Sastanak u Teheranu

  U listopadu 2023 godine se održao sastanak kakvazkih država u Teheranu. Ovaj sastanak ima puno manju važnost od onog održanog 1943, ali bez obzira na to ne možemo ignorirati njegove pozitivne posljedice.

  Nakon azerbejdžanske likvidacije armenske države Nagorni Karabakh koju nije priznavala niti sama Armenija pitanje je bilo kako dalje. Namjera Azerbejdžana i Turske je bila da milom ili silom anektiraju neuputni armenski teritorij imena Zangezur koridor. Tome se usprotivio Iran zaprijetivši vojnom invazijom Azerbajdžana u slučaju napada ove države na Armeniju.

  To predstavlja samo prvi dio slike političke situacije na Kavkazu dok drugi predstavlja želja Rusije za gradnju koridora sjever-jug, Rusija-Iran. Dogovor o tom željezničkom koridoru koji prolazi kroz Azerbejdžan biva potpisan 2016, ali tu se ništa nije radilo. Razlog za to bivaju sankcije koje Azerbejdžan od 2018 godine provodi protiv Irana.

  Ukratko iako su države na Kavkazu međusobno posvađane one imaju interese koje mogu ostvariti samo suradnjom. Ti interesi su prometni koridor istok-zapad koji je u nacionalnom interesu Turske i Azerbejdžana i koridor sjever-jug u interesu Rusije i Irana. Kako se rješila ta pitanja 23 listopada 2023 je održan sastanak u Teheranu.

  Na ovom sastanku su bili prisutni Armenija, Azerbejdžan, Iran, Rusija i Turska dok je Gruzija odbila poslati svog ministra vanjskih poslova. Gruzija je odbila sudjelovati na ovom sastanku pošto smatra da bi Armenija, Azerbejdžan i ona sama trebali rješavati probleme na Kavkazu bez Rusije, Irana i Turske.

  Prvi osnovni zaključak sastanka biva da države ove regije trebaju same bez prisustva stranaca (čitaj EU i SAD) rješavati svoje probleme. Oni to trebaju sami rješavati jer strancima nije cilj rješavanje problema nego kompliciranje situacije.

  Drugi puno važniji zaključak biva dogovor o miru i regionalnoj suradnji na Kavkazu. U skladu s tim dogovorom Azerbejdžan neće izvršiti invaziju Armenije u cilju aneksije Zangezur koridora nego će se izgraditi novi prometni koridor. Riječ će biti o koridoru koji prolazi kroz Iran.

  Taj dogovoreni koridor će tako povezivati Baku i Ankaru prolazeći kroz iranske distrikte Khoda Afarin i Jolfa. Ono što se nije javno spomenulo tijekom sastanku u Teheranu biva istovremeni početak/nastavak gradnje koridora Moskva-Teheran-Perzijski zaljev kroz Azerbejdžan.

  U skladu s postignutim dogovorima u Teheranu Azerbejdžan je najavio u bliskoj budućnosti sklapanje mirovnog sporazuma s Armenijom. Samo dan kasnije Armenija izjavljuje da su u procesu sklapanja mirovnog sporazuma i normalizaciji odnosa s Azerbejdžanom. Mirovni sporazum će se temeljiti na međusobnom priznavanju internacionalnih granica država na Kakvazu.

  Sve u svemu trenutačno izgleda da je izbjegnuta ratna kriza na Kavkazu. Naš naglasak je na izgleda pošto jedno predstavlja dogovor tamošnjih država,a drugo mogućnost uplitanja svjetskih velesila u mirovni proces

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina