Ruska državna strategija

  Ruska državna strategija se nalazi u dokumentu koji je 02.07.2021 potpisao predsjednik Vladimir Putin. Ovaj važni dokument je bio od strane zapadnih medija praktički ignoriran pa smo ga stoga odlučili pogledati.

  Svakih 6 godina Rusija izlazi s novom državnom strategijom koja je kao i danas najčešće update prethodne. Internet portal bivših novina The Moscow Times je prilično kritičan po pitanju državne strategije. On naziva ovogodišnju rusku državnu strategiju paranoidnim dokumentom.

  Drugi rijetki zapadni mediji koji su se bavili ruskom državnom strategijom su zauzeli puno ozbiljnija stajališta. Tako nam jedan od njih navodi kako se dokument temelji na zaštiti tradicionalnih vrijednosti. Nakon toga portal objašnjava kako se u dokumentu navodi da zapadne države, korporacije i „nevladine organizacije” žele potkopati ruske vrijednosti. Da oni žele podjeliti ruske društvo i ukinuti ruske kulturološke vrijednosti.

  Za kraj ćemo pogledati komentar Dmitrija Trenina, bivšeg pukovnika KGB-a koji danas radi za „zapad”. On nam govori kako strategija gleda svijet iz ruske perspektive dok se ujedno bavi unutrašnjom ekonomijom i demografijom. Rusija smatra, zna da živimo u doba kraja zapadne hegemonije zbog čega je ona ujedno sretna i zabrinuta. Zabrinuta jer kraj te hegemonije otvara veću mogućnost ratnih sukoba. Dobar dio strategije se bavi društvenim problemima Rusije i kaki ih ispraviti. Po Treninu ova strategija predstavlja realnu promjenu pošto se napuštaju i posljednji ostaci liberalne ideologije.

  Sada ćemo konkretno navesti par točaka Ruske državne strategije:

  6) Današnji svijet se nalazi u transformaciji. Povećava se broj centara ekonomskog i političkog razvoja…

  7) Pokušaji zapada da sačuva svoju hegemoniju, kriza suvremenih modela gospodarskog razvoja, pokušaji transnacionalnih korporacija da smanje uloge vlada u gospodarstvu dovode do slabljenja sustava globalne sigurnosti.

  13) Ruska federacija je pokazala svijetu svoju gospodarsku održivost i pokazala da se može oduprijeti sankcijama. Mi nastavljamo s politikom zamjene uvoza domaćom proizvodnjom.

  14) Kako bi Rusija prešla na novi stupanj gospodarskog razvoja i povećanja kvalitete života poduzimaju se kompleksne mjere. Cilj tih mjera je promjena negativnih demografskih tendencija, jačanje zdravstva i smanjivanje nejednakosti. Općenito gledajući cilj je izvršiti perestrojku ruskog gospodarskog modela.

  U poglavlju Nacionalni interesi Ruske federacije i strateški nacionalni prioriteti se pored ostalog navodi:

  25.4) Razvoj sigurnog informacijskog okružja. Zaštita ruske kulture od destruktivne informacijsko-psihološkog rata.

  25.5) Razvoj ruskog gospodarstva na novoj tehnološkoj osnovi

  25.7) Zaštita kulturnog i povjesnog nasljeđa Rusije

  Iz naše perspektive najneobičnije poglavlje Ruske državne strategije nam govori o ekologiji. Njom se strategija bavi između točaka 77 i 84. Među ostalim tu se govori o nužnosti osiguranja ekološki orijentiranog gospodarskog rasta. Rusija de facto ne može koristiti solarnu energiju pa su se očito autori strategije ovdje malo zaigrali.

  Nakon ovog poglavlja dolazi opširnije poglavlje o zaštiti ruske kulture. U njemu se navodi kako vesternizacija kulture predstavlja opasnost za Rusiju. Tu se potom u točki 89 navodi borba protiv pokušaja diskreditacije ruske vjere, kulture i jezika kao službenog jezika Rusije.

  Tu borbu za zaštitu ruske kulture će vlada voditi na više načina koji se navode u podtočkama točke 92. Dio tih podtočaka glasi:

  1) Jačanje ruskog nacionalnog jedinstva

  2) Zaštita povjesnih istina

  3) Jačanje tradicionalnih obiteljskih vrijednosti

  4) Vođenje vladine medijske politike u cilju jačanja ruskih tradicionalnih vrijednosti i borba protiv destruktivnih ideja.

  9) edukacija građana na temelju patriotskih vrijednosti koristeći povijesne i suvremene primjere.

  10) podrška tradicionalnim religioznim organizacijama

  Zbog ograničenosti prostora ovim ćemo završiti naš osvrt na novu Rusku državnu strategiju. Gledajući iz strogo gospodarske perspektive zanimljivo nam je primjetiti kako se Rusija slaže s našom ranijom kritikom. Slaže s tim da smo ju ranije nazvali tehnološki zaostalom modernom kolonijom. Pitanje je da li ona ima vremena i želje za promjeniti se ?

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
1 mjesec prije

[…] Ruska državna strategija […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina