Ugljen

  Ugljen predstavlja glavni izvor za proizvodnju energije u Poljskoj. Ta činjenica predstavlja samo jedan od bezbroj drugih različitih izvora sukoba Poljske i Europske unije.

  Kao što i ptice na grani znaju Europska unija je odlučila praktički potpuno odustati od korištenja fosilnih goriva. To je osnovni cilj takozvane zelene transformacije koja plaši sve one koji žive u realnom svijetu. Članica koja u određenom smislu pruža najveći otpor zelenoj transformaciji je Poljska.

  Razlog za to se nalazi u sirovinama. U svojim rudnicima Poljska ima ogromne količine ugljena koje ona želi koristiti za proizvodnju energije u svojim termoelektranama. Slažete se da iz gospodarske perspektive to zvuči logično ?

  U skladu s takvom situacijom kao i pritiskom Europske unije o nužnosti ispunjavanja klimatoloških ciljeva Varšava je kapitulirala. Ta kapitulacija ipak nije bila onog tipa kakvu su htjeli ekološki fanatici što je dovelo do novih sukoba.

  Kako Poljska mora dostići klimatološke ciljeve Europske unije do 2050 godine ona je odlučila održati proizvodnju ugljena do 2049. Riječ je kao što ste sigurno skužili o posljednjem vremenskom roku do kojeg se trebaju zatvoriti svi rudnici i termoelektrane u EU. Ta odluka Poljske je izazvala bijes Zelenih koji su podivljali !?

  Zbog toga su na scenu stupili Češka i takozvana europska pravna država. Prvo je na scenu nastupila Češka koja 26 ožujka 2021 podiže tužbu protiv Poljske zbog rudnika kod mjesta Turow. Kao jedini stvarni pravni razlog za tužbu Češka navodi da Poljska krši pravilo o poštenoj suradnji među članicama Unije kada je produžila rad rudnika do 2026 godine !?

  Prije samog obraćanja sudu Češka se bila obratila Europskoj komisiji koja je glavni dio njenih argumenata odbila. Kada govorimo o glavnim argumentima mislimo na argumente o zagađivanju vode i zraka.

B ez obzira na to Češka se obratila sudu koji je možemo to tako reći presudio u njenu korist. Ovdje govorimo možemo to tako reći pošto je Europski sud 21 svibnja zabranio rad rudnika Turow do završetka sudskog postupka. Kako će postupak trajati godinama možemo reći da je Sud trajno zatvorio ovaj rudnik ugljena bez da je donio presudu.

  To zatvaranje rudnika predstavlja pljusku Poljskoj koja je u mjestu Turow dovršila gradnju novog dijela termolektrane. Na izgradnju je bilo potrošeno milijardu eura,a sada se gorivo za termoelektranu treba dovoziti iz drugih dijelova Poljske i Europe. Po očekivanju premijer Poljske je najoštrije osudio ovu sudsku odluku,a slične su bile reakcije i drugih Poljaka.

  Ova sudska odluka predstavlja potpunu pobjedu Češke. Ona je potpuna pošto se pretpostavlja da će Poljska ako zatvori rudnik morati uvozit ugljen iz Češke za termoelektranu Turow. Toliko o europskoj suradnji i ekologiji !?

  Nužno je naglasiti kako ovo u stvarnosti nije svađa o rudniku ugljena u Poljskoj. Ovo je svađa pravima koje država članica nasuprot prava Europske unije. Današnja odluka o zatvaranju ugljenokopa u Poljskoj postaje pravni presedan. Riječ je o presedanu koji potom Europska komisija ili neka članica može koristiti za blokiranje gospodarskih odluka druge članice.

  To predstavlja osnovni problem ove sudske odluke,a ne išta drugo !?

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina