Ponovno Sjeverna Irska

  Nikako da se završi priča o Brexitu i Sjevernoj Irskoj. Ponovno i ponovno Sjeverna Irska postaje predmet svađe Europske unije i Velike Britanije.

  Nakon što su građani Velike Britanija na referendumu glasovali za napuštanje Europske unije ona ih je odlučila kazniti. Formalno govoreći odluke donesene na Brexit referendumu su izvršene u siječnju 2021 godine nakon dogovora u posljednji trenutak.

  Jedan od sastavnih dijelova ove kazne je bila europska, Irska aneksije Sjeverne Irske. Danas se Sjeverna Irska politički nalazi u sastavu Velike Britanije, a gospodarski u sastavu Europske unije. Time želimo reći da carinska kontrola prolazi morem između Velike Britanije i njene pokrajine Sjeverne Irske.

  To je polovicom 2021 izazvalo političku krizu nakon izjave predsjednika Macrona da se granica nalazi u Irskom moru. Ministar vanjskih poslova Velike Britanije na to izjavljuje da Europska unija već godinama radi na aneksiji Sjeverne Irske.

  Potom se situacija malo smirila, a da njenog rasplamsavanja dolazi ove godine nakon lokalnih izbora. Na tim izborima je relativnu pobjedu ostvarila stranka koja se zalaže za ujedinjenje Irske, Sinn Fein. Ta njena pobjeda je dovela do izbijanja novih političkih svađa o budućnosti Sjeverne Irske.

  U sklopu tih svađa Velika Britanija najavljuje da će samostalno promjeniti odredbe Brexit sporazuma koji se tiču Sjeverne Irske. Glavni dio tih promjena bi trebalo biti ukidanje carinske, tarifne granice između Sjeverne Irske i Velike Britanije.

  Reakcija Europske unije na tu izjavu je bila očekivana i glasi „Ne dolazi u obzir”. Po njima ne dolaze u obzir novi pregovori o statusu Sjeverne Irske niti mjere koje London donosi na svoju ruku.

  Na ovu novu svađu su reagirali predstavnici sadašnje i bivše američke administracije. Specijalni predstavnik predsjednika Donalda Trumpa je pozvao Veliku Britaniju i Europsku uniju na daljnje pregovore. Pored ostalog on je upozorio strane ne poduzimaju akciju na svoju ruku, bez daljnjih pregovora.

  Britanska vlada je s druge strane mjesecima objašnjavala SAD-u da sadašnji status Sjeverne Irske dovodi do nacionalnih trzavica. Bidenova administracija je ova upozorenja ignorirala, ali to nije učinila Nancy „Pocahontas” Pelosi. Ona je s svoje pozicije predsjednice američkog donjeg doma parlamenta upozorila Veliku Britaniju da ne mijenja dogovor s EU. U slučaju da London ignorira ovo upozorenja tada SAD neće potpisati trgovinski dogovor s Velikom Britanijom.

  Ta njena izjava je izazvala bijes u Sjevernoj Irskoj, koji dobro dolazi Borisu Johnsonu. Pad popularnosti njegove stranke je početkom 2022 doveo čak do razgovora o unutarstranačkom puču što on preživljava. Kako se polako približavaju parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji Sjeverna Irska mu može postati as u rukavu.

  On je 2019 godine pobjedio na izborima s povikom „Brexit znači Brexit”. Nije teško zamisliti da se u izbornoj kampanji izmisli povik „Sjeverna Irska je Britanska” i tako postigne izborno čudo.

  Ukratko Sjeverna Irska je ugodna tematika za rasprave i svađe iz perspektive britanske vlade. Što Europska unija s druge strane želi postići niti oni sami ne znaju pošto ne mogu javno zagovarati aneksiju. Između te aneksije i ruske Donjetska realno ne bi bilo nikakve razlike !?

4.5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
gateio
8 mjeseci prije

I may need your help. I tried many ways but couldn’t solve it, but after reading your article, I think you have a way to help me. I’m looking forward for your reply. Thanks.

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina