Prabhakar Raghavan

  U javnosti je stvorena slika da svatko može napredovati u državnoj službi. Možda je to i istina, ali to ponekad vrijedi i u poslovnoj zajednici. Dva dokaza toga su William Sydnes i Prabhakar Raghavan.

  Njih smo izabrali pošto su o jedni od najviših dužnosnika tehnoloških korporacija u svijetu. Konkretno cilj teksta je kao što se po naslovu vidi Raghavan koji je glavni direktor Google-a za njihovu tražilicu..

  Prije nego što ga spomenemo red je da se sjetimo po sposobnostima njegovog poslovnog prethodnika. Tijekom osamdesetih i devedestih godina dvadesetog stoljeća svi su govorili o “geniju” Williama Billa Sydnesa.

  Sydnes je početkom osamdesetih godina bio dobio od IBM-a zadatak dizajnirati jeftini PC. On je na kraju dizajnirao IBM PC Junior koji je bio nekompaktibilan s PC kompjuterima pa je propao na tržištu. IBM je bio svjestan već u prvim tjednima prodaje (1984.) da u rukama ima “bombu” pa je počeo najveću marketinšku kampanju u povijesti. To kompjuter nije spasilo pa je nakon malo manje od godine dana obustavljena njegova prodaja.

  Nakon tog debakla nitko normalan Sydnesu ne bi dao da dizajnira niti WC školjku, ali to tako nije ispalo. Prvo ga je 1985. zaposlio proizvođač hard diskova Tandon samo da bi ubrzo otkrio svoju katastrofalnu grešku. Zbog toga ga je manje od godinu dana kasnije najurio, ali tu priča ne staje. Ona ne staje jer ga kasnije zapošljava Commodore kao glavnog dizajnera nove Amige. Svi znamo kako je ta priča završila, ali to nije bila poanta.

  Prabhakar svoju karijeru započinje u IBM-u gdje dolazi na poziciju menadžera istraživačkog centra. 2000. godine on napušta IBM i prelazi na poziciju glavnog tehnološkog stručnjaka kompanije Verity. Sljedećih 5 godina njegov posao je bio poboljšati tražilicu ove korporacije, ali kako za nju nitko od nas nije čuo…

  Nakon tog poslovnog “uspjeha” on prelazi u Yahoo kako bi poboljšao tamošnju tražilicu. The Guardian nam 2011. godine piše kako je Prabhakar Raghavan tajno oružje kojim Yahoo napada Google i Facebook. Po tom tekstu on se razlikuje od drugih tehnoloških stručnjaka jer znanstveno pristupa inovacijama za razliku od drugih čiji model se temelji na idejama i inspiraciji.

  Zavisno od interpretacija sljedeće godine ga je Yahoo najurio ili je on sam dobrovoljno prešao u Google. Sve u svemu tijekom razdoblja kada je upravljao razvojom ove korporacije ona je skoro bankrotirala. Razlog za to je osobno on pošto Yahoo drži 30.4 % tržišta tražilica kada Raghavan postaje njen razvojni šef, a samo 13.4 % kada dobiva “otkaz”.

  Tijekom 8 godina Raghavan se dokazao izuzetno uspješnim u uredskoj politici pa 2020. postaje potpredsjednik Google-a zadužen za tražilicu, marketing i slično. Nakon njegovog postavljanja svi su napeto čekali što će se dogoditi.

  Dok su obični korisnici ignorirali njegovo fokus na prihode, na Google reklame nauštrb tražilice nitko nije ignorirao AI debakl. Nakon tog debakla Raghavan se javno izvinio najavljujući da će drugi put biti pažljiviji, profesionalniji.

  Govoreći o budućnosti on je ovo proljeće spominjao da je Google tražilica došla do svog vrhunca i dalje se ne može. Profiti se nalaze na maksimunu koji neće ići više, a Google tražilica se ne može dalje širiti. Zbog toga po njemu djelatnici trebaju raditi brže i efikasnije.

  U određenom smislu Google je dosadio ovaj nesposobni menadžer pa je uprava odlučila postaviti Elizabeth Read kao njegovu “zamjenicu” za Google tražilicu.

  Poanta ove naše priče nisu bili Sydnes i Raghavan nego da potpuno nespobne osobe mogu završiti na čelu tehnoloških korporacija !?

5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
tvbrackets
11 dani prije

Wow amazing blog layout How long have you been blogging for you made blogging look easy The overall look of your web site is magnificent as well as the content

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina