Sukob na ljevici

U teoriji desničarski američki voditelj Tucker Carlson je dobio izvanredni otkaz ugovora o radu. Taj otkaz je na opće iznenađenje javnosti izazvao otvoreni sukob na ljevici u SAD-u.

  Tucker Carlson potiče iz bogate obitelji i od početka svoje karijere je bio neupitno desničarski nastrojen. Početkom 21 stoljeća on vodi emisije na nekoliko različitih TV kanala,a slavu će stiče po prelasku na Fox news. Na ovom kanalu on počinje raditi 2009 godine i ostaje sve do 23 travnja 2023 godine kada dobija izvanredni otkaz ugovora o radu.

  U trenutku kada dolazi do ukidanja emisije Tuckera Carlsona ona je bila zavisno od interpretacije najpopularnija ili druga najpopularnija emisija u SAD. Zbog toga ovaj otkaz zajedno s ukidanjem emisije izaziva medijsko-politički zemljotres u SAD-u.

  Najbolji opis političko-ekonomskih razmišljanja Tuckera je po nama dao New York Magazine. Po ovom časopisu on je „Srednjeamerički radikal koji nije niti liberal niti konzervativac nego mješavina tog dvoje. On predstavlja mješavinu populističke ekonomije i protivljenje korporacijama s nacionalnim pozicijama o rasi i migraciji zajedno s željom za jakim predsjednikom”.

  To njegovo protivljenje korporacijama je nakon otkaza dobilo javnu podršku dijela ljevice što dovodi do sukoba na ljevici. Taj sukob je započeo tekstom u časopisu Prospect kojim se hvali Tuckerov kritički odnos prema korporacijama i političkoj eliti.

  Časopis pored ostalog citira njegove kritike Republikanaca kao na primjer izjavu:

Lideri Republikanaca trebaju priznati da tržišni kapitalizam nije religija. Tržišni kapitalizam je oruđe i samo luđak bi mu se klanjao”. Slično tome nakon što je šef Republikanaca u Kongresu izjavio da je rat u Ukrajini najvažnija stvar u svijetu Tucker izjavljuje „Ne. Najvažnija stvar na svijetu je stanje u tvojoj državi, ljudi koje ti predstavljaš, tvoji građani koji ne mogu kupiti hranu ili benzin, koji umiru od predoziranja”.

  Te i druge njegove slične izjave protiv korporacija i za američke radnike je časopis Prospect pozdravio samo da bi bio napadnut od druge ljevice. Ljevičarski kolumist New York Times je postavio pitanje zašto Prospect slavi osobu koju slave nacisti. Drugi ljevičar koji je ujedno i dobitnik novinarske George Polk nagrade je tekst nazvao sramotnim itd.

  Na kraju pod pritiskom ljevice glavni urednik časopisa Prospect biva prisiljen izaći s drugarskom samokritikom. U njoj se on izvinjava jer je kao glavni urednik odgovoran za sve što izađe u časopisu. Potom navodi da je odgovoran jer tekst nije prikazao cijelu priču i obećao je da će u budućnosti časopis izaći s novom pričom koja će nadopuniti ovu. Znači on se na kraju niti nije u pravom smislu te riječi izvinio nego navodi da je posao časopisa spomenuti kako tradicionalni mediji prikazuju korporacijsko izrabljivanje i rat.

  U osnovi ova ljevičarska, progresivna bitka o Tuckeru Carlsonu se samo dodaje na šire podjele unutar ovog bloka. Riječ je o bloku koji biva ujedinjen u borbi protiv Trumpa, a koji sada više vremena provodi u međusobnim borbama nego u radnjama. Riječ je o unutrašnjim borbama za vlast, ali i puno osnovnijoj, važnijoj tematici.

  Ta tematika je borba između nove i stare ljevice. Stara ljevica je ona koja se borila protiv monopola i za veće plaće dok je nova ljevica korporacije uzela kao saveznike pa vodi kulturološke ratove. Za staru ljevicu Tucker Carslon i njegove izjave predstavljaju borbu za prava radnika. Za novu ljevicu on je rasist, fašist i nacist jer se protiv migrantima, rodu i slično.

   Oni inače koji smatraju da će Carslon ostati bez posla po New York Timesu gadno griješe. Sada ovaj popularni voditelj ima bezbrojne mogućnosti novih poslova zbog svojih prilično jasnih i popularnih političko-gospodarskih pozicija.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina