Novi spasitelj

  Političku scenu u Sloveniji je stvarno teško pratiti posljednjih desetak godina. Nakon nedjeljnih izbora na vlast će tamo stupiti novi spasitelj. Riječ je sada već o trećem spasitelju u samo deset godina.

  S jedne strane u Sloveniji imamo dio građana koji na svakim izborima traže novog spasitelja, a na drugoj strani imamo one koji govore jednom je dosta. Ti drugi smatraju da je Janša zaslužan za stvaranje Slovenije pa uvijek glasuju za njega.

  Ako ništa drugo ti birači smatraju da će on zaštiti Sloveniju u Europskoj uniji kao što ju je „zaštitio” u Jugoslaviji. To je dovelo do toga da Janšina stranka uvijek osvaja konstantni broj glasova. Još tamo 2004 godine na parlamentarnim izborima on osvaja 29 % glasova dok je sada osvojio njih 23.5 %.

  Ovogodišnji izborni rezultat Janše nije niti približno najgori u posljednjih 20 godina pošto on fluktuira. Njegov najgori izborni rezultat se dogodio 2014 kada osvaja samo 20,7 % glasova. Posljednjih deset godina Janša uvijek osvaja između tih 20.7 i 26 posto glasova čime ćemo završiti priču o njemu.

  Našu priču o spasiteljima Slovenije započinjemo s Zoranom Jankovićem i njegovom Pozitivnom Slovenijom. On je s svojom novostvorenom strankom pobjedio na izborima 2011 godine, ali je kratkotrajnu vladu formirao Janša.

  Nakon što je Janković podnio ostavku stranku Pozitivnu Sloveniju preuzima „stručnjakinja” iz ministarstva financija Alenka Bratušek. Na kraju ispada da je možda lažirala, plagijalizirala diplomski rad i da u realnosti ništa ne zna.Tu potvrdu da ništa ne zna je dala Europska unija tijekom ispitivanja za poziciju potpredsjednice Europske komisije. Samo 13 članova europskog odbora je zaključilo da ona ima znanja za tu poziciju, dok je njih 112 reklo da nema.

  Na parlamentarnim izborima 2014 godine se pojavljuje novi spasitelj Slovenije. Riječ je o Miri Ceraru koji 2014 osniva stranku, pobjeđuje na izborima i postaje premijer. Cerar je pravni stručnjak u kojega su Slovenci tada bili položili svoju nadu, ali to im neće biti uzvraćeno. Na tim izborima on osvaja 35 % glasova dok će četri godine kasnije osvojiti manje od 10 %.

  Te 2018 godine izborni hit postaje novi spasitelj koji se zove Marjan Šarec. Riječ je o glumcu koji je kao i prijašnji spasitelji bio vezan za državnu sisu. On je konkretno govoreći radio za državnu televiziju do svog ulaska u politiku. Na ovim izborima on je bio daleko od pobjede jer je osvojio samo 12.6 % glasova i 13 mandata.

  Bez obzira na to on okupljanjem velike parlamentarne koalicije postaje premijer Slovenije. Na toj poziciji on se održava 18 mjeseci kada nakon parlamentarnih previranja novi premijer postaje Janša.

  Tako smo polako došli do Roberta Goloba vremenski posljednjeg spasitelja Slovenije. Isto kao Bratušek, Cerar (profesor na fakultetu) i Šarec on dolazi iz državne službe kako bi spasio Sloveniju. Na nedjeljnim parlamentarnim izborima ovaj državni menadžer osvaja 35.5 % glasova što mu garantira poziciju premijera.

  Ove izbore je osim Golobove pobjede obilježilo i nestanak stranka bivših spasitelja. Niti stranka Alenke Bratušek, niti Mire Cerara niti Marjana Šareca nije ušla u parlament.

  Red nam je na kraju upitati se što je s Slovencima. Oni ponovno, ponovno i ponovno na izborima glasuju za spasitelje samo da bi ponovno, ponovno i ponovno bili razočarani. Postoji li šansa da oni ikada skuže da su prevareni ?

4.7 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina