Zoran Milanović

  Predsjednik je briljatnim potezom pokvario sve izborne kalkulacije HDZ-a i velike većine oporbe. Slažete li se s njegovim uvjerenjima ili ne je potpuno nevažno jer je jedino važno da je Zoran Milanović povukao neočekivani potez i za to mu treba skinuti kapu.

  Svi su očekivali da će ovogodišnji parlamentarni izbori biti iznimno dosadni. Na njima je trebao pobjediti HDZ i potom samostalno ili u savezu s Domovinskim pokretom formirati vladu. Tako je to trebalo biti, a onda je na političku scenu stupio predsjednik.

  Svojom odlukom da sudjeluje na izborima on je pružio realnu šansu SDP koaliciji da ostvari pobjedu. Riječ je o odluci koja sve remeti i koja ujednu ukazuje da SDP-om upravljaju osobe koje žive u stvarnom svijetu. Oni znaju da njihova stranka nema realno što ponudi glasačima osim trikova i za to su oni samo djelomično krivi.

  Sjećate se nekadašnjeg premijera Velike Britanije Tony Blaira ? On je tamošnju Laburističku stranku bio iz ekonomske perspektive pomaknuo toliko desno da je Konzervativce izbacio iz borbe. Obični građani su podržavali „svoju stranku”,a poduzetnici su se istovremeno na nju naslonili. Tim načinom je on bio 3 puta pobjedio na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji.

  Andrej Plenković je nešto slično samo u obratnom smjeru učinio s HDZ-om. On ga je pomaknuo toliko lijevo da je preuzeo dio glasača SDP-a koji su ako ništa drugo prestali glasovati. Uzmimo kao primjer one s najnižim primanjima kojima su plaće tijekom Plenkovićeve vladavine porasle s 437 na 677 eura. Nužno je ovdje navesti da su plaće u drugim istočnim članicama EU više rasle, ali to obični glasač ne zna !?

  Slično se dogodilo i s mirovinama pa je dio socijalno najosjetljivijih članova društva promjenio podršku. Tako nešto se dogodilo i s dijelom multikulturalista koji su oduševljeni odlukom Plenkovića da Hrvatsku pretvori u kopiju Francuske, Velike Britanije i slično.

  Zbog tih osnovnih životnih iskustava tijekom vladavine Plenkovića dio glasača koji ranije nisu bili za HDZ ga podržava. To je stvorilo PR problem za SDP koji sada Milanović rješava.

  Stručnjaci su napali odluku predsjednika da uđe u izbornu utrku, ali u tome ga nitko ne može zaustaviti. Jednostavno Milanović može sudjelovati u izborima na desetak različith načina. Jedan od potpuno ustavnih načina bi bio da se ne nalazi na listi za Sabor nego samo da bude “nestranački” kandidat za premijera.

  Potom on ako SDP s partnerima na izborima pobjedi podnosi ostavku na poziciju predsjednika države, a predsjednik Sabora postaje vd predsjednik države. Na kraju će taj vd predsjednik države dati mandat Milanoviću za sastavljanje vlade.

  Najgore po HDZ je da on ne može moralno napadati Milanovića zbog ulaska u izbornu utakmicu. Franjo Tuđman je kao predsjednik države sudjelovao na parlamentarnim izborima pa to može onda i Milanović. Kolinda Grabar-Kitarović je radila u NATO savezu i sudjelovala na izborima za predsjednika. To znači da se Milanovića ne može niti kritizirati da sjedi na jednoj stolici i pokušava uhvatiti drugu. .

  Zbog toga je na Saboru HDZ-a Plenković u određenom smislu otkrio svoju strategiju. Ona glasi želite li ići na „staro i loše” ili ćete dati podršku kontinuitetu ozbiljne vlade. To je strategija koja ukazuje da se ne bori napada s desnice jer budimo iskreno pa priznajmo mnogi žele staru Hrvatsku bez svih onih migranata koje je Plenković doveo.

  Za kraj ćemo samo navesti da je potez predsjednika Zorana Milanovića u skladu s dosadašnjim hrvatskim presedanima. Riječ je o potezu kojemu je ujedno cilj na izborima spasiti SDP pošto je HDZ de facto napustio desni politički spektar i osvojio dio lijevog.

4.8 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina