Milijun genoma

  Bivši predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je bio govorio: „Mi donesemo odluku i ako nitko nije reagirao nastavljamo s njom dok ju ne bude prekasno zaustaviti”. To se dogodilo s njegovom odlukom imena milijun genoma.

  U travnju 2018 godine Europska komisija kojom predsjeda Juncker pokreće inicijativu 1+ milijun genoma. Cilj ove inicijative je da poboljša zdravstvena istraživanja, pomogne u personaliziranom lječenju i donošenja zdravstvenih mjera. Potpisnice ove inicijative namjeravaju pojačati mjere europske informatičke infrastrukture za genetičke podatke i omogućavanja federalnog pristupa podacima.

  Rečenom možemo još dodati da genetika može revolucionirati zdravstvo na puno načina. Ona može dovesti do razvoja ciljana personaliziranih ljekova, terapija i intervencija. S tim objašnjenjem ćemo sada prestati citirati promotivnu objavu Europske komisije i preći na druge stvari.

  Kao što smo ranije govorili Hrvatska je po integraciji svog zdravstvenog sustava u zdravstvene sustave drugih članica prva u Europskoj uniji. Kada to uzmete u obzira onda neće biti iznenađeni da je Hrvatska potpisala inicijativu milijun genoma 2018 godine. Konkretno ona je inicijativu potpisala početkom listopada, samo par tjedana nakon prvih 16 potpisnica.

  Teoretski gledajući niti Njemačka niti Francuska nisu bile oduševljene ovom inicijativom pa ju nisu niti blokirale niti potpisale. Njihov „otpor” će na kraju biti skršen pa Njemačka ovu inicijativu potpisuje u siječnju 2020, a Francuska tek u prosincu 2022 godine.

  Zanimljivo nam u ovoj priči ispadne da Njemačko potpisivanje nije pozdravio europski komesar zadužen za zdravstvo nego onaj za unutrašnje tržište. Konkretno Thierry Breton, europski komesar/ministar za unutrašnje tržište je izjavio: „Njemačko potpisivanje ove inicijative će povećati kolektivne beneficije suradnje s potencijalom da se stvore najbolje moguće terapije i dijagnostika Europskim građanima”.

  Francusko potpisivanje je Margrethe Vestager, potpredsjednica Europske unije za digitalizaciju pozdravila riječima: „Povećanje baze vrijednih genetičkih informacija je kritično za poboljšanje zdravstvene njege i dobrobiti svih u Europskoj uniji”.

  To je bila priča o tome kakvu će navodno korist građani imate od ove inicijative,a sada je red i spomenuti kako se ona provodi. Velika Britanija koja je potpisala ovu inicijativu još u prosincu 2018 godine izjavljuje da ima 100 tisuća genoma britanskih državljana. Riječ je o teško bolesnim osoba čiju genetičku sliku je stvorio tamošnji zdravstveni sustav tijekom lječenja.

  Budimo iskreni pa priznajmo da nitko neće zamjeriti ako se tako bude stvorila genetička slika Europljana. Nitko neće zamjeriti pošto za neke oboljele genetička slika predstavlja posljednju nadu u postavljanju dijagnoze i lječenju.

  S druge strane ako se ta genetička slika Europljana stvara putem klasičnog vađenja krvi ili ranijeg testiranja na koronu tada imamo probleme. Genetička slika nikada nije anonimna jer možda na njoj ne piše ime osobe, ali sve ostalo od te osobe se nalazi u njoj. U skladu s tim opravdano pravno i etičko pitanje biva kako se ta slika stvara ?

  To u Hrvatskoj najvjerojatnije možemo pitati samo vladu za razliku od ostalih država. Na portalu ministarstva zdravstva Njemačke stoji zanimljiva Powerpoint prezentacija inicijative milijun genoma. Tamo se nalazi popis 29 zdravstvenih, univerzitetskih i sličnih institucija koji surađuju na ovom projektu. Među njima nema niti jedne institucije iz Hrvatske !?

  Za kraj ćemo ovdje priznati da ta inicijativa ima bezbroj potencijalnih pluseva, ali isto tako i potencijalnih minuseva. U realnosti mi ne vjerujemo da će građani Hrvatske i Europske unije od nje imati koristi. Mi ovdje očekujemo da se genetički podaci građana skupljaju kako bi bili ustupljeni zdravstvenim korporacijama u cilju pravljenja pametnih genetičkih lijekova.

   Ciljamo ovdje na pametne genetičke lijekove koji koštaju više nego što možete zamisliti o čemo ćete sutra moći čitati. Bez obzira na cijene ne smijemo zaboraviti da oni stvarno pomažu bolesnima. Zloupotrebe ovog projekta stvarno nije teško zamisliti. 

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina