Telegram

  Telegram je aplikacija za pametne telefone koja omogućuje besplatne pozive i slanje besplatnih poruka. Za razliku od Vibera, Whatsup, Facebooka i drugih ova aplikacija je izvan svih državnih kontrola.

  Aplikaciju Telegram su stvorili ruska braća Durov nakon njihovog provobitnog uspjeha, društvene mreže VK. Društvenu mrežu VK oni su osnovali 2006 godine, ali su je potom pod čudnim okolnostima izgubili. Tijekom 2013 godine Pavel Durov je imao par sukoba s ruskim vlastima pa je prvi april proslavio podnošenjem ostavke u VK. On nikada nije očekivao da će ju upravni odbor prihvatiti, ali to se dogodilo.

  Na kraju braća napuštaju Rusiju s 300 milijuna dolara u džepu i željom da stvore aplikaciju koja će potpuno zaštiti korisnike. Kada govorimo potpuno zaštiti ciljamo na zaštito od državnih prijetnji i uhićenja zbog stvari koje netko napiše na internetu.

  Ta nova mreža, socijalna aplikacija će dobiti ime Telegram. Tijekom razgovora za Financial Times on je bio objašnjavao model po kojemu radi Telegram i u čemu se razlikuje od Facebooka, Vibera… Po njemu programeri koji održavaju kod se sele svakih nekoliko mjeseci iz jedne u drugu državu dok su serveri smješteni po cijelom svijetu. Time on onemogućava država da zaplijene podatke ili uhite programerski tim.

   To seljakanje programerskog traje do prosinca 2017 godine kada se središte kompanije smjestilo u Dubai. Ta u realnosti reklama o sigurnom sustava koji država ne može špijunirati rezultira s eksplozivnim porastom popularnosti. Dok su Facebook, Twitter i drugi blokirali korisnike Telegram to nije radio pa se njihov broj konstantno povećavao.

  Tijekom listopada 2019 godine, prije izbijanja antiTrump medijske histerije u SAD Telegram je imao mjesečno 300 milijuna aktivnih korisnika. Nakon 15 mjeseci antiTrump histerije medija i društvenih mreža Telegram je imao 500 milijuna aktivnih korisnika !?

  Slično kao i Viber Telegram račun je vezan s mobilnim telefonskim brojem na koji se dobije kod za aktivaciju. Poruke, postovi i drugo na Telegram aplikacije je zaštićeno kriptografskim ključem čiji autor je Nikolaj Durov.

  Zbog odbijanja suradnje s vlastima i nereguliranja postova, pisanja na Telegramu veliki dio vlada aplikaciju smatra rajom za kriminalce. Nakon što je bilo postalo očitu da ovu aplikaciju pripadnici Islamske države koriste za terorističke akcije Telegram ih je blokirao. Praktički isto se dogodilo s neonacističkim računima i njihovim kanali komunikacije.

  U određenom smislu se može reći da aplikacija Telegram blokira one koji zagovaraju ubojstva i kriminalne radnje. To ujedno znači da osobe koje ne zagovaraju zločine, a Facebook, Twitter i drugi su ih blokirali i dalje imaju aktivne račune na Telegramu. Pozicija Telegrama po ovom pitanju glasi da zabrana njihovo govora predstavlja nelegalnu cenzuru.

  Ta pozicija ove aplikacije ju je dovela u sukob s vlastima većeg broja država. Posljednja od tih država na ovom popisu je postala Njemačka. Ona je prije par dana ultimativno zatražila od Telegrama da cenzurira svoj sadržaj u skladu s njemačkim zakonima o cenzuri. Drugi zahtjev koji Njemačka upućuje Telegramu je odavanje podataka o korisnicima koji krše Njemački zakon o cenzuri. Te korisnike Njemačka želi optužiti i kazniti u skladu s svojim zakonima. Telegram je do trenutka pisanja ovog teksta odbio da odgovori na ultimatum vlade Angele Merkel pa može biti kažnjen s 5.5 milijuna eura !?

  Inače govorimo o tome da Njemačka optužuje Telegram da ovaj krši njen NetzDG zakon. Riječ je o zakonu koje su preuzele u unijele u svoje zakonodavstvo praktički sve moderne diktature. To nam više nego dovoljno govori o slobodi govora i stanju demokracije u Njemačkoj.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina