Talijanska vlada

Početkom ove godine Italija je ponovno potresena krizom vlade koju je sada izazvao Matteo Renzi čiji stranka niti nema izborni mandat. Kako niti Europskoj uniji niti Njemačkoj ne odgovaraju novi parlamentarni izbori s gotovo 100 % sigurnošću možemo reći da će biti formirana treća vlada kojom predsjeda Giuseppe Conte.

Priča o Renziju je u određenom smislu priča o političaru koju umišlja da je Napoleon, a u stvarnosti je Kerenski. Matteo Renzi je prije svega bio poznat kao premijer koji je organizirao ustavni referendum s riječima „glas protiv njega je glas protiv mene”. Na kraju građani su glasovali protiv i on je prestao biti premijer.

Na vremenski posljednjim talijanskim izborima on ulazi u parlament kao član Demokratske stranke koju u rujnu 2020 godine napušta osnivajući svoju vlastitu stranku imena Italia Viva. U njegovu stranku je ušlo još nekoliko zastupnika pa je na kraju o njegovoj malenoj političkoj stranki ovisila vladina parlamentarna većina.

Možemo reći da je svađa između Renzija i Conte-a u trenutku kada je premijer Giuseppe Conte osigurao da Italija dobije 209 milijardi eura pomoći iz europskog proračuna. Pozicija talijanske vlade je bila da će raspodjelom tog novca upravljati tehnokrati dok je pozicija Renzija da novcem trebaju upravljati političari i da on treba otići u digitalnu ekonomiju i zelenu energiju. Zbog toga je Renzijeva među Talijanima omražena strančica otkazala povjerenje vladi.

Conteova vlada prošlog tjedna preživjela glasovanje u gornjem i donjem domu talijanskog parlamenta, ali samo zbog toga što dio parlamentarnih zastupnika nije pristupio glasovanju čime je ona postala manjinska. Glasovanje u Senate je bilo završilo s 156 glasova ZA i 140 PROTIV, a za većinu je potreban 161 zastupnik.

Zbog toga je u utorak premijer podnio ostavku predsjedniku države očekujući da će mu on dati novi mandat za formiranje vlade.Očekivanja Conte-a je da će dobiti novi mandat i uspjeti nagovoriti 5 zastupnika da prijeđu na njegovu stranu kako bi opet imao većinu u Senatu. To ili nešto slično će se najvjerovatnije dogovoriti zbog straha talijanske elite, Europske unije i Njemačke da bi nakon novih izbora premijer postao Salvini.

U tome oni dobrim dijelom griješe pošto je kriza vlade dovela u Italiji do masovnih ispitivanja popularnosti političara i stranaka. Prvi rezultat tih ispitivanja nam ukazuje kako Talijani smatraju da Matteo Renzi ganja vlastite interese zbog čega je on postao omražena osoba. Drugi zaključak ovog ispitivanja javnog mijenja nam govori da je vrijeme Mattea Salvinija prošlo. On je imao svoju priliku i upropastio ju. Danas veći broj domoljubno nastrojenih osoba podržava Giorgiju Meloni nego što podržava Salvinija. Meloni je inače predsjednica stranke Fratelli d’Italia pa je ujedno pitanje da li će se ova dva političara uspjeti dogovoriti oko pozicija kada budu izbori.

Ako njih dvoje ostanu u koaliciji na sljedećim parlamentarnim izborima kada god da se održe oni bi zajedno s Berlusconijem trebali ostvariti pobjedu i formirati novu talijansku vladu. Ta situacija užasava istovremeno Europsku uniju, Njemačku, Giuseppe-a Conte-a, Mattea Renzija i parlamentarne zastupnike pošto će ih nakon sljedećih izbora biti puno manje. Zbog toga ćemo gledati formiranje treće vlade kojom predsjeda Giuseppe Conte ili ako ništa drugo neka njemu slična osoba. Ipak je u igri i 209 milijardi eura što ne smijemo nikada zaboraviti

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
7 mjeseci prije

[…] strančica uskraćuje povjerenje Conteovoj vladi. Svi smo očekivali da će ubrzo doći do formiranja treće Conte vlada, ali do toga na kraju nije došlo. Na mjestu očekivane nove Conte vlade predsjednik Italije je odlučio dati mandat za formiranje […]

trackback

[…] Tijekom siječnja 2021 talijanski umišljeni Napoleon Matteo Renzi je bio srušio vladu. Naše očekivanje je bilo da će nakon ovog događaja Conte uspjeti formirati svoju treću vladu, […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina