Drvna industrija

  Drvna industrija u Hrvatskoj se tijekom travnja 2021 godine dosta puta pojavila u medijima i praktički uvijek je to bilo vezano s kritikama upućenim Hrvatskim šumama. Te kritike su vrlo gađale blizu centra ili preciznije one su pogodile centar iz ekološke perspektive, ali su potpuno ignorirali financijsku perspektivu.

  Prva od tih kritika je bila ona nevladine organizacije VIDRA koja se bavi zaštitom naših šuma. Njihova po našem mišljenju ispravna kritika je došla do Europske komisije pa je tako stvorila glavobolje i samoj vladi.

  Za početak VIDRA je optužila Hrvatske šume da one nezakonito posluju jer je plan upravljanja šumama istekao 31.12.2017 godine i nakon toga nije bio obnovljen. U skladu s njim po VIDRA Hrvatske šume d.o.o nemaju pravo upravljati našim šumama ili upotrebljavati drvenu građu iz njih.

  Nakon te kritike dolazi ona o uništavanju šuma gdje se konkretno navode šire Zagrebačko područje i Slavonija. Riječ je po njima o uništavanju šuma u područjima Crna mlaka, Varoški lug, Park prirode Lonjsko polje, Zrinska gora i Bilogora. Te sve šume spadaju u područje Natura 2000 pa bi stoga trebale biti potpuno zaštićene od uništavanja, ali… Pored ostalog VIDRA je optužila Hrvatske šume da je samo na području Sljemena nestalo 330.000 kubičnih metara drva i općenito govoreći oni navode da je devastirano 100.000 hektara Hrvatskih šuma čime ćemo završiti ovaj dio naše priče.

  Drugi dio priče nas vodi do Požgaj grupa koja je jedna od najvećih u Hrvatskoj. Ona se u travnju javno pobunila jer od Hrvatskih šuma nije dobila trupce po povoljnijoj cijeni. Riječ je inače u razumnoj gospodarskoj politici po kojoj bi domaći proizvođači namještaja trebali dobivati trupce po povlaštenim cijenama. Grupa Požgaj ima tvornicu namještaja u Donjem Miholjcu i tvornicu drvenih kućica u Otočcu, ali bez obzira na to nije dobila trupce po povlaštenim cijenama.

  Nisu se inače samo oni pobunili nego i tvrtka Bauwerk-Boena koja je jedna od 3 najveća svjetska proizvođača drvenih podova na svijetu. Ona je u Đurđevcu izgradila tvornicu vrijednu 35 milijuna eura samo da bi joj potom Hrvatske šume po povoljnim cijenama dale samo 4 % potrebne sirovine za proizvodnju. Sigurno je moguće naći analitičke razloge zašto Hrvatske šume ne daju sirovine tim tvrtkama, ali se ne mogu naći razlozi da gledajući vrijednost Hrvatska više izvozi trupaca nego namještaja.To je neoprostivo !?

  Dok se to događa u drvnoj industriji Hrvatske u svijetu cijene trupaca, cijene drva u pravom smislu te riječi divljaju. Tijekom malo više od godine dana cijene trupaca u svijetu su skočile 232 % i ova eksplozija cijena se niti približno ne zaustavlja. Najbolji primjer te eksplozije cijena nam je dao 27 travnja 2021 kada se automatski zaustavila burzovna trgovina trupcima jer je njihova cijena bila u jednom danu toliko skočila da su se aktivirale automatske blokade burze.

  Konkretno u brojevima na američkom tržištu cijena tisuću board feet (oko 2.36 kubnih metara) drva je iznosila 381 dolar u razdoblju 2015-2019 godina dok današnja cijena iznosi 1.104 dolara. Time je cijena drvenih kuća u ajmo reći jednogodišnjem razdoblju porasla za 24.000 dolara.

  Ukratko izvoz trupaca je postao superprofitabilni business pa bi bio red da se upitamo koliko su Hrvatske šume i njihovi kooperanti izvezli trupaca ove i prošle godine ?

  Drugo naše pitanje bi bilo ako je došlo do ove devastacije šuma o kojoj govori VIDRA u doba nižih cijena što se danas radi nakon njihove eksplozije ?

5 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina