Prvi u Europi

  Mi smo najozbiljnije govoreći prvi u Europi po integriranosti našeg zdravstvenog sustava s sustavima drugih članica. Niti jedna druga članica Europske unije nije do sada tako duboko integrirala svoj sustav.

  Sastavni korak u postepenom ukidanju europskih država predstavlja ujedinjenje zdravstvenih sustava članica Europske unije. Drugim riječima govorimo o stvaranju ministarstva zdravstva Europske unije nakon čega će ministarstva „država” članica biti samo korisnici EU usluga.

  Ovo što smo naveli predstavlja konkretni strah država članica koje se zbog toga protive ujedinjenju zdravstvenih sustava. Za nekoliko dana Europska unija bi trebala službeno izaći s svojim zdravstvenim planom koji će po našem mišljenju darovati obećavanja kojima se ne može vjerovati.

  Ova zdravstvena reforma, centralizacija zdravstva predstavlja možemo reći drugu fazu europskog eHealth projekta. Riječ je o projektu niže integracije zdravstvenih sustava konkretno usmjerenom prema građanima.

  Taj eHealth sustav je stvoren 2019 godine za 27 članica Europske unije i Norvešku. Prvi cilj sustava je da pacijenti mogu dobiti lijekove izvan države prebivališta, a drugi je da doktori mogu vidjeti zdravstveni karton.

  Na kraju je eHealth postao mrtvorođenče pošto su najvažnije članice Europske unije odbile dijeliti podatke o pacijentima. Trenutačno je samo Hrvatska provela punu implementaciju projekta eHealth.

  Konkretno govoreći doktori iz Češke, Francuske, Luksemburga, Malta i Portugala imaju pristup podacima hrvatskih pacijenata. S druge strane domaći doktori imaju pristup samo zdravstvenim podacima građana Češke, Malte i Portugala.

  Recepti za lijekove koji su napisani za građane Hrvatske mogu biti korišteni u Estoniji, Finskoj i Portugalu,a to vrijedi i obratno. Znaći govoreći o zdravstvenim receptima mi smo potpuno integrirani s ove 3 članice Europske unije u koje Hrvati gotovo nikad ne putuju.

  Za razliku od nas Njemačka je potpuno odbila uvođenje eHealth sustava. To znači da nitko ne može vidjeti zdravstvene kartone njenih građana, da nitko ne može podignuti lijekove na strane recepte i slično.

  Francuska je pristupila ovom europskom zdravstvenom sustavu pragmatičnije od Njemačke. Ona je odlučila dopustiti svojim doktorima pristup zdravstvenim kartonima građana Češke, Hrvatske, Malte i Portugala. S druge strane nikome ne dopušta pristup kartonima svojih građana.

  Na kraju u ovoj priči imamo Španjolsku koja otvoreno govori da se protivi integraciji europskih zdravstvenih sustava. Ona je svoj sustav praktički potpuno integrirala s Portugalom, ali odbija integraciju s drugim članicama.

  Red je sada konkretno navesti zašto smo mi po ovom pitanju broj 1 u Europskoj uniji. Mi smo jedna od samo 4 članice koje dopuštaju pristup zdravstvenim podataka pacijenata dijelu drugih članica EU. Ostale članice su Češka, Malta i Portugal, ali one ne dopuštaju da se njihove zdravstveni recepti mogu dizati u drugim članicama. To Hrvatska dopušta i zbog toga je ona prva, najintegriranija u Europskoj Uniji !?

4.8 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina