Gamestop

  Svi se sjećamo svojih omiljenih dućana, omiljenih proizvoda, općenito kompanija čije smo proizvode volili kao djeca, tinejdžeri i mlađi punoljetnici. S odmakom od 10, 15 ili 30 godina kada već imamo godina i desetljeća radnog staža sve nas zna uhvatiti nostalgija kada razmišljamo o prošlom vremenu i tada omiljenim kompanijama.

  Jedna od takvih kompanije je Gamestop koja ima 5500 prodajnih mjesta u 14 država i nalazi se u Fortune 500. Riječ je o tvrtki koja je prodavala igre,  kompjutere i igraće konzole Atari 2600, Commodore 64, potom Nintendo 64, Atari Jaguar, Sega Satur, Playstation... Znači riječ je o stvarno staroj kompaniji koja se danas bavi prodajom kompjutera, igraćih konzola, softvera i second hand softera. Ona je ostala neupitno u dobrom sjećanju bezbroj osoba koje su tamo kupile svoj omiljene kompjutere i prije svega igre.

  Kako današnja poslovna bilanca kompanije Gamestop ovisi prije svega o prodaji igara na DVD-u moderni sistem online kupovine igara ju je praktički doveo do korporativnog kolapsa. U 2018 godine Gamestop je imao katastrofalni poslovni gubitak od 673 milijuna dolara pa su se financijski lešinari počeli okupljati oko korporacije.

  To je u 2019 godini postalo svima očito pa Michael Burry kojeg u filmu o Wall Streetu imena The Big Short iz 2015 igra Christian Bale ulaže u tvrtku dajući joj tako podršku s ciljom da promjeni njen poslovni fokus. Tim potezom on je ujedno napao financijske korporacije koje žele srušiti vrijednost Gamestop dionica klađem protiv nje kako bi na tome zaradili stotine milijune dolara. Zanimljivo nam je ovdje napomenuti da je Burry u ovim događajima niti krivi niti dužan zaradio 252 milijuna dolara.

  Dok se ovo događalo na dioničkom tržištu na internetu su se počeli organizirali ljubitelji Gamestopa koji početkom 2021 godine počinju organizirano kupovati dionice korporacije kako bi uništili „lešinarske” financijske organizacije koje se klade na urušavanje tvrtke. Jednostavno riječ je o običnim građanima koji su odlučili očitati lekciju financijskim korporacijama koje uništavaju tvrtke iz realne ekonomije kako bi na njima zaradili milijarde.

  Ta obične građane koji samostalno ulažu na Wall Street financijaši inače zovu „glupi novac”, ali sada su organizirali pa je druga strana ispala glupa. „Respektivna” financijska organizacija imena Melvin Capital koja je svojom izjavom o klađenju protiv Gamestop izazvala ovu reakciju javnosti je de facto bankrotirala zatraživši (i dobivši) dodatno financiranje od 2.75 milijardi dolara da bi otplatila svoje gubitke. Slično se dogodilo i s financijskom korporacijom Citron Capital koja je samo izjavila da je pretrpila 100 % gubitke u poslovanje s Gamestop bez navođenja konkretne cifre.

  Praktički istovremeno s spašavanjem Gamestopa došlo je do spašavanja najvećeg svjetskog kinolanca imena AMC Theatres. Riječ je o korporaciji koju ja pandemija bacila na rub bankrota pa je u prosincu 2020 bila izdala nove dionice i dignula kredite u svekupnoj vrijednosti od 917 milijuna dolara. Zahvaljujući malenim investitorima, zahvaljujući običnim građanima vrijednost dionice je tijekom 2021 godine skočila s 2 na 20 dolara pa smo sada već polako došli do regulatornih problema.

  Adena Friedman, CEO Nasdaqa povodom ovih događaja izjavljuje „mi pratimo razgovore na društvenim mrežama i blokirati ćemo trgovanje dionicama ako oni rezultiraju s promjenama cijena dionica”. Nakon toga je još dodalo kako nije jasno da li je riječ o zakonitoj ili protuzakonitoj akciji, pa je stoga potrebno promjeniti, modernizirati zakone.

  Čak i bez tih promjena zakona financijske korporacije su po hitnoj proceduri preduzele akciju protiv malenih investitora. Za početak tu je odluka aplikacije Robinhood o obustavi trgovina dionica GameStop, AMC Theatres i drugih koje organizirano kupuju maleni investitori što je očekivano kod njih izazvalo bijes. Tu odluku vlasnika aplikacije Robinhood su potom odmah podržali Facebook koji  zabranjuje grupu koja je služila za organiziranje malenih investitora, a potom i google koji briše s Play Store 100.000 negativnih komentara koje su ostavili nezadovoljni korisnici aplikacije Robinhood.

  Dok su oni tako preduzeli akciju da kratkoročno pod svoju kontrolu stave malene investitore, „glupi novac” američka vlada ili preciznije senatorica Elizabeth Pocahontas Warren je pozvala na akciju financijskog regulatora da osigura „pošteno i efikasno tržište dionica”. Sigurni smo da netko misli da ona poziva na zaštitu malenih investitora, ali to bi stvarno bilo naivno.

  Gledajući trenutačnu situaciju na tržištu dionica možemo konstatirati da su jedino vlasnici aplikacije Robinhood prekršili slovo i duh američkih zakona kada su zabranili trgovanje dionicama. Oni su neupitno krivi za manipulaciju tržišta dionica i oko toga će se voditi rasprave u američkom Kongresu i na sudovima.

  Za kraj nam je nužno napomenuti kako grupa koja je ovo sve pokrenula imena wallstreetbets i dalje aktivna na Reddit-u gdje je bila i nastala. Čak niti gašenje servera zbog navodnog govora mržnje nije dovelo do prestanka postojanja grupa koja je brzo našla nove servere.

  Hladna istina podržava zabranu klađenja na pad vrijednosti dionica pošto je to makroekonomski štetno i ujedno nanosi veliku štetu kompanijama iz realne ekonomije

4.7 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina