nokia

Nokia protiv Mercedesa i drugih

Krajem 20 stoljeća pravilnim ulaganjima u inovaciju Finska Nokia koja je nekada živjela od trgovine s Sovjetskim Savezom postaje jedna od svjetskih dominantnih tehnoloških korporacija. Primjer početnog uspjeha tih ulaganja je proizvodnja 1992 godine prvog svjetskog GSM mobitel Nokia 1011 nakon čega 6 godina kasnije Nokia postaje najveći svjetski proizvođač mobitela. 2007 godine na vrhuncu svoje moći praktički svaki drugi mobitel prodan u svijetu je proizvela Nokia nakon čega na tržište izlazi smartphone koji potpuno iznenađuje lidere ove korporacije. Šest godina kasnije praktički bankrotirana Nokia prodaje odjele mobilnih telefona Microsoftu, ali to nije niti približno značilo da je korporacija prestala postojati.

Iz razdoblja svog zlatno doba kao i kasnijih ulaganja Nokia je uspjela sačuvati vlasništvo nad bezbroj patenata nužnih za funkcioniranje modernih tehnologije koji joj danas donose bogatstvo i omogućavaju daljnja ulaganja. To je krajem prošle godine dovelo do velike tužbe protiv Nokie koju su pokrenuli Apple, BMW, Cisco,Daimler, Dell, Ford, Lenovo i drugi tvrdeći da Nokia zloupotrebljava svoje patente tražeći za njih previše novca ili uopće odbijajući dati licence bez obzira na cijenu.

U njihovoj zajedničkoj tužbi predanoj Europskoj komisiji se ne navodi konkretno Nokia nego se navodi zloupotreba patenata odbijanjem da se dava licenca za korištenje pod razumnim uvjetima. BMW i drugi tvrde da su u dizajn i inovacije uložili 45 milijardi eura, ali bez obzira na to oni ne mogu na pošteni način kupiti prava na korištenje nužnih patenata. Iako se sama Nokia ne navodi u tužbi se navodi da je riječ o patentima za proizvodnju autonomnih vozila koji su u vlasništvu finske korporacije.

Ta tužba i ujedno korporacijsko lobiranje Europske komisije protiv europske korporacije predstavlja odgovor na sudski slučaj u kojemu Nokia tuži proizvođača Mercedesa, Daimler na njemačkom sudu za kršenje licence koju će gotovo sigurno Daimler izgubiti. U svojoj tužbi Europskoj komisije Apple, BMW, Daimler i drugi tvrde da odbijanje davanja licence ili traženje previše novca za nju rezultira sporijom inovacijom i nanosi štetu normalno ne samo njima nego sveukupnoj europskoj ekonomiji.

Ovo pravno prepucavanje između svjetskih korporacija za Nokia patente se dodatno zakompliciralo ulaskom kineskog Huawei-ja koji u Njemačkoj diže samostalnu sudsku tužbu protiv Nokije. U tužbi Huawei navodi da je Nokia pokrenula tužbu protiv Daimlera jer Daimler koristi Huawei tehnologiju koja je bazirana na Nokia tehnologiji što je na kraju dalo puno odgovora o ovoj realno govoreći svjetskog svađi oko patenata.

Sve u svemu Europska komisija bi trebala tokom veljače 2020 godine izaći s svojim mišljenjem da li Nokia krši europske zakone o monopolu kada odbija dati licence za svoje patente pod „razumnim uvjetima” drugim korporacijama ? U slučaju ako Europska komisija podrži Apple, BMW, Daimler i druge protiv Nokije tada ona u stvarnosti podržava kineski Huawei protiv kojeg sada već godinama lobira SAD. Ako s druge strane Europska komisija podrži „malenu” Nokiju protiv najvećih svjetskih korporacija tada ona odlučuje protiv najveće Europske korporacija u proizvodnji opreme za 5G mreže. Donošenje odluke po ovom pitanju će biti izuzetno teško i neupitno kontroverzno zbog dugoročnih posljedica za budućnost europske ekonomije.

3 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
2 godine prije

[…]   Ovim tekstom smo završili priču o patentnim ratovima Nokie o kojima smo već ranije pisali. […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina