Popularnost zelenih politika

  Stanovnici Europske unije imaju vrlo slična razmišljanja o zelenim projektima. Ukratko popularnost zelenih politika ovisi o pitanju koliko se one tiču našeg svakodnevnog života. Ako nas se one ne tiču mi ih podržavamo, a ako ih se tiču…

  Ovo ispitivanje javnog mijenja koje navodimo je bilo provedeno u 7 Europskih država. Riječ je bila o 6 članica Europske unije (Danska, Francuska, Italija, Njemačka, Španjolska i Švedska) i Velikoj Britaniji.

  Ispitanici su odgovarali na 16 različitih pitanja o zelenim politikama. Prvo od tih pitanja je glasilo „Da li ste spremni jesti voće i povrće samo u njihovoj sezoni ?” Na to pitanje je više od 50 % Britanaca, Španjolaca i Talijana odgovorilo DA. Najveći protivnici ove politike su Njemci kojih samo oko 40% podržava ovu politiku.

  Nakon ovog pitanja idemo na broj 3 koji se tiče o prelasku na električne automobile. 40 % Talijana je dalo podršku ovom prelasku, dok je u Njemačkoj riječ bila o samo 19 %. Ispitanici iz ostalih država su se našli između ove dva „esktrema”.

   Odgovori na pitanje da li ste spremni sami uložiti u energetsku efikasnost svog doma su bili identični onima za električni automobil. Općenito govoreći o ovoj tematici nužno nam biva naglasiti da između 67 i 86 % ispitanika traži državne subvencije za podizanje efikasnosti doma.

  Govoreći o avionima zanimljivo nam biva konstatirati se velika većina građana protivi uvođenju poreza na avionsko zagađivanje. Nigdje podrška toj zelenoj ideji ne prelazi 35 %, ali istovremeno 50 % svih ispitanika traže porez na one koji često lete !?

  Jedna od sigurno najkontroverznijih zelenih politika, želja biva prestanak korištenja mesa u prehrani. Protivnici ove politike će reći da joj je cilj da obični građani jedu „travu”,a bogati i političari odojke.

  Tako na kraju ispadne da razmišlja velike većina stanovnika Europske unije. Ukratko tu politiku prestanka hranjenja mesom podržava manje od 20 % ispitanika. Postotci se po ovom pitanju kreću od 10 % u Njemačkoj pa sve do 19 % u Italiji. Iskreno komentirajući ti postotci nam još uvijek izgledaju previsoko kada promatramo rezultate prodaje hrane od kukaca i sličnog.

  Slično ili preciznije još veće protivljenje je izraženo na pitanje „Da li ćete imati manje djece u ime zaštite klime ?” Na to pitanje je pozitivno odgovorilo 9 % stanovnika Njemačke i 17 % njih u Italiji.

  Ova oba pitanja su iznimno važna jer su stanovnici Europe redovno bombardirani propagandnim porukama. Na Zapadu mediji viču „najbolja stvar koju možete učiniti za planetu je ne imati djecu” i praktički istovremeno „jedite insekte,a ne meso”.

  Te obje poruke su protivne ljudskoj prirodi, ljudskim instiktima pa ih ljudi odbijaju provoditi. To nije isto kao politika multikultiralizma koju države mogu nametnuti stanovnicima protivno njihovoj volji jer je ovdje ipak riječ o osobnom izboru.

  Za kraj ćemo još ovdje napomenuti da se više od 75 % stanovnika protivi specijalnim porezima na benzin i dizel. Ukratko jedine zelene politike koje imaju apsolutnu podršku su sadnja stabala, državna subvencija za energetsku efikasnost, jača regulacija pakiranja proizvoda, zabrana jednokratne plastike i jesti voće i povrće samo u sezoni.

  To su zelene politike koje mogu provoditi vlade s zelenim ambicijama bez da izazovu bijes građana !?

4.7 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] ako ta borba nema posljedica ne njegov stil života. Time želimo reći da on na primjer podržava sađenje drveća za borbu protiv klimatskih promjena, ali s druge strane i dalje zbog jeftinoće želi koristiti fosilna […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina