Zapadna Sahara

  Zapadna Sahara je područje sjeverozapadne Afrike koje se nalazi pod okupacijom Maroka. Ona je ujedno i razlog za raskid diplomatskih odnosa Alžira i Maroka koji se dogodio krajem kolovoza.

  Suvremena priča o Zapadnoj Sahari započinje krajem 19 stoljeća kada Španjolska preuzima kontrolu nad područjem. Nakon gubitka američkih i svih drugih vrijednih kolonija s izuzetkom Kube i Filipina Španjolska je ovdje pokušala naći utjehu. Ubrzo su Španjolci uvidjeli svoju grešku i pokušali se riješiti neprofitabilne kolonije. Na kraju ju nitko nije htio pa ostaje u njihovim rukama do 1975 godine.

  To je vrijeme umiranja diktatora Franca u Španjolskoj i želje tamošnjog režima da napusti ovu koloniju. Istovremeno s očekivanim odlaskom Španjolaca Maroko i Mauritanija su svima obznanili želju za aneksijom teritorija. Ove dvije države su se pozivale na neka svoja povijesna prava što će 16.10.1975 odbiti Internacionalni sud pravde.

  Bez obzira na ovo 4 dana kasnije Španjolska potpisuje predaju 2/3 Zapadne Sahare Maroku i 1/3 Mauritaniji. U veljači sljedeće godine biva proglašena neovisnost Zapadne Sahare dok istovremeno dolazi do njene okupacije.

  Nakon 3 mjeseca borbi Zapadna Sahara je porazila Mauritaniju  izbacivši ju iz rata, ali na tome je priča stala. Maroko je jednostavno bio prevelik, prejak za maleni broj stanovnika ove države.

  Kako niti Maroko nije mogao pobjediti tamošnje patriote niti oni njega vlada u Rabatu je izgradila zid. Riječ je o zidu dugom 2700 kilometara kojeg čuva 100 tisuća vojnika. Zapadno od ovog zida se nalazi obala Atlantskog oceana i resursi Zapadne Sahare, a istočno pustinja. Ta pustinja je jedino ono što kontroliraju stanovnici Zapadne Sahare.

  Neovisnost Zapadne Sahare su do sada bile priznale 84 države. Po utjecajem, pritiskom Maroka, a danas i SAD-a gotovo pola država je povuklo priznanje države. Općenito gledajući priznanje države se temelji na odluci Internacionalnog suda pravde i zabrani izmjena granica.

  Glavni problem za Maroko je što se u skupini ovih država nalaze afričke sile. Tu nalazimo Alžir, Nigeriju i Južnu Afriku koji priznaju i podržavaju neovisnost Zapadne Sahare.

  Nakon što je prošle godine SAD priznao marokansku aneksiju Zapadne Sahara Rabat je dobio na samopouzdanju. Posljedica toga je poruka tamošnjeg ministarstva vanjskih poslova da podržavaju neovisnost alžirske pokrajine. Odgovarajući na ovu službenu poruku Alžir je raskinuo diplomatske odnose s Marokom.

  Gledajući iz perspektive internacionalnih zakona SAD je sam sebi stvorio problem. S jedne strane SAD se protivi izmjenama granica, a s druge strane ih podržava. Konkretno SAD osporava rusku aneksiju Krima koja je neupitno provedena u skladu s željama lokalnih stanovnika. S druge strane taj SAD priznaju nasilnu aneksiju jedne države od strane države. Čudi nas samo da Rusija nije počela u PR smislu iskorištavati ovu situaciju.

 Maroko zbog aneksije Zapadne Sahare trpi posljedice već gotovo 50 godina, ali od nje ne odustaje. Afrikanci Maroko zbog svega ovoga smatraju opasnom, agresorskom državom !?

4 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Riječ je o staroj priči koja započinje još 1976 godine. Odmah po proglašenju samostalnosti Zapadna Sahara je bila napadnuta od Maroka i Mauritanije. Ona će tijekom rata uspjeti poraziti Mauretaniji, ali ne i Maroko koji anektira Zapadnu […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina