Francuska mirovinska reforma

  Mogli bi reći Francuzima htjeli ste Macrona, dobili ste Macrona. Macron je u prvom mandatu pokušao smanjiti mirovinska prava pa nije uspio. Zbog toga Francuska mirovinska reforma ne predstavlja iznenađenje.

  Emmanuel Macron, bivši ministar financija je izabran za predsjednika Francuske 2017 godine. Dvije godina kasnije Macron donosi odluku o mirovinskoj „reformi” kojom se radnicima naređuje da dulje rade. To je izazvala masivne demonstracije u Francuskoj nakon čega Macron odustaje od „reforme”.

  Do 2022 godine „narod” mu je zaboravio ovaj pokušaj i dao mu novi mandat na čelu Francuske. Sada kada je Macron po drugi i ujedno posljednji put izabran za predsjednika on autokratski, diktatorski provodi mirovinsku „reformu”.

  U prvom krugu predsjedničkih izbora 2022 godine Macron je osvojio gotovo 10 milijuna, a u drugom gotovo 19 milijuna glasova. Idioti koji su glasovali za njega će zasluženo dobiti manje mirovine,a problem je da su ono usosili i ostale.

  Mi ovdje kao što znate tvrdimo da se mirovine temelje na nepisanom ugovoru između radnika i države. Na osnovu tog ugovora radnik se obvezuje točno određeni broj godina uplaćivati dio primanja državi. U zamjenu za to država se obvezuje isplaćivati mirovinu radniku tijekom starosti. Izmjena godina radnog staža za stjecanje prava na mirovinu po nama predstavlja kršenje ovog ugovora od strane države.

  Taj naš princip pogleda na mirovinske „reforme” se inače temelji na mirovinskom zakonodavstvu SAD-a. Tamo je još 1983 godine donesen zakon o produženju radnog vijeka do 67 godina. Kvaka je u tome da se taj zakon ticao samo novih radnika koji u doba njegovog donošenja imaju manje od 23 godine. Da se ticao svih radnika riječ bi bila o kršenju ugovora između radnika koji uplaćuju u mirovinski fond i države.

  Zbog toga ove izmjene mirovinskog sustava u Francuskoj kao i one ranije u Hrvatskoj mi smatramo nemoralnim. Konkretno smatramo da se legalnost svih mirovinskih „reformi” u Europskoj uniji temelji na državnoj represiji.

  Namjera francuskog predsjednika Macrona da provede mirovinsku „reformu” je dovela do masovnih demonstracija. Demonstracije koje započinju u prvom tjednu ožujka su ga iznenadila. U prvom medijskom nastupa Macron je izgledao izgubljen u vremenu i prostoru govoreći o sastanku s sindikatima koji se nije dogodio. Potom je pisao pisma objašnjavajući nužnost smanjenja mirovina i slično.

  Donošenje mirovinske „reforme” korištenjem diktatorskih ovlasti je samo ojačalo demonstracije u Francuskoj. Dok se 70 % Francuza protivi povećanju godina za ulazak u mirovinu tradicionalni mediji slave.

  BBC nam tako govori da su Francuzi koji demonstriraju nerazumni jer će odlaziti u mirovinu s 64 godine. To još uvijek predstavlja raniji odlazak u mirovinu od Hrvata, Talijana, Njemaca…

  CNN nam javlja da Francuzi najmlađi odlaze u mirovinu i spominje iznimni trošak mirovinskog sustava. S druge strane on navodi i pozicije demonstranata koji spominju da plaćaju visoke poreze pa stoga…

  Politico nam s treće strane javlja da su politike umjerenih sindikata kada „reformu” nazivaju nasilnom nenormalne. Po ovom portalu „reforma” je nužna, a glavna greška Macrona biva da ju nije normalno predstavio javnosti.

  Ukratko svi tradicionalni mediji su stali na stranu Macrona osuđujući obične građane kojima je vlada produžila radni vijek. Čovjek bi mogao komentirati da mediji i Macron tvrde „što ova stoka sitnog zuba misli, da oni vladaju ?”.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina