Socijalna politika

  Naš premijer Andrej Plenković sada stvarno pomaže građanima davanjem pomoći u novcu najsiromašnijim skupinama društva. To je stvarna socijalna politika naše vlade.

  Naš obilazak socijalne politike naše vlade započinjemo među umirovljenicima. Sigurni kako nitko neće osporiti da su oni zbog svojih niskih primanja najugroženija skupina našeg društva.

  Polovicom ovog mjeseca umirovljenici su na svoje bankovne račune dobili jednokratni energetski dodatak. Taj dodatak ovisi o visini mirovine pa su oni s najnižima dobili 1200 kuna dok oni koji imaju mirovine veće od 4360 kuna nisu dobili ništa.

  Umirovljenici koji još uvijek nisu dobili novac su oni koji primaju strane mirovine. Oni taj novac neće niti dobiti ako ne dođu s potvrdom o visini strane mirovine do kraja studenog. Nužno je ovdje naglasiti da u strane mirovine ne spadaju samo njemačke, talijanske i slično nego i one iz ostatka bivše Jugoslavije. Znači oni kojima BiH, Slovenija ili Srbija djelomično isplaćuje mirovine moraju doći u HZMO !?

  Isto tako kao što su najstariji građani dobili energetski dodatak dobiti će ga i najmlađi. Obitelji koje imaju jedno dijete su dobili energetski dodatak u visini 300 kuna,a oni koji imaju više od jednog po djetetu dobivaju nešto više od 200 kuna.

  Treća kategorija koja dobiva energetski dodatak su nezaposleni. Ako je osoba završila na birou za zapošljavanje bez svoje greške ona će sljedeća 3 mjeseca dobivati 250 kuna mjesečno. Kao i u prethodnim slučajevima riječ je o energetskom dodatku !?

  Nakon što smo prošli ove kategorije građana red je spomenuti da se vlada sjetila i onih na minimalcu. Recimo otvoreno da je riječ o sugrađanima koji rade, a ipak se boje gladi.

  Ove godine minimalna plaća u Hrvatskoj za fond sati iznosi 3750 kuna, a sljedeće će iznositi 4220 kuna. Vlada se objavljujući ovu odluku pohvalila da će nova minimalna plaća iznositi 51 % prosječne bruto plaće i 62 % bruto medijalne plaće.

  Tom vladinom odlukom će navodno veću plaću dobiti 120 tisuća radnika u Hrvatskoj. Zbog toga bi se vladu trebalo pohvaliti u slučaju da ju je ona stvarno donijela. Na žalost ona je samo potpisnik te i drugih odluka, ali ih nije donijela.

  Ona odluku o minimalnoj plaći nije donijela pošto je bila donešena od Europske unije, a vlada je samo provoditelj europskih zakona. Riječ je o odluci o plaćama koju su Europski parlament i Europsko predsjedništvo donijeli u rujnu 2022, a kako naš premijer glumi štrebera on ju je brže bolje proveo.

  Čak je kao pravi štreber citirao učitelja. Time želimo reći da je Europska unija donijela direktivu koja govori: „minimalna plaća ne smije biti manja od 50 % prosječne i 60 % medijane”. U svojoj objavi vlada izjavljuje da će plaća biti veća od 50 % prosječne i 60 % medijane.

  Svi ti u realnosti europski darovi građanima koje vlada predstavlja kao svoje su izazvali paniku u opoziciji. Opozicija živi u strahu od potencijalnih izbora krajem ove ili početkom sljedeće godine kada bi glasači bili pod utjecajem „vladinih poklona”.

  Ti pokloni u stvarnosti predstavljaju prije svega opasnost za euroskeptičnu opoziciju što je i cilj EU. Zamislite da u izbornoj kampanji Domovinski pokret ili MOST optuže Plenkovića da laže o poklonima ? Zamislite da na primjer kažu „to nisu tvoji nego EU pokloni” ? Najblaže govoreći takva izjava bi dovela do pomutnje u njihovom biračkom tijelu !?

  Red je za naglasiti da mi podržavamo sve socijalne mjere koje vlada provodi ovu jesen. Jedino što nas malo iritira je to da vlada europske mjere propagandira kao svoje.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] radnika u Hrvatskoj. Tu mislimo na one s minimalnom plaćom. Vlada je minimalne plaće povećala s 3750 kuna neto na 4220 kuna. Riječ je o povećanju od 12.5 % dok je za te naše sugrađane stvarna inflacija iznosi 35.9 %. Nešto slično vrijedi i za druge […]

trackback

[…] radnika u Hrvatskoj. Tu mislimo na one s minimalnom plaćom. Vlada je minimalne plaće povećala s 3750 kuna neto na 4220 kuna. Riječ je o povećanju od 12.5 % dok je za te naše sugrađane stvarna inflacija iznosi 35.9 %. Nešto slično vrijedi i za druge […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina