Ruski izvoz

   Jučer smo govorili kako su naftne korporacije zaradile praktički 200 milijardi dolara zbog embarga na uvoz iz Rusije. Danas ćemo govorimo kakav je bio ruski izvoz tijekom 2022 godine.

  Njemačka je najveća europska ekonomija pa je red započeti njome. Tijekom cijele 2022 godine Njemačka je potrošila na uvoz iz Rusije 29 milijardi eura. Godinu dana ranije je na taj uvoz bila potrošila 24 milijarde eura pa govorimo o povećanju uvoza od 17.5 %

  Razlog za tako maleni rast uvoza iz Rusije biva uništenje plinovoda kojim je dolazio ruski plin. Da do njega nije bilo došlo Njemačka bi bila nastavila uvoziti ruske energetske proizvode što je očito iz uvozno/izvoznih statistika. Uništenje plinovoda je u realnosti samo ubrzalo, ojačalo sankcije koje je Europska unija uvela Rusiji.

  Malo tko se sada više sjeća da su iz tih sankcija izuzete srednjeeuropske države. To njihovo izuzeće se jako dobro uočava kada gledamo uvoz iz Rusije.

  Jesen je inače bilo razdoblje kada su europske države značajno povećavale uvoz energije iz Rusije za zimu. To su radili Njemačka, Francuska, Italija, Austrija i praktički svi drugi. To su članice Europske unije radile tijekom svih prošlih godina, a neki od njih to rade i dan danas bez obzira na sankcije.

  Na prvom mjestu tih država se po visini uvoza nalazi Mađarska. Ona je bila u studenome 2021 uvezla iz Rusije proizvoda u vrijednosti od 395 milijuna eura. Godinu dana kasnije, znači u studenom 2022 je uvezla u vrijednosti 1 407 milijuna eura. Riječ je o povećanju uvoza od 356 %

Sigurni smo da će neki sada početi vikati protiv Mađarske i njene politike, njene navodne podrške Rusiji. Kao što smo ranije govorili Mađarska se bavi politikom vlastitih nacionalnih interesa kao i druge srednjeeuropske države.

  Kao primjer toga ćemo navesti Austriju. Nitko ne osporava da je Austrija liberalna demokracija ili njenu podršku za Ukrajinu. Bez obzira na to ona nije smanjila nego povećala uvoz iz Rusije. U studenom 2021 godine ona je uvezla ruskih proizvoda u vrijednosti 467 milijuna eura, a godinu dana kasnije u vrijednosti od 632 milijuna. Nije povećanje uvoza kao u Mađarskoj, ali je povećanje od 26.1 %.

  Sličnu situaciju imamo i u Slovačkoj, ali nama je prije svega zanimljiva susjedna Slovenija. U njoj je prošle godine na vlast stupila liberalna vlada, ali odnos Slovenija prema Rusiji je sličan Mađarskoj.

  U studenom 2021 godine Slovenski uvoz iz Rusije je iznosio 28 milijuna eura, a godinu dana kasnije iznosi 93 milijuna. Riječ je o povećanju od 332 %, a sličnu smo situaciju imali tijekom cijele 2022 godine. Kada usporedimo lipanj 2021 s lipnjom 2022 otkrivamo povećanje uvoza od 600 %. To ujedno predstavlja razlog da je Slovenija po povećanju uvoza iz Rusije između siječnja i studenog 2022 godine na prvom mjestu. Nakon nje se nalazi Austrija, a tek na trećem je Mađarska. Za razliku od njih Hrvatska je u istom razdoblju povećala uvoz za „samo” 67 %.

  Ukratko članice Europske unije su se po pitanju ruskih sankcija podijelile u dvije kategorije. U prvoj kategoriji se nalaze Slovenija, Austrija, Mađarska, Grčka, Bugarska i Španjolska. Riječ je o državama koje su u doba rata povećale uvoz iz Rusije za više od 100 %, a to su nastavili raditi i krajem 2022 godine.

  Drugu kategoriju čine države kao Švedska, Danska, Portugal koje su odmah smanjile uvoz ili Hrvatska, Poljska i Njemačka koje ga smanjuju na jesen 2022. Sve u svemu tijekom ratnih mjeseci 2022 godine Rusija je od 17 članica EU dobila više novca nego 2021 godine. Time je mislimo sve rečeno.

  Općenito ta super zarada u 2022 godini će biti više nego dovoljna Rusiji da pokrije gubitke u 2023. Istovremeno će na Zapadu naftne korporacije i dalje ostvarivati super profite iz naših džepova.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina