. Aleksej Mordašov se nalazi pod američkim sankcijama još od 2018 godine,a praktički od prvog dana ruske invazije Ukrajine se nalazi pod europskim sankcijama. Sva imovina, baš sva imovina Alekseja Mordašova u Europskoj uniji je zamrznuta pa je red da odgovorni u Hrvatskoj objasne kako je on uspio prodati Đure Đaković – Termoenergetska postrojenja ?

  To je naše prvo pitanje Andreju Plenkoviću dok drugo glasi: „Kako je vlada mogla ovo ljeto blokirati prodaju Fortenove grupe EU korporaciji, a nije mogla sada blokirati prodaju korporaciji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ?”

  Hrvatska javnost zaslužuje odgovor na ova dva pitanja, a vlada ih je nužna dati.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina