Svi Balkanci su jednaki

  Prošli tjedan je domaća javnost bila upoznata s znanstvenim zaključkom koji govori: Svi Balkanci su jednaki. To su znanstvenici ili mi ćemo ovdje biti pošteniji pa reći pseudoznanstvenici zaključili na osnovu naše “genetike”.

  Riječ je o studiji čiji osnovni cilj je edukacija da su Albanci, Bošnjaci, Hrvati i Srbi genetički gledano jedan narod. Glavni problem s tim zaključkom predstavlja da je to iz genetičke perspektive najobičnija laž.

  Prije nego što pređemo na samu analizu riječ je sjetiti se za početak genetičke povjesti i sadašnjosti Europe. Najstarija muška genetička linija u Europi je I. Riječ je o genetičkoj liniji koja je u Europi preživjela posljednje ledeno doba, a onda se njome proširila. Povjesno govoreći genetička linija I predstavlja potomke protoEuropljana.

  Tu genetičku liniju liniju nakon otkrivanja poljoprivrede na Bliskom istoku počinju potiskivati pretpovjesni farmeri. Oni tijekom svoje migracije u Europu na plodnim područjima potpuno uništavaju protoEuropljane. Pretpovjesni farmeri nisu spadali u genetičku liniju I nego G.

  Dok su se oni tako naseljavali u Europi na području ruske stepe tamošnji stanovnici pripitomljuju konje. Povjesničari ove stanovnike nazivaju Protoindoeuropljani i oni u svojoj invaziji Europe s časnim izuzecima istrebljuju pretpovjesne farmere. Za razliku of farmera koje istrebljuju Protoindoeuropljani iz genetičke linije R su živjeli u skladu s preživjelim Protoeuropljanima iz linije I. Njihovim spajanjem dolazi do formiranja modernih autohtonih Europljana, bijelaca. Zbog toga u većini europskih država pripadnici linija R i I čine 75 % ili više autohtonih stanovnika.

  Tijekom tih osnovnih, a potom i svi ostalih migracija Balkan se našao na raskrižju puteva. S jedne strane su na područje današnjih država dolazili narodi iz sjevernih krajeva, a s druge oni iz Anadolije. To je rezultiralo time da se genetički gledajući balkanski narodi jako razlikuju. Nužno je ovdje navesti da postoji razlika ne samo među narodima nego i unutar jednog naroda za što je najbolji primjer Hrvatska.

  Kako taj pseudoznanstveni tekst, studija govore da nema genetičke razlike između Albanaca i ostalih toga ćemo se prvog uhvatiti. Stvarni znanstveni podaci nam govore da postoji velika genetička razlika između Albanaca na jednoj, a Srba, Hrvata i Bošnjaka na drugoj strani.

  40 % Albanaca ima genetičku liniju R ili I za razliku od drugih navedenih naroda. Kod Srba navedene genetičke linije ima 67, Hrvata 76, a Bošnjaka 79 % stanovnika. Neki navode da je postotak za Hrvate veći i da iznosi 85 %, ali to je rasprava za neki drugi dan.

  Naša poanta bi bila da postoji iznimno velika genetička razlika između Albanaca i možemo slobodno reći slavenskih naroda. To nam ukazuje da studija koja govori da Srbi, Bošnjaci, Hrvati i Albanci imaju isti genetički matirjal uličnim rječnikom govoreći laže.

  Kada gledamo odvojeno samo podatke o Slavenskim narodima Balkana nalazimo puno sličnosti. Najveću razliku između ovih naroda predstavlja genetička linija, haplogrupa E1b1b. Kod Bošnjaka nju ima 9, Hrvata 10, a Srba 15 % stanovnika. Riječ je o Feničanskoj genetičkoj liniji koja dominira u Sjevernoj Africi pa prave znanstvenike muči kako je ona tu stigla ? Druga srpska specifičnost je uralska genetička linija, haplogrupa N koju ima 2.5 % stanovnika. Nju ima samo 1 % Bošnjaka i 0.5 % Hrvata.

  Za kraj ćemo navesti onaj iz perspektive Hrvatske nezgodan podatak. Tijekom svih seoba naroda područje južno od rijeke Save je bilo utočište autohtonih naroda. Nema tu nikakve veze da li je invazija dolazila iz smjera Panonije, Rumunjske ili Anadolije. Svim osvajačima je Dinara bila nezanimljiva pa je stoga postala utočište genetičke linije I.

  Time želimo samo konstatirati da su genetički puno sličniji autohtoni stanovnici Bosne i Dalmacije nego Dalmacije i Slavonije. U Slavoniji dominira genetička linija R, dok u Dalmaciji I. To je podatak koji se mnogima u Hrvatskoj neće svidjeti, ali on je istinit pa…

  Hrvatska po tom pitanju nije jedinstvena u Europi pošto i druge države imaju genetičku sliku koja se razlikuje između tamošnjih regija.

5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina