Rusi i Staljin

  Rusi i Staljin je riječ o ljubavi koja se ponovno, ponovno i ponovno vraća. Danas gotovo 70 godina nakon Staljinove smrti 56 % Rusa ga smatra velikim liderom.

  Potencijalno jedan od razloga za ovu popularnost Staljina danas predstavlja i ruska državna strategija o kojoj smo jučer pisali. Ta strategija poziva na gradnju nacionalnih simbola i heroja kako bi se zaštitili tamošnji nacionalni i kulturološki interesi. Gledajući iz te perspektive pobjednik u Drugog svjetskog rata postaje neupitno važni simbol.

  Prozapadni ruski Levada centar koji je proveo ovo istraživanje nam govori kako Rusi i Ukrajinci danas vide Staljina. Za 56 % Rusa Staljin je bio veliki vođa dok se samo njih 14 % protivi tom zaključku. S druge strane 16 % Ukrajinaca imaju isto mišljenje dok se njih 40 % tome protivi.

  To istraživanje javnog mijenja nam ujedno ukazuje kako državna politika oblikuje razmišljanja građana. Državna politika Ukrajine prema Staljinu je prije svega spominjanje Holodomora i „genocida” Ukrajinaca dok državna politika Rusije govori o velikom pobjedniku.

  U određenom smislu Ukrajina je nastavila politiku Gorbačova o Staljinu dok je Rusija potpuno okrenula ploču. Nakon raspada Sovjetskog Saveza samo 29% Rusa je imalo pozitivno mišljenje o njemu dok je njih 37% imalo negativno. Danas je kao što možemo vidjeti situacija vrlo različita.

  Najviše Rusa prema Staljinu ima osjećaj poštovanja (njih 45%) nakon čega dolazi ravnodušnost (28%), a na trećem mjestu je simpatija (10%). Zanimljivo nam zvuči da je ta osjećaj poštovanja Rusa prema Staljinu porastao 27% prije dvadeset godina na 45% danas.

  Svaka demokratski nastrojena osoba će se užasnuti kada danas pogleda popis 5 najpozitivnijih, najslavnijih Rusa. Ispitivanje javnog mijenja u Rusiji se po ovom pitanju vode još od 1994 godine. Tijekom prvi deset godina ispitivanja javnog mijenja najpopularniji Rus je bio car Petar Veliki koji je modernizirao državu.

  U prenesenom značenju njegova popularnost 1994-2003 je prikazivala želju Rusa da postanu dio zapadnog svijeta. Potom je došla financijska kriza koja 2007 godine uništava reputaciju zapadnih sustava. Tada na prvo mjesto popularnosti nakratko izbija Puškin, a nakon normalizacije na toj poziciji se već deset godina nalazi Staljin. Dodatni problem predstavlja da je 2021 godine druga najpopularnija povjesna ličnost Rusije postao Lenjin !? Nakon njih dolaze Puškin, Petar Veliki i na petom mjestu u konstantnom padu je Putin.

  Jedan od konkretnih primjera ovih promjena u Rusiji je u realnost zapadni ngo projekt „Posljednja adresa”. Riječ o projektu kojim se na zgrade u Rusiji gdje su živjele Staljinove žrtve stavljale spomen ploče. Dok su ranije prozapadne organizacije postavljale ove ploče na zgrade u Rusiji danas ih proruske organizacije pokrivaju. Pošto je riječ o Rusiji one na to imaju puno pravo,ali…

  Sve u svemu za današnju Rusiju, za današnje Ruse Staljin je najveća, najbolja povjesna ličnost. To nam jako puno govori o različitim razmišljanja zapadnih demokratskih režima i autokratske Rusije.

2 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina