Britansko pravosuđe

  Britansko pravosuđe se “proslavilo” pravnom farsom samo nekoliko dana nakon što je policajac Derek Chauvin u pravnoj farsi osuđen za ubojstvo više puta osuđenog kriminalca Georgea Floyda u Velikoj Britaniji.

  Red je za početak da budemo jasni. Mi nismo naivci koji vjeruju da je pravda jednaka za sve. Mi vrlo dobro znamo da bogati u Hrvatskoj, SAD, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i slično ne budu osuđeni za ono za što bi normalan čovjek bio bačen na desetogodišnju robiju.

  Uzmimo kao primjer Christine Lagarde koja je osuđena za pogrešku pošto je naredila nezakonitu isplatu u visini od 400 milijuna eura francuskom tajkunu Bernardu Tapiju. 3 godina kasnije ona je postavljena za guvernera Europske središnje banke. Nešto slično možemo reći za Georgea Sorosa i bezbroj drugih moćnih ljudi koji gotovo bez ikakve posljedice krše zakone pa ćemo ponovno ponoviti da mi nismo naivni.

  Mi znamo da postoji jedna pravda za bogate i druga pravda za siromašne, ali sada se očito pojavila i treća vrsta pravde na kojoj se temelje sudske presude. Ova vrsta pravde na jedan način kažnjava one koji zastupaju dogme zapadnih režima, a na drugi način one koji se protive tim dogmama.

  Prvi primjer ove treće vrste pravde je bilo suđenje Chauvinu, a drugi primjer nam postaje suđenje protiv aktivista iz Extinction Rebellion. Riječ je inače o ekstremnom pokretu za zaštitu prirode koji nastaje nakon pisma 94 britanska akademika koji zahtjevaju radikalnu akciju za spas naše planete. U tom svom pismu oni su pozvali na potpuno ukidanje korištenja fosilnih goriva u cilju spašavanja planete.

  Tijekom 2019 i 2020 godine aktivisti ove grupe su izvršili nekoliko zvučnih demonstracija što je rezultiralo time da je više od tisuće njih bilo optuženo za razna navodno sitna kršenja zakona. U određenom smislu vrhunac tih sudskih procesa se dogodio u petak 23.04.2021 završetkom suđenja grupi aktivista koja je napala Londonsko sjedište Shell-a.

  Priča o ovom slučaju započinje 15 travnja 2019 kada Extinction Rebellion aktivisti održavaju demonstracije pred zgradom Shell-a. Dok je možemo to tako reći 90 % demonstranata mirno demonstriralo njih 7 je krenulo razbijati prozore na zgradi i pisati grafite. Zbog tog zlodjela oni su bili optuženi za uništavanje imovine.

  Obrana je na suđenje koje je završilo 23. travnja 2021 tvrdila „Ja vjerujem da trebam učiniti sve moguće za zaštiti Zemlju, za zaštiti život na Zemlji, kako bi spriječio smrt i ozljede koje se događaju i koje će se događati.Ja sam počinio zločin, ja sam raspoložen razbiti prozor, šarati po zidu, iako neki kažu da je to zločin jer postoji puno veći zločin koji ja pokušavam spriječiti. Ja pokušavam zaštiti život na jedini meni mogući način”.

  Sudac je prije vjećanja bio upozorio porotnike da optuženi nemaju nikakvu pravnu obranu,a mi bi ovdje još mogli navesti da su oni sami priznali svoju krivicu vlastiom tvrdnjom da su svjesno prekršili zakon tako da je slučaj trebao biti vrlo jednostavan. Bez obzira na sve to porotnici su proglasili aktiviste nevinima.

  Sigurni smo da je sudac mogao nešto učiniti nakon što je čuo „nezakonitu” presudu koju su donijeli porotnici, ali on ju je odlučio potvrditi. U skladu s tim trebamo se upitati kakvu poruku šalju ova i ona ranija američka presuda Chauvinu ? Da su naše emocije, naša vjerovanja važnija nego zakon i/ili analiza, um ?

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina