Princ Filip

  Princ Filip je umro prije točno mjesec dana pa možemo reći da je napokon medijski presing tekstova o njemu što nam omogućava sjetiti se čovjeka iza britanske krune.

 Filip se bio rodio 1921 godine u grčkoj kraljevskoj obitelji. Njegov djed je bio kralj Grčke, a jedan pradjed kralj Danske dok drugi ruski car. Zbog tog porijekla on je bio u liniji nasljeđivanja grčke i danske krune i možemo slobodno reći punokrvni princ koji je čekao dobru udavaču. Dok su se sve njegove 4 sestre udale za naciste on je izabrao Veliku Britaniju. Kratko vrijeme prije izbijanja Drugog svjetskog rata njegova i britanska kraljevska obitelj su počele raditi priprema na vjenčanje princeze Elizabete i njega.

  Drugi svjetski rat Filip je odslužio na ratnim brodovima koji su se nalazili daleko od ratnih sukoba. Tijekom 1940 godine je bio u Indijskom oceanu,a jedina stvarna pomorska bitka u kojoj učestvuje je ona za Kretu pošto je flota u kojoj se nalazio pozvana u istočni Mediteran. Po završetku rata i nakon odustajanja od prava na grčku i dansku krunu princ Filip će 1947 godine oženiti princezu, buduću kraljicu Elizabetu.

  Tijekom sljedeće 74 godine života Filip će zaraditi reputaciju najzanimljivijeg člana kraljevske obitelji koji vrlo često govori ono što i misli. U skladu s tim mi ga se ovdje sjećamo po njegovim izjavama:

  Na sastanku održanom 1997 godine princ Filip je njemačkog kancelara Helmutha Kohla pozdravio s „Dobrodošli kancelaru Reicha” (titula Hitlera).

  Praktički u isto vrijeme Filip je studenta koji mu je rekao da se vratio s putovanja po Novoj Gvinije pitao „Uspio si da te ne pojedu ?”.

  O odnosima je izjavio:

Kada muž otvori vrata automobila ženi ili je nova žena ili novi auto”

   Pri posjetu Paragvaju kojim tada vlada diktator Alfredo Stroessner princ Filip izjavljuje:

Lijepo je za promjenu posjetiti državu kojom ne vlada njen narod”

  Tijekom posjeta Indiji fotograf koji ih je snimao je pao s stabla. Taj pad Filip je pozdravio riječima: „nadam se da je slomio prokleti vrat”

  O Britankama blago govoreći on nije imao najpozitivnije razmišljanje. Još 1966 godine je bio izjavio „Britanke ne znaju kuhati”, što će potvrditi 1993 godine kada tijekom posjete Budimpešti sreće jednog Britanca. Njega je pozdravio riječima „Nije moguće da dugo živiš u Mađarskoj. Još nisi dobio trbuh”.

  O Kinezima je još 1986 godine izjavio „Ako ima 4 noge, a nije stolica, ima krila, a nije avion ili roni, a nije podmornica Kinezi će to pojesti

  O Etiopskoj umjetnosti Filip je 1965 godine izjavio „Liči na stvari koje moja kćer donese kući nakon školskog sata umjetnosti”.

  Tijekom posjeta Karibima 1966 godine on je izjavio „Vi imate komarce, a ja imam novinare”.

  Kada je posjetio Nigeriju 2003 godine Filip je tamošnjeg predsjednika obučenog u narodnu nošnju pozdravio riječima „Izgledaš kao da si spreman za krevet”.

  O psiholozima i drugima nakon incidenata s vatrenim oružjem on princ Filip je izjavio:

Tijekom Drugog svjetskog rata mi nismo imali savjetnika koji trči na sve strane kada opali oružje i pitaju kako se osjećaš ? Da li si siguran da nemaš nekakav problem ? Bilo je samo pređi preko toga”

Princ Filip je neupitno bio najzanimljiviji član britanske kraljevske obitelji…

2 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina