Sporazum o porezima

  Sporazum o porezima su postigle članice grupe države imena G7. Riječ je inače o sljedećim državama: Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Kanada, SAD i Velika Britanija. Drugim riječima riječ je o najbogatijim država na svijetu koje se zajedno nalaze u gospodarskom i političkom savezu.

  Otac ovog sporazuma o globalnom porezu je neupitno američki predsjednik Joe Biden. Odmah po stupanja na vlast on je počeo navoditi nužnost uspostavljanja minimalnog globalnog poreza što sada teoretski postaje realnost. Po sporazumu potpisanom u Londonu minimalna porezna stopa za korporacije će iznositi 15 % i ona će se plaćati tamo gdje je novac zarađen.

  Taj sporazum zvuči veoma lijepo normalno pod uvjetom da će on funkcionirati kako je navedeno. Činjenica da se one korporacije protiv kojih je direktno usmjeren ovaj porez njegovo uvođenje pozdravile bi nam svima treba uključiti alarm.

  Facebook je ovaj sporazum pozdravio riječima: …Današnji dogovor će povećati povjerenje javnosti u globalni porezni sustav. Mi želimo da ova svjetske porezna reforma uspije znajući pri tome da će Facebook trebat platiti veće poreze.

  Google s druge strane izjavljuje:”Mi podržavamo poslove u cilju nadogradnje svjetskog poreznog sustava. Mi se nadamo da će države uskoro postići balansirati i dugoročni dogovor po ovom pitanju”

  Na kraju red nam je spomenuti riječi ministra financija Velike Britanije Rishi Sunaka. On izjavljuje:”Riječ je o povjesnom dogovoru za koji se Velika Britanija dugo zalagala”. Strogo pojednostavljeno Rishi Sunak bezobrazno laže.

  Na prva 3 mjesta svjetske ljestvice poreznih oaza se nalazi Velika Britanija. Na prvom mjestu ljestvice za izbjegavanje plaćanja poreza imamo britanski Virgin Islands. Nakon njih dolazi britanski teritorij Cayman Islands, a potom britanski teritorij Bermuda. Time ova priča nije završena pošto se na 8 mjestu najvećih svjetskih poreznih oaza nalazi britanski otok Jersey. Kada ministar države koja je stvorila najviše poreznih oaza na svijetu priča da se protiv toga bori…

  Kao i ranije kada se govorilo o uvođenju svjetskog poreza tako i sada Irska se odmah pobunila. Njen ministar financija Paschal Donohoe odmah izjavljuje da Irska zagovara natjecanja između država u visini poreza. Po njemu to neće tako brzo stupiti na snagu.

  Službena porezna stopa za korporacije u Irskoj inače iznosi 12.5 %. Važno je ovdje navesti službena stopa poreza pošto u stvarnosti korporacije praktički ne plaćaju porez. Tako je Apple za svoje poslovne profite u Europskoj uniji platio Irskoj porez u visini 0.005 % čime nam je sve rečeno.

  Zbog svega navedenog mi pozdravljamo sklapanje dogovora o minimalnom globalnom porezu, ali pri tome nismo naivni. Drugim riječima mi na Hladna istina vrlo dobro znamo da on neće biti stvoren kako je najavljeno. Isto tako znamo da neče odmah biti stvoren. Kao što smo pisali prije mjesec dana cilj globalnog poreza je izmjena mentalnog sklopa. Cilj je da ideja kako korporacije moraju plaćati poreze uđe u glavu korporativnih direktora, njihovih investitora i svjetskih vlada !?

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina