Bidenov porez

  Bidenov porez neće u stvarnosti nikada zaživjeti nego predstavlja najobičniji PR,a ovo naše mišljenje dijeli i Financial Times.

  Mi ovdje na Hladna istina nemamo problema niti s ekstremnim ljevičarima niti s ekstremnim desničarima. Jedino što tražimo je da oni vjeruju u ono što propovjedaju i postupaju u skladu s svojim uvjerenjima. Ništa više ništa manje !?

  U skladu s tim iako smo ovdje često napadali Bidenovu predsjedničku kampanju kao i njegove pozicije tijekom prvih mjeseci vladavine mi smo ga spremni podržati ako provede poreznu reformu na način na koji ju propovjeda.

  Mi ćemo ga tada podržati i čak oprostiti Američke rasističke zakone kao na primjer u Vermontu koji govore da crnci, indijanci i drugi imaju prednost kod dobivanja korona cjepiva u odnosu na bijelce.

  Čak ćemo oprostiti i to da Biden nije na bilo koji način spriječio taj zakon i nazvati ga velikim predsjednikom ako prisili korporacije i tajkune da plate poreze. Nama je trenutačno teško vjerovati da će on tako nešto učiniti jer su ga na vlast nemojmo to nikada zaboravili postavili ti isti tajkuni, ali red je nadati se ?

  Dio porezne reforme koju je najavio predsjednik Biden nam govori o povećanje poreza na kapital. Trenutačno bogati Amerikanci ako to žele plaćaju porez od 20 % na prihode od kapitala. U svom govoru predsjednik je najavio da će gotovo udvostručiti ove poreznu stopu na 39.6 %. To povećanje poreza bi po mišljenju vlade dovelo do godišnjeg povećanja prihoda državnog proračuna u visini od 100 milijardi dolara.

  Na žalost ubrzo po izjavi predsjednika pojavila se studija koja navodi bez da se tako direktno kaže da predsjenik laže. Po toj studiji potpuno legalno izbjegavanje plaćanja poreza bi dovelo do toga da bi najbogatiji protiv kojih će navodno biti donesen taj zakon platiti samo 10 milijardi dolara godišnje. Ne 100 milijardi nego samo 10 milijardi dolara više !?

  Drugi prijedlog Bidenove porezne reforme je uvođenje globalne visine minimalnog plaćenog poreza za korporacije. U određenom smislu njegov porezni plan po ovom pitanju je nastavak poreznog plana predsjednika Donalda Trumpa iz 2017 godine. Trump je pokušao postaviti globalni porez od 10.5 % na tehnološke korporacije dok je Bidenov cilj da taj porez iznosi 21 %.

  Za provođenje ovog prijedloga porezne reforme SAD će trebati podršku drugih država čime odmah upadamo u probleme. Taj Bidenov plan je protivan interesima Irske, Nizozemske i drugih država koje privlače korporacije čiji cilj je izbjegavanje plaćanja poreza. Praktički odmah nakon te predsjedničke izjave Irska vlada je povukla ručnu i rekla da se uspori ritam pošto je za donošenje takvog poreza potrebno uskladiti pozicije 139 država.

  Diplomatski riječnikom je Irska znači rekla da se to neće nikada dogoditi. U određenom smislu slično se na to osvrnuo i časopis Financial Times koji svoj tekst po ovom pitanju završava riječima da će po njima naslijeđe ovog plana biti promjena načina razmišljanja korporacija. U njihov mentalni sklop će napokon ući ideja da će biti prisiljeni prije ili kasnije platiti porez i to za njih predstavlja poraz.

  Ukratko naše mišljenje je da Biden vodi PR ofenzivu i ne želi ništa promjeniti. Da on želi naplatiti poreze korporacijama to bi se i dogodilo. Uzmimo na primjer Apple koji je prijavio profit od 111 milijardi dolara u posljednja 3 mjeseca 2020 godine. 21 % poreza koje Biden navodi bi iznosilo 23.31 milijardi dolara i u čemu bi bio problem naplatiti ga od Apple-a ?

4.5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
3 mjeseci prije

[…] Otac ovog sporazuma o globalnom porezu je neupitno američki predsjednik Joe Biden. Odmah po stupanja na vlast on je počeo navoditi nužnost uspostavljanja minimalnog globalnog […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina