Prvi krug francuskih izbora

  Prvi krug francuskih izbora za predsjednika održani 10 travnja 2022 nam najavljuje dosadan drugi krug. Realno gledajući u prvom krugu smo imali iznenađenja koja na kraju neće ništa značiti.

  Izborne najave u veljači su nam govorile o kolapsu ljevice i izjednačenoj borbi desnice za drugi krug. U toj borbi su trebali učestvovati Marine Le Pen, Valerie Pecresse i Eric Zemmour. Riječ je o 3 kandidata koji su javno govorili o teoriji Velike zamjene stanovništva.

  Na kraju se to nije dogodilo pošto je Le Pen pregazila svoje protivnike. Red nam je sada navesti da su procjene iz veljače 2022 govorile da će tri kandidata desnice zajedno osvojiti 46 % glasova. Riječ je bila o jako „optimističnim” procjenama pošto su oni zajedno na kraju osvojili samo 35 % glasova !?

  Dodatnu zanimljivost predstavlja da su procjene predstavniku ljevice davale samo 10 % glasova. On ih je na kraju osvojio 22 % i skoro izbacio Le Pen iz drugog kruga !?

  Red nam je sada priznati da agencije za ispitivanje javnog mijenja nisu počinile pogreške. One su u veljači, prije ruske agresije na Ukrajinu imale te prognoze koje su se potom mijenjale. Najvjerojatniji razlog za ove promjene su predstavljali događaji u Ukrajini.

  Jedino utjecaj ovog rata na Francuze može objasniti zašto su procjene u veljači govorile da će Melenchon (ljevica) osvojiti 10 %,a u travnju 17.5 %.

  Rezultat prvog kruga predsjedničkih izbora je na kraju bio sljedeći. Predsjednik Macron 27.9 %, Marine Le Pen 23.2, Melenchon 22, Zemmour 7.1, Pecresse 4.8, Jadot (Zeleni) 4.6

  U odnosu na posljednje izborne projekcije otkrivamo da je Melenchon osvojio 4.5 % više, a Pecresse 4.7 % manje. Taj gubitak glasova je na kraju Pecresse i njenu stranku Republikanaca skupo koštao. Pošto su osvojili manje od 5 % glasova oni nemaju pravo na povrat potrošenog novca pa su „bankrotirali”. Zbog toga je Pecresse javno zatražila od glasača i sponzora da joj financijski pomognu, da ju spase.

  Govoreći o drugom krugu izbora reći ćemo samo da ne očekujemo promjene u odnosu na 2017 godinu. Drugim riječima očekujemo ponovno pobjedu Macrona iako ona neće biti niti približno tako uvjerljiva.

  Razlog za naše takvo razmišljanje je da su glavni kandidati desnice zajedno osvojili samo 35 % glasova. Kada tom zbroju dodamo glasove Aignana dolazimo do 37 posto. Zbog toga ispadne da su Le Pen potrebni glasači Melenchona,a to se neće dogoditi. Da je obratna situacija to bi se možda i dogodilo s ciljem pokazivanja srednjeg prsta Europskoj uniji, ali ovako…

  Mediji nam govore da će Francuska imati napeti drugi krug, ali tome je teško vjerovati. U osnovi riječ je o tipičnoj strategiji s ciljem privlačenja umjerenih birača da izađu na glasovanje. Ova strategija bi ih trebala motivirati kako bi poraz Le Pen bio što uvjerljiviji.

  Drugim riječima imamo reprizu PR strategije predsjedničkih izbora na kojima su otac Marine Le Pen, a potom i ona bili poraženi. Ništa novoga u Francuskoj !?

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina