Putinovi neprijatelji

  Kada bi uzeli u obzir koje na Zapadu poznate osobe najviše mrze Putina na prvom mjestu bi bili Mihail Hodorovski i Garry Kasparov. To su Putinovi neprijatelji koji danas žive u izganstvu i koji od tamo redovno pozivaju na državni prevrat.

  Kao što i ptice na granama znaju Mihail Hodorovski je nekadašnji najveći ruski oligarh. Njegova karijera možemo slobodno reći započinje kada je sovjetska vlada pokušala 1991 godine smjeniti Gorbačova. U doba kada su policijsko-vojne snage SSSR-a pokušale zauzeti sjedište predsjednika Rusije na putu im je zajedno s Jeljcinom stajao Hodorovski.

  Kako vojnici i njihovi dekadentni zapovjednici nisu imali srca silom rastjerati demonstrante SSSR se raspao. To ujedno označava da Jeljcin postaje pa praktički diktator Rusije koji vrši najveću privatizacijsku pljačku u povijesti. Među glavnim dobitnicima te pljačke se nalazio i Mihail Hodorovski

  Sve je išlo po planu dok Hodorovskom bogatstvo nije udarilo u glavu. On je poželio ne samo biti najbogatija osoba Rusije nego i njen predsjednik. U skladu s tim on počinje financirati oporbene stranke što rezultira njegovim uhićenjem. Sam Hodorovski na svom blogu govori da prije svega razlog za uhićenje biva njegova eliminacija iz političke borbe.

  Konkretno Mihail Hodorovski biva uhićen 25 listopada 2023 ili preciznije 8 mjeseci nakon što je javno u Kremlju kritizirao Putina. On je tada bio govorio da Rusija zbog korupcije godišnje gubi 30 milijardi dolara i o tome se svađao s Putinom. Naše mišljenje biva da je tu Putinu pukao film jer potpuno nova razina  licemjerstva biva kada privatizacijski tajkun kritizira korupciju. Nakon desetak godina robije Mihail Hodorovski je pušten na slobodu i odlazi u Veliku Britaniju.

  Od tamo on nas sada već desetljeće upozorava na opasnost od Putina i poziva na njegovo svrgavanje. U srpanjskom invervjuu koji je dao za Der Spiegel on pored ostalog poziva na oružani puč u cilju svrgavanja Putina.

  Pored ostalog on je tu u raspravi oko Prigožinove pobune govorio da bi čovjek trebao podržati i Lucifera ako se on okrene protiv Putinovog režima. Potom je govorio da bi se ruski građani trebali naoružati tako da 10 – 15 tisuća naoružanih demonstranata može ako se ukaže prilika osvojiti vlast. Oni mogu osvojiti vlast pa makar u tom procesu pogine 100 ili tisuću njih

  Objašnjavaju te riječi Hodorovski još navodi da je Rusi esktremno apatični. To znači da 10 – 20 % stanovnika podržava jednu opciju, isti broj drugu dok su sve ostali neaktivni. Zbog toga u Rusiji uvijek malena grupa ljudi izvede puč ili revoluciju.

  Nekako nam se čini po tijeku intervjua da Hodorovski s žaljenjem prihvaćanja da najpopularnija ruska oporbena grupacija ima „pogrešan predznak”. Ukratko najpopularnija oporba je nacionalno-patriotskog usmjerenja,a daleko iza se nalaze demokrati.

  Za razliku od Hodorovskog koji poziva na revoluciju kojom bi se srušio Putin Gari Kasparov je puno pozitivniji. On smatra da se Putinov „mafijaški” režim sam od sebe urušava. Po njemu Prigožinovom pobunom je Putin izgubio status vrhovnog vođe i kada tome dodamo društvene nejednakosti u Rusiji situacija postaje vrlo jasna.

  Sve u svemu po Kasparovu Putinov režim se sam po sebi urušava i sada samo trebamo čekati da on padne. Riječ je po njegovim riječima o fašističkoj diktaturi koja će se urušiti nakon vojne pobjede Ukrajine. Iz pepela tog „fašističkog” režima bi trebala stvorena nova Rusija koja se treba nalaziti u Euroatlanskom geopolitičkom svijetu.

  S tim posljednjim se mi slažemo, ali ne smijemo zaboraviti da su NATO i EU prije više od 20 godina odbili Rusiju. To odbijanje je Rusiju povelo na put koji završava današnjim ratom.

  Na kraju red je navest da mi smatramo kako niti Hodorovski niti Kasparov nisu u pravu. Hodorovski se po nama samozavarava vjerujući u mogućnost oružanog građanskog puča dok Kasparov radi grešku kada vjeruje u „mirnu” tranziciju.

   Rusija je bila autokratska država kroz cijelu svoju povijest. Ona je bila autokratska i 1990 i 1993 i 2000 i 2023 godine. Po tome se nije ništa promjenilo, a jedinu razliku predstavlja za što se autokrat zalaže. Rusija je imala mogućnost postati demokracija 1917 i ta mogućnost je sada izgubljena.

4 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina