Pobjeda Nokie

  Pobjeda Nokie u sudskim sporovima je telekomunikacijski obilježila kraj prošle i početak ove godine. Te sudske pobjede omogućavaju korporaciji da dokaže kako ona još možda ima dovoljno snage da postalne 5G lider.

  Krajem 20 stoljeća pravilnim ulaganjima u inovaciju Finska Nokia koja je nekada živjela od trgovine s Sovjetskim Savezom postaje jedna od svjetskih dominantnih tehnoloških korporacija. Primjer početnog uspjeha tih ulaganja je proizvodnja 1992 godine prvog svjetskog GSM mobitel Nokia 1011 nakon čega 6 godina kasnije Nokia postaje najveći svjetski proizvođač mobitela. 2007 godine na vrhuncu svoje moći praktički svaki drugi mobitel prodan u svijetu je proizvela Nokia nakon čega na tržište izlazi smartphone koji potpuno iznenađuje lidere ove korporacije.

  Šest godina kasnije praktički bankrotirana Nokia prodaje odjele mobilnih telefona Microsoftu, ali to nije niti približno značilo da je korporacija prestala postojati. Iz razdoblja svog zlatno doba kao i kasnijih ulaganja Nokia je uspjela sačuvati vlasništvo nad bezbroj patenata nužnih za funkcioniranje modernih tehnologije koji joj danas donose bogatstvo i omogućavaju daljnja ulaganja. To je krajem prošle godine dovelo do velike tužbe protiv Nokie koju su pokrenuli Apple, BMW, Cisco,Daimler, Dell, Ford, Lenovo i drugi tvrdeći da Nokia zloupotrebljava svoje patente tražeći za njih previše novca ili uopće odbijajući dati licence bez obzira na cijenu.

  U njihovoj zajedničkoj tužbi predanoj Europskoj komisiji se ne navodi konkretno Nokia nego se navodi zloupotreba patenata odbijanjem da se dava licenca za korištenje pod razumnim uvjetima. BMW i drugi tvrde da su u dizajn i inovacije uložili 45 milijardi eura, ali bez obzira na to oni ne mogu na pošteni način kupiti prava na korištenje nužnih patenata. Iako se sama Nokia ne navodi u tužbi se navodi da je riječ o patentima za proizvodnju autonomnih vozila koji su u vlasništvu finske korporacije.

  Ta tužba i ujedno korporacijsko lobiranje Europske komisije protiv europske korporacije predstavlja odgovor na sudski slučaj u kojemu Nokia tuži proizvođača Mercedesa, Daimler na njemačkom sudu za kršenje licence. U svom plakanju Apple, BMW, Daimler i drugi su tvrdili da Nokia traži previše novca za licence. Ta pohlepa Nokie po njima rezultira usporavanjem inovacija čime se nanosi šteta sveukupnoj europskoj ekonomiji.

  Ovo pravno prepucavanje između svjetskih korporacija za Nokia patente se dodatno zakompliciralo ulaskom kineskog Huawei-ja- On je u Njemačkoj podigao samostalnu sudsku tužbu protiv Nokije. Tužba navodi da je Nokia pokrenula postupak protiv Daimlera koji koristi Huawei tehnologiju. Ta tehnologija je bazirana na Nokia tehnologiji čime sve postaje jasno u svjetskoj svađi oko patenata.

  Ova pravna višegodišnja trakavica je tijekom 2021 godine barem djelomično okončana. Tijekom ljeta 2020 godine sud u Europski unije je presudio da Daimler krši Nokia patente. Nakon ove presude Nokia je imala pravo zabraniti prodaju svih Daimler, Mercedes vozila, ali to nije učinila. Sljedećih mjeseci su ove korporacije pregovarale da bi tek u lipnju 2021 postigle dogovor o licencama.

  Ta sudska pobjeda nije bila niti približno jedinstvena pošto je ranije Nokia već porazila Lenovo i postigla dogovor s Samsungom. Sve u svemu Nokia je imala fantastičnih 12 mjeseci, ali pitanje je što će biti dalje. Nokia zaostaje u 5G tehnologiji za Huawei što predstavlja problem za europsku mobilnu tehnologiju. Pitanje svih pitanja je da li će oni biti u stanju rješiti taj problem ?

  Ovim tekstom smo završili priču o patentnim ratovima Nokie o kojima smo već ranije pisali.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina