Prometna regulacija

  Prometna regulacija na raskrižju Zvonimirove i ulice Rikarda Benčića već nekoliko mjeseci nema nikakvog smisla.

  Sada već mjesecima zbog radova na budućoj cesti DC 403 imamo blago govoreći neobičnu regulaciju prometa. Još tijekom proljeća ulica Rikarda Benčića je postala jednosmjerna. Njom se od tada može voziti samo iz smjera Zvonimirove dok je zabranjen smjer postao vožnja tom ulicom prema Zvonimirovoj. U prvo vrijeme problem je bio što vozači nisu poštovali prometnu signalizaciju, ali to je djelomično rješeno. Govorimo djelomično jer još uvijek znamo zateći vozače kako voze u zabranjenom smjeru.

  Osnovni problem na koji želimo ovdje ukazati je semafor na raskrižju Zvonimirove i ulice Rikarda Benčića. Taj semafor je novom prometnom regulacijom izgubio svaki smisao,a na njemu građani gube vrijeme. Općenito i bez nove, privremene prometne regulacije dio semafora je već davno izgubio smisao. Govorimo o strelici za skretanje u smjeru ulice Rikarda Benčića kada idemo iz smjera grada. Ona je sveukupno uključena 2-3 sekunde pa koji je njen smisao ?

  Da se sada vratimo na tematiku današnjeg problema s ovim semaforom. Trenutačno vozači koji se kreću Zvonimorovom prema centru grada ili suprotno prema ZTC-u imaju crveno svjetlo. To crveno svjetlo gori kako bi vozila koja se spuštaju ulicom Rikarda Benčića imala zeleno. Ako je vozilima zabranjeno spuštati se ulicom Rikarda Benčića to crveno svjetlo nema nikakva smisao. Na njegovom mjestu bi bilo dovoljno staviti pješački semafor na dugme. On bi služio da pješaci mogu prelaziti ulicu kod Novog lista.

  Drugim riječima kod Novog lista bi na semaforu uvijek bilo zeleno svjetlo s izuzetkom kada pješak želi prijeći cestu. Sigurni smo da će kritičari našeg prijedlog navesti da će isključivanje ovog semafora povećati pritisak na onaj kod ZTC-a. To bi bila istovremeno istina i neistina. Bila bi riječ o istini jer bi se potencijalno stvorila veća gužva kod tog semafora. Govorimo potencijalno jer ne smijemo zaboraviti da u Zvonimirovoj kod skretanje u ZTC imamo 3 trake. Ta treća traka na kojoj se oni koji skreću u ZTC isključuju iz prometa bi onemogućila takve gužve.

  Isključivanje semafora kod Novog lista bi potencijalno stvorilo sličnu situaciju kod benzinske pumpe INE na Mlaci. Ovdje ponavljamo potencijalno jer ponovno imamo treću traku. Riječ je o traci na raskrižju Zvonimirove i Baračeve na kojoj se vozila koja skreću u bivšu industrijsku isključuju iz prometa. Među ta vozila koja se isključuju iz prometa spadaju tegljači koji idu u Luku Rijeka i radnici. Ta vozila pri skretanju u današnjevu Baračevu uopće ne čekaju semafor pa je stoga ovo rješeno.

  Trenutačna prometna regulacija Zvonimirove i ulice Rikarda Benčića nepotrebno dovodi do gubitka vremena i diže živce vozačima. Istovremeno ona nema baš nikakvog smisla. U slučaju ako netko smatra da bi izmjena ove regulacije previše koštala red je spomenuti i kako to riješiti. Čak i dan danas vozila se povremeno spuštaju u zabranjenom smjeru iz ulice Rikarda Benčića u Zvonimorovu. U skladu s tim mi tamo predlažemo postavljanje kamere koja će to svim brzo izbiti iz glave.

  Kazna za vožnju u suprotnom smjeru iznosi između 2 i 5 tisuća kuna + zabrana upravljanja vozilom. Ta kamera bi svima izbila iz glave blesave ideja i istovremeno platila minimalne izmjene za predloženu regulaciju prometa. Ako ne bude prihvaćen niti jedan drugi prijedlog sigurni smo da će ovaj to biti.

Ovaj tekst predstavlja jedan od njih koje smo posvetili našem gradu koji teče.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina